Ruisonderdrukking van de AirPods Pro verbeteren: zo doe je dat

19 mei 2024, 12:37
4 min leestijd
Ruisonderdrukking van de AirPods Pro verbeteren: zo doe je dat

Ruisonderdrukking is een enorm handige functie van de AirPods Pro, die vervelend achtergrondgeluid tegenhoudt. Zo verbeter je noise cancelling bij de oortjes!

Lees verder na de advertentie.

Ruisonderdrukking bij de AirPods

De eerste en tweede generatie AirPods Pro beschikken over ruisbeheersing, in het Engels noise cancelling genoemd. Met de audiofunctie wordt omgevingsgeluid tegengehouden door de oortjes. Zo hoor je het geluid van het vliegtuig niet meer tijdens een vlucht en wordt gepraat in een drukke treincoupé weggefilterd. In een drukke omgeving komt de functie dus enorm goed van pas, maar toch kan het voorkomen dat niet al het lawaai wordt tegengehouden.

Er zijn verschillende manieren om ruisonderdrukking bij je AirPods te verbeteren. Belangrijk om daarbij te noemen is dat de tweede generatie AirPods een nieuwe H2-chip heeft, waarmee ruisbeheersing een update heeft gekregen. Bij de AirPods Pro 2 is de noise cancelling dus iets beter, maar bij beide generaties van de oortjes zijn er manieren om ruisonderdrukking nóg beter te maken. Zo doe je dat.

airpods

1. Kies de juiste instellingen

Bij de oortjes heb je verschillende luistermodi, waarbij het verschilt hoeveel geluid de oortjes doorlaten. Je kunt bij de AirPods Pro kiezen tussen drie soorten ruisbeheersing: ‘Transparantie’, ‘Adaptief’ en ‘Ruisonderdrukking’. Wil je zoveel mogelijk geluid tegenhouden? Kies in dat geval voor laatstgenoemde, de oortjes houden dan al het omgevingsgeluid tegen. Zeker als je ook muziek luistert hoor je vrijwel niks meer van je omgeving.

In de transparantiemodus filteren de AirPods geen omgevingsgeluid weg, bij de adaptieve modus worden transparantie en ruisonderdrukking gecombineerd. Je hoort dan nog steeds omgevingsgeluid, maar harde storende geluiden worden wel tegengehouden. Je activeert ruisonderdrukking door in de steeltjes van de AirPods Pro te knijpen. Wil je die instellingen aanpassen? Dat gaat als volgt:

 1. Pak de AirPods erbij en haal ze uit de case;

 2. Open ‘Instellingen’ op je iPhone of iPad;

 3. Selecteer ‘AirPods Pro’, de oortjes verschijnen vanzelf onder je Apple ID;

 4. Kies voor ‘Links’ onder ‘Houd AirPods ingedrukt’;

 5. Tik op ‘Ruisbeheersing’ en selecteer de luistermodus naar keuze;

 6. Ga weer naar de instellingen door op ‘Vorige’ te tikken;

 7. Kies voor ‘Rechts’ onder ‘Houd AirPods ingedrukt’;

 8. Selecteer tot slot ook daar een luistermodus naar keuze.

airpods ruisbeheersing

Het is bij de instellingen mogelijk om aan het linker- en rechter oortje een verschillende luistermodus te koppelen. Zo kun je met één van de AirPods Pro ruisonderdrukking activeren, terwijl je met het andere oortje juist de transparantiemodus inschakelt. Controleer goed of ruisonderdrukking in ieder geval aan een van de AirPods is gekoppeld, zodat je zeker weet dat je de juiste luistermodus activeert. Druk vervolgens het steeltje in, en je hebt geen last meer van lawaai op de achtergrond!

2. Juiste pasvorm testen

De AirPods Pro onderscheiden zich van de AirPods 3 door de pasvorm. Zowel de eerste als tweede generatie AirPods Pro beschikt over siliconen opzetstukjes, waarmee omgevingsgeluid wordt tegengehouden. Als je nieuwe AirPods Pro koopt krijg je deze opzetstukjes in drie maten meegeleverd. Zo kun je zelf kiezen welke maat het beste past bij jouw oren, zodat de AirPods comfortabel blijven zitten.

Het is belangrijk dat je de juiste maat kiest, want bij een verkeerde maat wordt toch achtergrondgeluid doorgelaten. Ook met ruisonderdrukking ingeschakeld houden de AirPods Pro in dat geval niet al het lawaai van je omgeving tegen. Twijfel je of je de juiste maat hebt gekozen bij de siliconen opzetstukjes? Dan kun je een pasvormtest uitvoeren via de instellingen van je iPhone of iPad. Dat doe je op de volgende manier:

 • Pak je AirPods erbij en doe de oortjes in;
 • Open ‘Instellingen’ op je iPhone of iPad en ga naar de AirPods;
 • Scrol naar beneden en kies ‘Pasvormtest’;
 • Tik vervolgens op ‘Ga door’ en voer de test uit.
airpods pasvorm testen

AirPods Pro kopen?

Ruisonderdrukking is inmiddels onmisbaar als je de AirPods Pro geregeld draagt in het openbaar of in drukke ruimtes. Helaas blijft de functie exclusief voor de AirPods Pro, bij de ‘normale’ AirPods 3 moet je het zonder noise cancelling doen. Bij de AirPods Pro 2 heeft Apple ruisbeheersing zelfs uitgebreid met de adaptieve luistermodus en Gespreksdetectie. Met de laatste functie wordt het geluid van de oortjes automatisch verlaagd als iemand tegen je praat.

Voorlopig zien we geen nieuwe AirPods Pro, want Apple is naar verluidt van plan om de oortjes pas eind volgend jaar uit te brengen. Als je nog op zoek bent naar nieuwe oortjes met ruisonderdrukking is dit dus een goed moment om voor de AirPods Pro te kiezen. Bij de tweede generatie is de ruisonderdrukking beter en heb je meer functies, maar als je niet de hoofdprijs wilt betalen zijn de eerste generatie AirPods Pro ook een goede keuze. Bekijk hier de beste prijzen!

Apple AirPods Pro prijzen vergelijken

Nieuw

€ 239,-

Bekijk prijzen

Apple AirPods Pro 2 prijzen vergelijken

Nieuw

€ 233,95

Bekijk prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu