Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Tip: zo gebruik je de donkere modus van macOS Mojave

Wouter Nijsen
5 april 2019, 16:44
2 min leestijd
Tip: zo gebruik je de donkere modus van macOS Mojave

De Dark Mode is voor velen de belangrijkste vernieuwing van macOS Mojave. Maar hoe zet je de feature eigenlijk aan, en waar vind je de bijhorende opties? iPhoned laat in deze tip zien hoe het werkt.

Lees verder na de advertentie.

Donkere modus in macOS Mojave

Draai je macOS 10.14 Mojave op je Mac(Book), dan ben je vast benieuwd naar de donkere modus die het besturingssysteem een ander tintje geeft. Bij de installatie van de testversie wordt gevraagd welke modus (de donkere of lichte je wil gebruiken), maar je kunt de feature altijd aan- of uitzetten. Het kan echter even zoeken zijn waar deze optie precies zit. Volg daarom de stappen hieronder.

  1. Open de Systeemvoorkeuren op je Mac door bovenin op het ‘Apple-logo > Systeemvoorkeuren’ te klikken. Ook kun je de Systeemvoorkeuren-applicatie in je Dock selecteren;
  2. Kies vervolgens voor ‘Algemeen’;
  3. Hierna zie je bovenaan bij ‘Weergave’ de optie staan om de donkere modus in of uit te schakelen.

Het is vrij simpel om tussen de lichtere en donkere modus te schakelen. Met de Dark Mode krijgen bijvoorbeeld het Dock, de menubalk, Mac App Store en veel andere Apple-apps een donker uiterlijk. Hierdoor is het fijner om je Mac(Book) in de avonduren te gebruiken, zeker als je de feature combineert met Night Shift.

Er zijn echter snellere manieren om de donkere modus in- en uit te schakelen. Hiervoor kun je de Mac-apps DarkSome en NightOwl gebruiken, waarmee je een icoontje toevoegt aan je menubalk. Klik je hierop, dan schakel je automatisch naar de donkere of lichte modus. Ook kun je gemakkelijker instellen op welke tijdsstippen de donkere modus aan moet gaan.

Sinds de release van macOS Mojave heeft Google Chrome ook Dark Mode-ondersteuning gekregen. Met de update naar macOS 10.14.4 wordt de donkere modus van Safari uitgebreider.

macOS Mojave review

Sinds eind september is macOS Mojave beschikbaar voor alle gebruikers. We hebben de update uitgebreid getest en hieronder lees je de conclusie van de review.

Eindelijk komt Apple met een macOS-update waar genoeg toffe features in zitten om écht enthousiast te worden. Je Mac(Book) wordt niet per se sneller, maar krijgt door de Dark Mode wel een fraai nieuw uiterlijk en helpt je bovendien om je bureaublad opgeruimd te houden. Alleen die twee features maken Mojave wat ons betreft al interessant genoeg, al zijn er ook genoeg kleinere aanpassingen die het besturingssysteem weer wat slimmer maken.

→ Lees alles in de volledige macOS Mojave review

Meer over macOS Mojave

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu