iPhone gestolen of verloren? 5 tips om hem terug te vinden
Gijs Ettes

De iPhone is, net als andere high-end smartphones, een gewild apparaat en erg aantrekkelijk voor dieven. Daarom is het van belang dat je het toestel goed beveiligt en nooit ergens onbeheerd achterlaat.

Heb je toch de pech dat je iPhone gestolen is, dan kun je deze 5 stappen doorlopen om er iets aan te doen.

Diefstal van telefoons is enorm vervelend en vooral een probleem in drukke omgevingen als een winkelstraat, trein- of metrostation. Is je iPhone gestolen, dan schrik je je natuurlijk een hoedje. Hieronder zetten we 5 tips op een rijtje die je helpen de juiste beslissingen te maken als je je iPhone bent kwijtgeraakt.

1. Zoek je iPhone

Ga eerst na wanneer je voor het laatst je iPhone hebt gezien of gebruikt. Ga alle locaties af waar je onlangs bent geweest en bel de gelegenheden waar je de dagen ervoor bent geweest. Wie weet is iemand zo eerlijk geweest om tijdens het stappen jouw verloren iPhone af te geven bij de uitgang.

iphone gestolen

De dienst Find my iPhone (Nederlands: Zoek mijn iPhone) is al geruime tijd een vast onderdeel van iOS. Als je een nieuwe iPhone instelt, krijg je automatisch de vraag of je de functie wilt inschakelen. We raden je aan dat altijd te doen, want met Find my iPhone spoor je je verloren of gestolen iPhone in een mum van tijd op. Via iCloud kun je een kaart raadplegen om te zien waar je iPhone zich voor het laatst bevond.

Je kunt handmatig Find My iPhone instellen door de stappen hieronder te doorlopen:

  1. Ga op je iPhone naar Instellingen;
  2. Tik bovenaan op je Apple ID en vervolgens op ‘iCloud’;
  3. Druk vervolgens op ‘Zoek mijn iPhone’ (‘Find my iPhone’) om de functie in te schakelen.

2. Doe aangifte bij de politie

Voordat je aangifte doet, kun je op de site www.verlorenofgevonden.nl melden dat je je toestel kwijt bent. Dit doe je door een uitgebreid formulier in te vullen met alle beschikbare informatie over je iPhone en waar je deze bent verloren. De site bevat ook een overzicht met gevonden voorwerpen voor jouw stad of wijk.

Wacht echter niet af en doe ook bij het dichtstbijzijnde politiebureau aangifte. Dit kan ook telefonisch of via internet. Zonder aangifte kan de politie geen opsporingsonderzoek instellen en kun je de schade niet op de dief of je (reis)verzekering verhalen.

3. Bescherm je gegevens

1passwordVerder kun je de eerder besproken Zoek mijn iPhone-app gebruiken om op afstand je toestel te vergrendelen of wissen. Op die manier weet je dat de iPhone dief niet bij je bestanden kan. Een nadeel is dat de functie alleen werkt met een (mobiele) internetverbinding. Daarom is het ook belangrijk dat je in het geval van diefstal je wachtwoorden voor mail en sociale media (Facebook/Twitter/Instagram) wijzigt.

Ook als je iPhone nooit is gestolen, is het belangrijk om maatregelen te nemen. Stel een pincode in voor het toestel, beveilig hem met je vingerafdruk en zorg dat je lastig te kraken wachtwoorden gebruikt. Met deze gratis tool maak je dergelijke wachtwoorden, die je met een wachtwoordkluis als 1Password veilig en centraal kunt bewaren.

1Password - Password Manager

AgileBits Inc.

9 (44 reviews)
Gratis via App Store

4. Blokkeer je mobiele nummer

Om te voorkomen dat de iPhone dief gebruikmaakt van jouw mobiele abonnement en op jouw kosten dure telefoontjes pleegt, moet je je provider bellen. Geef aan dat je aangifte hebt gedaan omdat je iPhone gestolen is en zorg dat je nummer wordt geblokkeerd. Houd er wel rekening mee dat een geblokkeerd nummer het lastig maakt om je iPhone via de Zoek Mijn iPhone-app terug te vinden.

5. Stel je contacten op de hoogte

De dief zal waarschijnlijk niet de contacten in je adresboek gaan bellen of mailen, maar je weet maar nooit. Is je iPhone gestolen, zorg dan dat je belangrijkste contactpersonen hiervan op de hoogte zijn. Wellicht kunnen je vrienden, familie of kennissen je ook helpen om je telefoon weer terug te vinden.

Op zoek naar meer? Check ons overzicht met de beste iPhone tips!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.