Review: Vernieuwd Apple Music is weer een stap in de goede richting

7 september 2016, 15:12
5 min leestijd
Review: Vernieuwd Apple Music is weer een stap in de goede richting

Reviewscore

7,5

Apple Music bestaat inmiddels een jaar. In iOS 10 is de muziekdienst van Apple helemaal vernieuwd. Wat we ervan vinden lees je in deze review.

Lees verder na de advertentie.

Review Apple Music

Over de Apple Music-app van vorig jaar waren we gematigd positief, maar we zagen vooral potentie en nog geen solide app. “Zeker wat betreft gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden schiet de dienst momenteel tekort”, schreven we. Inmiddels zijn we een jaar verder, Apple heeft ladingen aan feedback gekregen en nu is er de vernieuwde muziek-app.

Nieuw design

Laten we beginnen bij het ontwerp, want dat is de grootste vernieuwing in deze Apple Music-update. Er is echt geprobeerd om de app overzichtelijker te maken. Waar Apple Music voorheen nogal chaotisch was qua opzet, met over elkaar gelegde albumhoezen, kleuren en lijsten, is dat in de vernieuwde app wel anders. De achtergrond is ten alle tijden wit, wat voor veel rust zorgt. Daarnaast is beeld belangrijker geworden met grote albumhoezen die netjes gepresenteerd worden in tegels die nergens overlappen. Ook de teksten zijn groter. Om de leesbaarheid te verbeteren is er gebruikgemaakt van verschillende diktes in het lettertype.

Het bewegen door de app heen is een verademing in vergelijking met hoe het eerst was. Dit is te danken aan het nieuwe design. Het is direct duidelijk hoe je door de app moet vegen. Tik je op het huidige nummer, dan wordt die stijlvol als een extra kaartje over de app heen gelegd. Daar zie je ook meteen wat de volgende nummers zijn en kun je de muziek verder bedienen.

Is de indeling van de muziek-app ook direct logischer geworden? Grotendeels wel, al is het soms nog steeds even zoeken naar waar welke (soort) afspeellijsten staan: bij Voor jou of bij Ontdekken.

Je persoonlijke bibliotheek

De navigatiebalk van de app is eveneens veranderd. De volgorde was ‘Voor jou, Nieuw, Radio, Connect en Mijn Muziek’, maar daar staat nu ‘Bibliotheek, Voor jou, Ontdekken, Radio en Zoeken’.

Bibliotheek staat voor je profiel en geldt als vervanging voor het ‘Mijn Muziek’-scherm van de oude app. Hier wordt lokale muziek gebundeld met muziek die je vanuit Apple Music hebt opgeslagen. Met de Wijzig-knop kun je zelf instellen welke onderdelen je in dit venster wil zien en op welke volgorde. Denk aan categorieën zoals Afspeellijsten, Artiesten, Albums en Genres. Vanuit het Bibliotheek-scherm tik je meteen door naar de onderdelen die jij belangrijk vindt.

Heel fijn is dat je gedownloade muziek niet meer zo verstopt is. Daarover zijn veel klachten gekomen, maar dat heeft Apple verholpen door ‘Gedownloade muziek’ op te nemen in dit venster. Zo zie je precies je lokale muziek staan.

Meer voor jou

Het Voor jou-scherm wordt een stuk interessanter dankzij persoonlijke afspeellijsten. Die worden toegevoegd op basis van je interesses. Overigens moest Apple zulke playlists wel gaan aanbieden, want Spotify loopt al voorop met Discover Weekly en Radar Release. Verder staan er bij Voor jou ook persoonlijke aanraders in de vorm van afspeellijsten en albums. Wat dat betreft is het niet veel anders dan voorheen.

Bij Voor jou vind je voortaan ook de Connect-posts. Daarvoor moet je helemaal naar beneden scrollen. Met deze functie kunnen artiesten en bands berichten delen voor hun volgers. De toegevoegde waarde daarvan is er nog steeds niet echt.

Kleinere verbeteringenreview apple music 8

Het zoekscherm van Apple Music werkt prettig. Als je een zoekterm invoert, krijg je direct aanvullende resultaten te zien. Verder staan er recente zoekopdrachten in beeld, zodat je snel iets terugvindt en kun je zien welke er trending zijn. Ook kun je uiteraard wisselen tussen zoeken in Apple Music of in jouw bibliotheek.

Verder is er aan radio niet zoveel veranderd. Op de pagina in de app kun je meteen op de grote afbeelding klikken om live naar Beats 1 te luisteren. Daaronder staan de komende shows met uitzendtijden, zodat je weet wat eraan komt. Omdat er inmiddels een flinke rits aan artiesten radio maken voor Beats 1, kun je meteen zien hoe lang je nog moet wachten. Overigens is het ook mogelijk om naar onderen te vegen. Daar vind je verschillende shows die je terug kunt luisteren, mocht het je live niet lukken.

Instellingen

Houd buiten de app ook de Instellingen-app in de gaten. Van daaruit kun je doortikken naar Muziek om een en ander aan te passen. Zo kies je hoe nummers en albums gesorteerd moeten worden en hoe je mobiele data wil gebruiken. Ook zie je in het venster in een oogopslag hoeveel gedownloade muziek je hebt. Het is verder mogelijk om de equalizer aan te passen en om volumebegrenzing in te stellen zodat je je oren niet opblaast.

Conclusiereview apple music 7

Het staat buiten kijf dat Apple Music sinds vorig jaar flink is verbeterd. Niet iedereen zal direct fan zijn van het nieuwe ontwerp, maar het brengt in elk geval een stuk meer overzicht en rust.

Er missen nog steeds wel functies. Zo ontbraken bij ons in de test de lyrics nog. Ook zouden we nog steeds graag een socialer aspect in de app zien, zodat je direct naar afspeellijsten van andere gebruikers kunt navigeren en je daarop kunt abonneren. Dat is nog steeds een heel logische functie die Spotify wel biedt. Apple begreep met de iPod dat mensen muziek wilde delen, maar die charme blijft in Apple Music achterwege.

Toch is de update van Apple Music weer een stap in de goede richting. De grootste problemen zijn inmiddels opgelost, nu kan Apple zijn muziekplatform gaan uitbreiden.

Lees het laatste Apple Music-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu