De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Tip: zo vergrendel je het scherm van je Mac of MacBook

Rick van der Veer
6 november 2017, 16:55
2 min leestijd
Tip: zo vergrendel je het scherm van je Mac of MacBook

Als je even wegloopt bij je Mac, kun je ‘m natuurlijk op slaapstand zetten. Maar wist je dat je ook gewoon het scherm kunt vergrendelen? We laten je zien hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Zo kun je je Mac-scherm vergrendelen

Als je even weg bent van je Mac, wil je natuurlijk niet dat iemand bij je gegevens kan. Sluit je je computer niet af, dan kan iemand alles met het apparaat doen. Je Mac vergrendelen is hier de oplossing voor, maar voordat je je Mac ‘op slot’ kunt doen, moet je een wachtwoord instellen op je Mac. Heb je dit nog niet gedaan, volg dan onderstaande stappen.

  1. Klik op het Apple-menu en open ‘Systeemvoorkeuren’;
  2. Open ‘Beveiliging en privacy’;
  3. Controleer of een wachtwoord staat ingesteld, of wijzig hem via ‘Wijzig Wachtwoord’;
  4. Zet een vinkje bij ‘Vraag om wachtwoord na start van sluimerstand of schermbeveiliging’ en kies voor ‘Meteen’.
Mac-scherm vergrendelen

Nu je een wachtwoord hebt ingesteld, zijn er verschillende manieren om je Mac te vergrendelen. Het apparaat vraagt om een wachtwoord als hij in sluimerstand gezet wordt, dus door via het Apple-menu voor ‘Sluimer’ te kiezen, zijn je gegevens veilig. Ook kun je de toetsenbordcombinatie ‘Ctrl + Shift + Eject’ gebruiken, of ‘Ctrl + Shift + Power’ als je geen Eject-knop hebt.

Ook kun je het scherm zelf vergrendelen. Klik hiervoor op het Apple-menu en kies voor ‘Vergrendel scherm’. Je Mac blijft gewoon aan, maar dan veilig achter een wachtwoord. Deze optie kun je ook activeren met de sneltoets ‘Ctrl + Command + Q’. Hiervoor heb je wel macOS High Sierra of hoger nodig.

Een andere manier om je Mac af te sluiten, is door met je muis naar een bepaalde hoek te gaan. Ga hiervoor naar ‘Bureaublad en schermbeveiliging’ in Systeemvoorkeuren. Klik op ‘Schermbeveiliging’ en vervolgens op ‘Interactieve hoeken’. Hier kun je instellen dat één van de hoeken van je Mac het scherm voor je vergrendelt als je er op klikt.

Lees meer over macOS

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu