De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Waarom je nooit met Facebook op andere sites moet inloggen (en hoe je dit wel veilig doet)

Florence Peeters
3 oktober 2018, 15:01
3 min leestijd
Waarom je nooit met Facebook op andere sites moet inloggen (en hoe je dit wel veilig doet)

Eindeloos veel apps en diensten laten je voor het gemak inloggen met je Facebook-account. Dat zorgt ervoor dat niet alleen Facebook steeds meer van je weet, maar ook potentiële hackers. Dit is waarom je nooit met Facebook op andere sites moet inloggen.

Lees verder na de advertentie.

Waarom met Facebook inloggen nooit een goed idee is

De schandalen rondom Facebook stapelen zich de laatste tijd opnieuw tot grote hoogte op. Onlangs nog kwam een marketingschandaal naar buiten. Het telefoonnummer dat jij gebruikt om je Facebook-account beter te beveiligen, wordt door het sociale netwerk met adverteerders gedeeld.

Slechts een paar dagen later hebben kwaadwillenden Facebook gehackt en toegang tot maar liefst 50 miljoen gebruikersaccounts. Een groot deel van deze gebruikers heeft ongetwijfeld zijn/haar Facebook-account wel eens gebruikt om bij andere sites en diensten in te loggen. Hierdoor bespaar je jezelf de tijd van het aanmaken van een nieuw account, maar geef je Facebook wel toegang tot nog meer data.

Facebook adverteerders

En belangrijker nog: ook hackers hebben dat tijdens zo’n grootschalige hack. Ze krijgen zo niet alleen toegang tot jouw Facebook-data, maar bijvoorbeeld ook al je gegevens van Airbnb, Spotify, Expedia en Tinder liggen op straat. Wat maakt dat uit? Best veel. Zeker diensten waar je bijvoorbeeld betaalgegevens aan hebt gekoppeld, maken dat hackers waardevolle informatie kunnen buitmaken en misbruiken.

Hard werken aan oplossing

Guy Rosen, onderdirecteur van Facebook, plaatste afgelopen dinsdag een statement waarin hij stelt dat er geen bewijs is dat hackers ook andere sites hebben doorlopen via het veiligheidslek. Het bedrijf ‘werkt aan meer geavanceerde manieren om gekoppelde diensten zelf onderzoek te laten doen’ na een lek.

Hoewel er geen bewijs is dat persoonlijke gegevens van gekoppelde diensten ook gevaar lopen, is er ook geen bewijs dat dit uitsluit. Juist daarom is het belangrijk om altijd terughoudend te zijn met het koppelen van diensten en andere sites. Facebook is het grootste sociale netwerk ter wereld, en daarom ook een geliefd en kostbaar doelwit.

Er wordt dan ook hard gewerkt om Facebook veiliger te maken, maar ondertussen bewijzen zulke veiligheidslekken dat het nog lang niet zover is. Tot die tijd is het dus beter om al je online data niet alleen in de handen van Mark Zuckerbergs bedrijf te leggen.

Hoe log ik snel en veilig in zonder Facebook?

Inloggen met je Facebook-account scheelt veel tijd en wachtwoorden om te onthouden. Dat zijn waarschijnlijk ook de belangrijkste redenen dat het massaal gedaan wordt. Maar hoe log je anders overal snel en gemakkelijk in? Er is een manier die even simpel en bovendien een stuk veiliger is: een wachtwoordmanager.

wachtwoord-app

Een wachtwoord-app of -extensie die al jouw wachtwoorden veilig opslaat, zodat je ze nooit meer vergeet. Zo’n manager genereert bovendien ijzersterke wachtwoorden met letters, cijfers en tekens. Wanneer je deze synchroniseert met al je apparaten, log je net zo snel in als met je Facebook-account.

Door zo’n kluis hoef je dus nooit meer zelf wachtwoorden te verzinnen met de kans dat ze te zwak blijken of je ze hergebruikt. En wanneer je alsnog slachtoffer bent van een hack, blijft de schade zo beperkt mogelijk.

Lees ook: De 4 beste wachtwoord-apps om je online profielen te beveiligen

Om te kijken welke apps of diensten nu gekoppeld zijn, ga je in Facebook naar ‘Instellingen > Apps en websites’. Hier kun je koppelingen bewerken en verwijderen. Bij sommige diensten verlies je je account niet wanneer je de Facebook-koppeling verwijdert. Is dat wel het geval, dan is het veiliger om een nieuw account aan te maken bij de dienst zelf.

Maandthema Beveiliging

In oktober staan we stil bij het thema Beveiliging. De komende weken gaan we jou helpen om je Apple-apparaten en online accounts beter te beveiligen. Aan de hand van tips en achtergrond leggen we je onder meer stap voor stap uit hoe je bewuster met je data om gaat, en je gegevens beter beveiligt.

Laat het vooral weten welk onderwerp we tijdens dit maandthema niet mogen laten liggen. Dat kan via een reactie onder dit artikel of een mailtje naar redactie@iphoned.nl.

Bron afbeelding: Facebook
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu