Bestanden in je Mac prullenbak verwijderen niet? Dit is de oplossing

Lars Paijmans
21 maart 2018, 13:05
2 min leestijd
Bestanden in je Mac prullenbak verwijderen niet? Dit is de oplossing

Als je bestanden weggooit op je Mac worden ze automatisch in de prullenbak gezet. Een handig vangnet waarmee je per ongeluk gewiste documenten nog kunt redden. Soms krijg je echter een foutmelding. Zo los je problemen bij het legen van de Mac-prullenbak op.

Lees verder na de advertentie.

Mac prullenbak legen: zo los je problemen op

Bij het permanent verwijderen van bestanden kan er soms een foutmelding in beeld verschijnen, die zegt dat de actie niet kan worden voltooid. Volgens de melding is het bestand dat je definitief van je Mac wilt verwijderen in gebruik, zelfs als jij je hier niet bewust van bent.

Er is een aantal apps die vaak verantwoordelijk zijn voor deze melding, waaronder Mail, Voorvertoning en QuickTime. Video’s, foto’s en tekstbestanden zijn dan ook in de regel de boosdoener.

Dit komt omdat veel apps achter de schermen een project opslaan, voor het geval je Mac vastloopt of er andere problemen optreden. Als jij een mail verwijdert, kan het dus nog steeds dat het programma op de achtergrond het bestand dat je als bijlage toegevoegd had nog gebruikt, terwijl je dit dus niet meer nodig hebt.

Mac prullenbak verwijdert niet

Handmatig afsluiten of herstarten

De oplossing hiervoor is simpel: zorg ervoor dat je alle programma’s even handmatig afsluit als je deze foutmelding krijgt. Dit doe je door in het Dock een geopend programma ingedrukt te houden of met de rechtermuisknop aan te klikken, en vervolgens op ‘Stop’ te klikken in het submenu. Een andere optie is de toetscombinatie Command + Q. Als de prullenbak foutmelding blijft bestaan, dan zit er niks anders op dan je Mac helemaal opnieuw opstarten. Dit zorgt ervoor dat alle processen van macOS gestopt worden. Als je vervolgens opnieuw inlogt kun je de prullenmand zonder problemen legen.

Je Mac-prullenbak regelmatig opruimen is belangrijk, omdat je er veel ruimte mee kunt besparen. In het onderstaande artikel geven we je meer handige tips om de opslagcapaciteit van je Mac te optimaliseren.

Lees ook: 3 manieren om veilig apps te verwijderen van je Mac

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu