We hebben de bèta van macOS Mojave langdurig gebruikt en nu iedereen met de definitieve versie aan de slag kan, is het tijd om de balans op te maken. Hoe belangrijk is de Mojave-update en hoe bevalt de software tijdens dagelijks gebruik? Je leest het in deze macOS Mojave review.
Lees verder na de advertentie.
Aan de slag met de Dark Mode
De updates die Apple de laatste jaren voor macOS uitbracht, waren niet enorm spannend. Met Sierra werd de naam van de software officieel veranderd naar ‘macOS’, en High Sierra was een relatief kleine update die voortbouwde op de basis van zijn voorganger. Het besturingssysteem werd steeds iets beter, maar echt grote nieuwe features ontbraken.
Daar komt dit jaar eindelijk verandering in, met name door de Dark Mode. Deze veelgevraagde feature maakt het uiterlijk van macOS in één klap totaal anders. Menubalken, vensters en apps hebben een donkere kleur, en dat is fijner voor je ogen als je ‘s avonds je Mac(Book) gebruikt.
Maar het is vooral de nieuwe look die de Dark Mode zo tof maakt; ik gebruik de donkere modus eigenlijk altijd. Gecombineerd met de dynamische achtergrond van Mojave, die mee kleurt met het tijdsstip, krijgt je Mac echt een nieuw gezicht.
Wel is het jammer dat de Dark Mode op het moment van schrijven vooral in Apple-apps werkt. Het is aan ontwikkelaars om ondersteuning voor de modus in te bouwen, al zijn er al enkele apps – zoals Things 3 en iA Writer – die er al mee overweg kunnen. Daarnaast hadden we graag gezien dat het simpeler is om de Dark Mode in- en uitschakelen.
De functie zit ‘verstopt’ in de Systeemvoorkeuren, wat ervoor zorgt dat je door een aantal menu’s moet bladeren om de donkere modus te (de)activeren. De Nederlandse app DarkSome biedt echter uitkomst, en voegt een simpel knopje aan de menubalk van macOS toe, om zo tussen de lichte en donkere modus te schakelen. Een kleine en simpele, maar fijne toevoeging.
→ Met DarkSome schakel je razendsnel tussen de dag- en nachtmodus van Mojave
Meer overzicht door Stacks
Apple presenteert de Dark Mode als dé grote nieuwe feature, maar voor sommige gebruikers zijn de ‘Stacks’ (of ‘Stapels’) nog wel handiger. Maak je vaak screenshots en zet je al je bestanden in mapjes op je bureaublad, dan wordt het al gauw een zooitje. Alle bestanden staan door elkaar en om dat te voorkomen, kun je in macOS Mojave stapeltjes maken. Hierdoor zet je bijvoorbeeld alle schermafbeeldingen bij elkaar, of worden Pages-documenten op elkaar gelegd. Je krijgt in één keer veel meer overzicht, en weer een opgeruimd bureaublad.
Het werkt als volgt: klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en selecteer ‘Gebruik stapels’. Handig is dat je stapels nog kunt sorteren, op bijvoorbeeld de datum dat je een bestand voor het laatst geopend hebt, of de tags die je het hebt meegegeven.
Je hebt best wat opties om Stacks zo in te richten dat het voor jou overzichtelijk is. Door op een stapel te tikken, zie je alle afzonderlijke bestanden. Je kunt de optie altijd weer uitschakelen door op de ‘Gebruik stapels’-optie te klikken.
Mac App Store blijft een probleemkindje
We hebben er lang op moeten wachten, maar ook de Mac App Store is eindelijk op de schop gegaan. De app-winkel, die al een tijdje aan een nieuwe lik verf toe was, lijkt nu meer op de iOS App Store, en dat is in alle opzichten een vooruitgang. Zo oogt de algemene pagina een stuk overzichtelijker, en kun je met de duidelijke categorieën aan de linkerkant beter vinden waar je naar op zoek bent.
Een belangrijke wijziging is dat je systeem-updates voortaan niet meer bij het Updates-tabblad vindt. Hier zie je alleen app-updates, terwijl je macOS-updates voortaan installeert via de Systeemvoorkeuren.
Hoewel we blij zijn met het nieuwe ontwerp van de Mac App Store, lost het niet het grootste probleem op: het gebrek aan goede apps die verschijnen. De app-winkel oogt leeg en er staan simpelweg niet genoeg handige applicaties in die de moeite van het downloaden waard zijn.
Daar komt later (hopelijk) verandering in, omdat Apple het met Mojave voor ontwikkelaars makkelijker maakt om iOS-apps om te zetten naar macOS. Hierdoor moet het aanbod flink groter worden, maar daar is nu helaas nog weinig van te zien.
Automatische updates, matige Home-app
Natuurlijk brengt macOS Mojave ook veel kleine, maar handige verbeteringen met zich mee. Zo worden updates automatisch op de achtergrond gedownload en geïnstalleerd, waardoor je altijd de nieuwste (met oplossingen tegen beveiligingslekken) versie draait.
Daarnaast zijn eindelijk favicons aan Safari toegevoegd, waardoor je geopende tabbladen makkelijker uit elkaar houdt, doordat je bij elke pagina een icoontje ziet. Met de nieuwe opties voor screenshots is het makkelijker om schermafbeeldingen te bekijken, bewerken en vervolgens te delen.
Iets minder indrukwekkend is de Home-app die door Apple is toegevoegd, omdat deze eruit ziet alsof ‘ie rechtstreeks vanaf een iPad komt. De app reageert niet zo vlot als op iOS en heeft interface-elementen (zoals de volumeknop) die wel werken op een iPhone/iPad, maar minder op de Mac. Ook ontbreekt de optie om nieuwe HomeKit-apparaten toe te voegen. Daar had Apple best wat meer moeite in mogen steken.
Ondersteuning
macOS High Sierra werd vorig jaar uitgebracht voor alle apparaten die ook Sierra konden draaien. Dit jaar is het anders, want Apple laat enkele oudere computers en laptops vallen. Ben je nog een bezitter van een Mac uit 2009, 2010 of 2011, dan blijf je helaas steken op High Sierra. Check hieronder of jouw MacBook geschikt is om Mojave te draaien.
- MacBook (begin 2015 en nieuwer)
- MacBook Air (medio 2012 en nieuwer)
- MacBook Pro (medio 2012 en nieuwer)
- Mac mini (eind 2012 en nieuwer)
- iMac (eind 2012 en nieuwer)
- iMac Pro (2017)
- Mac Pro (eind 2013, medio 2012 en 2010 met geschikte Metal-gpu)
Conclusie macOS Mojave review
Eindelijk komt Apple met een macOS-update waar genoeg toffe features in zitten om écht enthousiast te worden. Je Mac(Book) wordt niet per se sneller, maar krijgt door de Dark Mode wel een fraai nieuw uiterlijk en helpt je bovendien om je bureaublad opgeruimd te houden. Alleen die twee features maken Mojave wat ons betreft al interessant genoeg, al zijn er ook genoeg kleinere aanpassingen die het besturingssysteem weer wat slimmer maken.