Apple geeft je iPhone en iPad met iOS 10 een nieuw, maar herkenbaar gezicht. Door veranderingen in iMessage, Siri en de Foto’s-app moeten je iPhone en iPad niet alleen gemakkelijker, maar vooral ook leuker worden om te gebruiken. Onze bevindingen lees je in deze iOS 10 review.
Lees verder na de advertentie.
Meer mogelijkheden voor ontwikkelaars
Apple verpakte de onthulling van iOS 10 op WWDC 2016 in een vrolijk jasje. Flitsende animaties voor iMessage, nieuwe mogelijkheden voor Siri en het persoonlijker maken van de Foto’s-app stonden voorop. Tussen de regels door is 2016 het jaar dat Apple zichzelf meer openstelt naar ontwikkelaars. Natuurlijk konden deze app-makers hun apps al in de App Store zetten, maar de mogelijkheden op de iPhone zelf waren nog steeds relatief beperkt.
Lees ook: 5 manieren waarop iOS-apps uitgebreider worden vanaf iOS 10
Daar komt nu (deels) verandering in. Zo kan Siri vanaf iOS 10 voor het eerst gebruikt worden om apps die niet van Apple zijn te bedienen. Verstuur een WhatsApp-berichtje met je stem en Siri zet je gesproken boodschap automatisch om naar een tekstbericht. Ook kun je op deze manier bijvoorbeeld een taxi bestellen, maar de mogelijkheden zijn beperkter dan Apple aanvankelijk presenteerde.
Siri is open, maar niet helemaal
Door de regels die Apple voor het inbouwen van Siri heeft opgesteld, vallen muziek-apps bijvoorbeeld buiten de boot. Hierdoor kun je Spotify nog steeds niet op afstand met je stem besturen. Dit heeft ongetwijfeld te maken met de concurrentiestrijd die Apple met Spotify voert, maar geeft wel een duidelijk signaal af: iOS 10 is opener dan ooit, maar heeft nog steeds een aantal beperkingen die in dit geval pijnlijk duidelijk worden.
iMessage telt weer mee als berichten-app
Als iMessage (of Berichten) jouw chat-app naar keuze is, is de komst van iOS 10 een groot feest. Apple heeft de minimalistische app flink opgeknapt, zodat het de strijd aan kan gaan met diensten als WhatsApp een Telegram; twee apps die iMessage tot voorheen lichtjaren vooruit waren. Zo kun je berichten nu leuke grafische effecten geven, zodat er confetti over het scherm komt dwarrelen, of dat een spraakballon met een smak neerkomt op het scherm van de ontvanger.
Leuk, en bovendien heel gemakkelijk te gebruiken. Ook kunnen ontwikkelaars hun eigen iMessage-apps gaan maken, net zoals dat bijvoorbeeld kan voor Facebook Messenger. In een speciaal app-venster in de Berichten-app staan deze applicaties opgesomd, waarmee je bijvoorbeeld gifjes, stickers of video’s kunt versturen zonder dat je daarvoor de app hoeft te verlaten.
Al deze verbeteringen zorgen ervoor dat we iMessage graag zouden gaan gebruiken, maar net als bij Siri staat een beperking van Apples kant in de weg. In tegenstelling tot zo’n beetje iedere populaire berichtendienst is iMessage namelijk nog steeds exclusief beschikbaar op iOS. Je kunt er dus geen berichten mee versturen naar mensen met een Android-toestel. Onhandig, en de voornaamste reden dat iMessage ook in iOS 10 ondanks alle leuke nieuwe functies niet of nauwelijks door ons gebruikt zal worden.
Apple geeft widgets een nieuwe kans
Apple doet met iOS 10 wederom om een poging om widgets populair te maken, en slaagt hier beter in dat ooit. Het vernieuwde widgetscherm is altijd binnen handbereik, zelfs als je iPhone nog vergrendeld is.
Door van rechts naar links over het scherm te vegen over het home- of vergrendelscherm, kom je in het widget-overzicht terecht, dat je helemaal naar eigen smaak kunt instellen. Op deze manier krijg je in een oogopslag een overzicht van je populairste apps, de afstand die je hebt afgelegd en wat de weersverwachting is. Dit widgetscherm is met afstand de meest toegankelijke en functionele manier om widgets te gebruiken. Bovendien zijn er vanaf dag Ă©Ă©n allerlei apps van derden en Apple zelf die dit ondersteunen.
Het einde van Slide to Unlock
Een andere vernieuwing waar we je even aan zult moeten wennen is het verdwijnen van Slide To Unlock. Je veegt voortaan niet meer van links naar rechts over je vergrendelscherm om je iPhone te ontgrendelen, maar drukt simpelweg de homeknop in. Zo wordt tegelijkertijd je vingerafdruk gelezen en open je het toestel. Erg logisch, al hadden we wel een week nodig voordat we dat inzagen.
Foto’s maakt herinneringen voor jou
De standaard Foto’s-app van Apple heeft goed gekeken naar de functies en populariteit van Google Foto’s en is in iOS 10 uitgebreid. Met het nieuwe ‘Aandenkens’-tabblad zie je een overzicht van herinneringen die de Foto’s-app zelfstandig voor je samen heeft gesteld. Zo kun je een samenvatting van de afgelopen weken bekijken, maar ook van belangrijke dagen en locaties. Met een druk op een foto krijg je een automatisch gegenereerd album te zien van de foto’s die je op 1 januari maakte tijdens Oud en Nieuw, maar worden al je vakantiefoto’s ook direct bij elkaar gezet.
Hier kun je meteen zien welke mensen er op de foto staan en bekijk je op een kaartje waar de plaatjes geschoten zijn. Een leuk aandenken, en het bespaart je de moeite om al je vakantiefoto’s handmatig in een album te zetten. De mogelijkheid om direct een video te maken van een foto-album komt hier ook goed van pas.
Toen we onze vakantiefoto’s wilden laten zien, stond er meteen een leuk filmpje klaar waarbij we zelf konden kiezen hoe lang hij duurde en welke ‘stemming’ hij had. Kies bijvoorbeeld voor Vrolijk en Opwekkend, of kies Dromerig voor een ander soort lettertype, overgangen en muziek. Deze overzichten kun je bovendien heel gemakkelijk delen, zodat je na afloop meteen naar al je vrienden een leuk overzicht kunt versturen.
Standaard-apps verwijderen met iOS 10
Een functie die Apple tot op heden niet benoemd heeft, is de mogelijkheid om standaard-apps te verwijderen. Een functie waar gebruikers al jaren om smeken, al zitten er wel wat voorwaarden aan verbonden. Zo worden de apps niet echt verwijderd van je toestel, maar simpelweg verborgen. Ook zijn sommige apps niet verwijderbaar, omdat ze een cruciaal onderdeel van iOS vormen. Toch zijn we blij dat we eindelijk de Aandelen- en Tips- van ons homescherm kunnen verbannen.
Na het installeren van de update maak je direct kennis met een van onze favoriete nieuwe functies: Raise to Wake. Zonder een knop aan te raken, licht het iPhone-scherm op als je het toestel oppakt. Zo kun je snel je notificaties doorlezen die zich op je vergrendelscherm verzameld hebben, of zie je welk nummer wordt afgespeeld.
Handig, en voor je het weet voelt dit net zo natuurlijk als het ontgrendelen van je iPhone met je vingerafdruk. Na een paar dagen merkten we al dat we hetzelfde probeerde met onze iPad, om vervolgens gefrustreerd te herinneren dat die nog iOS 9 draaide. Een andere veelgebruikte functie waar we al snel aan gewend raakte zijn de interactieve notificaties. Hiermee kun je reageren op een melding zonder dat je daarvoor een app hoeft te openen. Het verandert de manier waarop je een iPhone gebruikt.
3D Touch wordt functioneler
Eigenaren van een iPhone 6S of iPhone 7 zullen bovendien blij zijn met de nieuwe 3D Touch-acties die iOS 10 toevoegt. Hiermee kun je een melding stevig indrukken om direct een ‘rijke preview’ te openen. Zo reageer je snel op een bericht zonder daadwerkelijk de app te openen, wat goed van pas komt als je een video kijkt of spelletje speelt.
Ook kun je door stevig op het scherm te drukken in Ă©Ă©n keer al je meldingen verwijderen, wat geen overbodige luxe is nu ze allemaal wat groter in beeld komen en dus ook sneller je notificatiescherm vullen. De nieuwe Snelle Acties zijn ook welkom, vooral de zaklamp die je nu minder fel kunt zetten.
Lees ook: 3D Touch in iOS 10: 7 toffe nieuwe functies uitgelicht
HomeKit komt eindelijk thuis met Home
Het HomeKit-platform van Apple komt met iOS 10 ook eindelijk thuis met een eigen app. De Home-app is de plek waar al je met HomeKit verbonden apparaten bij elkaar komen. Ook is er een nieuw scherm aan het Bedieningspaneel toegevoegd, zodat je er altijd bij kunt. Zodra je de app opstart, kom je bij een thuisscherm terecht waar al je verbonden apparaten staan. Door op het plusje te tikken voeg je een nieuw apparaat toe.
In de Home-app kun je onder meer de helderheid van je verbonden lampen wijzigen, en het zo complex maken als je zelf wilt. Zo kun je aparte kamers aanmaken en die specifieke instellingen meegeven. Dit is het platform waar HomeKit-gebruikers altijd op hebben gewacht.
Naast bovenstaande vernieuwingen heeft Apple nog tal van andere kleine verbeteringen doorgevoerd. Zo ziet Apple Music er anders uit met een design dat vooral dikkere letters en grotere platenhoezen laat zien, kun je een nieuwe slaaptimer instellen om je nachtrust te verbeteren en zijn je widgets ook binnen handbereik als je toestel nog vergrendeld is. De emoji hebben ook een gloednieuw uiterlijk gekregen, waar wij na al die tijd echter nog steeds niet aan zijn gewend.
Conclusie iOS 10 review
Naast alle kleine verbeteringen is iOS 10 vooral een mooie stap die ontwikkelaars meer mogelijkheden geeft om hun apps te verbeteren. De toevoeging van Siri-ondersteuning gaat er ongetwijfeld voor zorgen dat we de spraakassistent vaker gebruiken, en de manier waarop iMessage en de Foto’s-app zichzelf hebben uitgebreid laten ze weer concurreren met de beste apps van het moment. Een flinke stap voorwaarts die iOS op alle fronten verbetert, en hopelijk het begin van een toekomst waarin Apple de deuren van iOS verder openzet. Uiteindelijk kunnen we hier als gebruiker namelijk alleen maar ons voordeel mee doen.