De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Tip: zo maak je snel en makkelijk gifs op macOS

Erwin Vogelaar
27 mei 2019, 19:21
4 min leestijd
Tip: zo maak je snel en makkelijk gifs op macOS

Het maken van bewegende plaatjes hoeft niet moeilijk te zijn. iPhoned legt uit hoe je snel en simpel op macOS gifs maakt en deelt.

Lees verder na de advertentie.

Met macOS gifs maken doe je zo

Hoewel je met macOS makkelijk schermafbeeldingen maakt, wordt het opnemen van bewegend beeld voor gifs nog niet standaard ondersteund. Toch kun je op sociale media en in berichten-apps niet meer om deze bewegende plaatjes heen. Gelukkig staan er een aantal goede apps in de App Store die je kunnen helpen. In dit artikel leggen we uit welke apps dat zijn, en hoe je ze gebruikt om snel mooie gifs te maken.

Wat is een gif?

Gif is een afkorting voor ‘graphics interchange format’. Het is net als bijvoorbeeld jpg of png een bestandsindeling om afbeeldingen op te slaan. Gif ondersteunt ook animatie, door verschillende beelden achter elkaar op te slaan en te vertonen. Dat wordt officieel een ‘animated gif’ genoemd, maar tegenwoordig zeggen we gewoon gif of gifje. Er is wel enige onenigheid over of je gif uitspreekt met met een harde ‘g’ of als ‘djif’.

macos gifs

Waar moet ik aan denken bij het maken van een gif?

De reden om een gif te maken is waarschijnlijk omdat je deze ergens wil delen. Wil je dat op sociale media doen? Dan is er waarschijnlijk een limiet aan hoe groot het gif-bestand mag zijn. Zo mogen gif-bestanden op Twitter maximaal 15MB zijn. Om de bestandsgrootte beperkt te houden, moet je met verschillende dingen rekening houden. Zoals:

  • Lengte: hoe langer de gif is, des te meer beelden er opgeslagen moeten worden;
  • Dimensies: een kleiner formaat betekent minder informatie om op te slaan;
  • Kwaliteit: hoe lager de kwaliteit, des te lager de bestandsgrootte. Kwaliteit kan worden verlaagd door bijvoorbeeld het aantal kleuren, frames of de scherpte te verminderen.

Veel mogelijkheden: Gifs maken met GIF Brewery 3

Gif Brewery 3 is een fijne gif-app met een hele hoop opties. Daardoor kan de app de eerste keer misschien wat onoverzichtelijk overkomen. Al snel maak je echter de leukste gifs. Dat kan op verschillende manieren.

Je kunt via ‘File’ of via het startmenuutje een eigen video openen, video’s en foto’s aan elkaar plakken en met de camera van je Mac beelden opnemen. De leukste mogelijkheid is om je scherm op te nemen. Bijvoorbeeld als je online een leuke video ziet en daar een stukje van wil gebruiken.

macos gifs

Klik je hiervoor op ‘Record screen’, dan krijg je een nieuw vak die je over de video heen legt. Je klikt op ‘Record’ om te starten met opnemen en op ‘Stop’ als je klaar bent. Dat hoef je niet perfect te timen, want in het nieuwe scherm mag je bijknippen voordat je exporteert.

GIF Brewery 3 by Gfycat

GfyCat, Inc.

Gratis via App Store
Helaas, we konden deze app niet ophalen uit de App Store

Gif Brewery 3-tips

Deze app heeft verschillende middelen om de grootte van je gif aan te passen. In het bewerkingsscherm gebruik je de tools in de linkerbovenhoek om de dimensies aan te passen. In de balk onderin pas je de lengte van de gif aan.

Vergeet daarnaast niet de instellingen te bekijken via het menu. Onder ‘Preferences’ geef je bij het kopje ‘Frames’ aan hoeveel frames per seconde je gifs mogen zijn. Bij ‘Color’ kun je het aantal kleuren aanpassen en bij ‘Creation’ kun je het vinkje bij ‘Attempt to reduce GIF file size’ aanvinken om de grootte van de gif verder te beperken. Hier zie je ook de mogelijkheid om meer ruimte van je processor te reserveren voor het maken van gifs.

macos gifs

Ben je klaar? Klik dan op ‘Create’ en wacht tot de gif wordt gemaakt. Het kan helpen om lopen video’s tijdelijk uit te zetten, om dit proces te versnellen. Zodra je gif klaar is, krijg je een melding. Vervolgens klik je in het nieuwe scherm op ‘Save’ en sla je jouw nieuwe gif op.

Lekker simpel: Gifs maken met Giphy Capture

Denk je aan gifs, dan denk je waarschijnlijk al snel aan Giphy. Deze gifdatabank wordt geraadpleegd door talloze apps, zodat je snel en makkelijk leuke gifs naar elkaar stuurt. Wat je misschien niet weet, is dat Giphy ook helpt met het maken van nieuwe gifjes. Voor macOS heb je daar de app Giphy Capture voor.

Deze app schittert in zijn simpelheid. Zodra je Giphy Capture opent, krijg je direct een opnamevenster voorgeschoteld. Deze versleep je om de dimensies aan te passen en je drukt op de rode opnamenknop om op te nemen.

macos gifs

Ben je klaar, dan krijg je in het nieuwe scherm enkele opties. Specifiek de mogelijkheid om de gif bij te snijden, maar bijvoorbeeld ook om de framerate aan te passen. Eventueel kun je nog wat effecten toevoegen voordat je de gif opslaat of naar Giphy stuurt.

GIPHY Capture. The GIF Maker

Giphy, Inc.

Gratis via App Store

Giphy Capture tips

In het kleine instellingenmenuutje kun je een snelkoppeling instellen. Minimaliseer Giphy Capture en gebruik de shortcut om snel iets op je scherm op te nemen. Ook kun je een watermerk toevoegen, om ervoor te zorgen dat anderen er niet zomaar met je gif vandoor gaan.

Gifs maken op je iPhone

Je hebt geen Mac nodig om gifs te maken, want het kan ook gewoon op je iPhone. Met deze apps maak je gifs op je iPhone. Maar je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van de uitgebreide databases vol gifjes. Zo is het bijvoorbeeld makkelijk om via WhatsApp gifs te zoeken en sturen.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu