Tip: zo zet je je Mac op vaste tijdstippen aan en uit

Wouter Nijsen
3 april 2018, 19:16
1 min leestijd
Tip: zo zet je je Mac op vaste tijdstippen aan en uit

Het is mogelijk om je Mac(Book) automatisch op bepaalde tijdstippen te laten opstarten, of juist af te sluiten. In deze tip lees je hoe het werkt.

Mac automatisch opstarten

Het automatisch laten opstarten van je Mac is handig wanneer je bijvoorbeeld op vaste tijdstippen aan het werk gaat op je computer, en je applicaties alvast wil laten synchroniseren en updaten. De optie zit al geruime tijd in macOS (en het oudere OS X) en kan ook handig zijn als je wil voorkomen dat je Mac in de slaapstand blijft. Door ‘m op vaste tijdsstippen uit te schakelen, voorkom je dat je computer actief blijft als dat niet per se nodig is.

  1. Open de Systeemvoorkeuren van je Mac, door op het bijhorende icoontje in je Dock te klikken. Of tik in de menubalk linksboven op het appeltje en dan ‘Systeemvoorkeuren…’;
  2. Kies vervolgens voor ‘Energiestand’. Daar zie je verschillende opties, maar kies rechtsonder voor ‘Schema…’;
  3. Wanneer je ‘Zet aan of schakel sluimerstand uit’ aanvinkt, krijg je de optie om te kiezen wanneer je Mac automatisch aan en uit moet worden geschakeld. Dit kan op specifieke dagen, maar bijvoorbeeld ook alleen op dagen dat je werkt, of juist in het weekend;
  4. Tik op ‘OK’ om de wijzigingen te bevestigen.
mac automatisch uitschakelen

Houd er rekening mee dat je ingelogd op je Mac moet zijn om het apparaat automatisch uit te laten schakelen. Daarnaast kun je je computer niet in de sluimer/slaapstand laten staan, want anders werkt het automatisch uitschakelen niet. Zorg er verder natuurlijk voor dat je geen belangrijke documenten open hebt staan die je nog moet opslaan, omdat te voorkomen dat je zaken kwijtraakt.

Op zoek naar meer tips? Check onze uitgebreide tippagina met Mac- en iOS-tips!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu