Safari krijgt superslimme AI-adblocker – Franse media in paniek

Maurice Snijders
31 mei 2024, 8:32
2 min leestijd
Safari krijgt superslimme AI-adblocker – Franse media in paniek

Franse media hebben Apple opgeroepen om geen adblocker in Safari te integreren, ook al is de functie tot nog toe slechts een gerucht.

Lees verder na de advertentie.

Safari krijgt superslimme AI-adblocker

Nog voor de onthulling van iOS 18 zorgt een functie al voor heel wat opschudding. Het gaat om een soort adblocker in Safari genaamd ‘Web Eraser’. Verschillende grote Franse mediaverenigingen hebben Apple-baas Tim Cook in een brief gevraagd om deze functie voor Safari niet te implementeren.

Dit meldt de Franse krant Les Echos. De verenigingen stellen dat de functie niet meer is dan een standaard geïntegreerde advertentieblokker, die een directe bedreiging vormt voor inhoud die door advertenties wordt gefinancierd.

safari internetassistent

Een bedreiging voor de democratie

De adblocker in Safari is volgens de verenigingen niet alleen een bedreiging voor uitgevers en journalisten, maar uiteindelijk ook voor de democratie. Als het economische model van de media wordt verzwakt, leidt dit onherroepelijk tot minder informatie van hoge kwaliteit.

Safari zou met de komst van iOS 18 een reeks AI-functies krijgen, waaronder pagina-samenvattingen. Daarbij zou de functie ‘Web Eraser’ het mogelijk maken om bepaalde elementen van een website (waaronder reclamebanners) direct te wissen of permanent te verbergen. Vergelijkbare functies zijn al te vinden in adblockers.

Ook de EU is geïnformeerd

De verenigingen hebben de brief ook gericht aan EU-commissaris Thierry Breton. In de brief staat dat de geplande adblocker in Safari tevens vragen oproept over de mate waarin Apple zijn eigen advertentie-inkomsten in de App Store versterkt. Sommige uitgevers denken hierbij terug aan het verschijnen van de tracking-waarschuwing van Apple in apps. Dat leidde toen tot grote financiële verliezen voor advertentiebedrijven.

Overigens hebben Britse mediabedrijven eerder ook al stelling genomen tegen de functie ‘Web Eraser’ van Apple. Of de adblocker in Safari wel of niet verschijnt, blijft nog heel even afwachten. Apple presenteert iOS 18 op maandag 10 juni.

Wil je op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Bron afbeelding: 9to5mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu