Tip: Haal meer uit Finder op je Mac met deze 15 tips

Redactie
29 december 2017, 15:13
3 min leestijd
Tip: Haal meer uit Finder op je Mac met deze 15 tips

Iedere Mac-gebruiker zal dagelijks behoorlijk wat tijd in Finder doorbrengen. Met deze Finder-tips krijg je meer gedaan met Apples bestanden-app.

Lees verder na de advertentie.

De beste Finder-tips op een rijtje

Om je bestanden en mappen georganiseerd te houden, is Finder het stuk gereedschap dat je nodig hebt. Het programma lijkt simpel, maar bevat onder de oppervlakte een grote hoeveelheid functies. Met onderstaande Finder-tips haal je er het meest uit.

1. Kruimelpad tonen

Standaard staat deze functie uitgeschakeld, maar met de toetscombinatie ‘Command + Option (Alt) + P’ komt de statusbalk met kruimelpad in beeld. Zo zie je precies waar een bestand zich op je Mac bevindt.

2. Navigatiekolom aanpassen

De linkerzijbalk van Finder toont favoriete (en veelgebruikte) locaties als Downloads, Documenten en Programma’s. Door op ‘Command + komma’ te drukken en naar ‘Navigatiekolom’ te gaan, kun je zelf bepalen welke items worden weergegeven.

Finder tips

3. Kolommen toevoegen

Standaard worden in Finder de kolommen ‘Naam’, ‘Bewerkingsdatum’, ‘Grootte’ en ‘Soort’ weergegeven. Wil je meer kolommen weergeven, zoals de aanmaakdatum, Ctrl + klik dan op de kolommenbalk en maak je selectie.

4. Tabbladen gebruiken

Handig als je bijvoorbeeld een bestand van de ene naar de andere map wilt verslepen. Hou Command ingedrukt en dubbelklik op een map om deze in een nieuw tabblad te openen.

5. Uitgebreider zoeken

Open Finder en druk op ‘Command + F’ om de uitgebreidere zoekfunctie te openen. Hier kun je bepaalde zoekcriteria met het plusteken toevoegen en je zoekopdracht specifieker maken met bijvoorbeeld de aanmaak- of bewerkingsdatum.

6. Zoeken in huidige map

Klik bovenaan op ‘Finder > Voorkeuren > Geavanceerd’ en selecteer vanuit het dropdownmenu (bij het uitvoeren van een zoekopdracht) de optie ‘Zoek in huidige map’.

7. Standaardmap aanpassen

Als je Finder opent, wordt een standaardmap geopend. Die kun je echter wijzigen via ‘Command + komma’ en door naar ‘Algemeen’ te gaan. Klik op de dropdown onder ‘Toon in nieuwe Finder-vensters’ om de gewenste map te kiezen.

8. Slimme mappen

Dit zijn mappen die voldoen aan specifieke zoekcriteria. Je kunt ze aanmaken door via de menubalk naar ‘Archief > Nieuwe slimme map’ (Alt + Command + N) te gaan. Vul vervolgens met het plusteken de gewenste criteria toe.

9. Vensters samenvoegen

Door tabbladen uit het Finder-venster te slepen, kun je losse vensters aanmaken. Wordt het allemaal wat te veel, klik dan in de menubalk op ‘Vensters > Voeg alle vensters samen’.

10. Snel bestanden weergeven

Wil je een foto bekijken zonder deze te openen, druk dan op spatie voor een preview. De toetscombinatie Alt + Command maakt de voorvertoning schermvullend.

11. Voorvertoning

Sinds OS X Yosemite kun je een voorvertoning van bestanden in alle weergaven krijgen. Klik in de menubalk op ‘Weergave > Toon voorvertoning’ om deze handige functie te activeren.

12. Bestanden afdrukken

Je kunt vanuit Finder direct bestanden naar je printer sturen. Dat kan door op ‘Command + P’ te drukken of in de menubalk naar ‘Archief > Druk af’ te gaan. Zo kun je nog sneller printen.

13. Altijd openen met

Finder is zelf in staat om bestanden met het juiste programma te openen, maar je kunt ook handmatig een programma kiezen door een bestand aan te klikken en op ‘Command + I’ te drukken. Klik vervolgens op ‘Open met’ en kies een programma uit het dropdownmenu.

14. Knoppenbalk aanpassen

Via de menubalk en ‘Weergave > Pas knoppenbalk aan’ kun je aanpassen welke items in de knoppenbalk van Finder staan. Selecteer zelf favoriete onderdelen en kies voor de weergave met tekst, symbolen of beide.

15. Meerdere bestandsnamen wijzigen

Hou Command ingedrukt en selecteer de juiste bestanden. Ctrl + klik, kies ‘Wijzig naam van X onderdelen’ en bepaal welke tekst je waarin wilt wijzigen.

Lees ook: Zo maak je verborgen bestanden zichtbaar in Finder

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu