AirDrop: het complete overzicht

AirDrop

AirDrop is een handige functie om bestanden te delen tussen Apple-apparaten. Op deze pagina staan we stil bij alles wat je moet weten.

Dit moet je weten over AirDrop

Heb jij een Apple-gezin? Of gebruiken al je vrienden een iPhone? Dan is AirDrop zonder twijfel de makkelijkste manier om bestanden met elkaar te delen, of het nou om foto’s, documenten, interessante podcasts of telefoonnummers gaat. AirDrop kan vrijwel alle soorten bestanden verzenden. Bovendien werkt de functie met alle Apple-apparaten samen. Zo kun je bijvoorbeeld een telefoonnummer van je iPhone naar Mac versturen, en vice versa.

airdrop verzoek accepteren

Voordat je met AirDrop aan de slag kunt moet je de functie wel even inschakelen. Op je iPhone en iPad doe je dit via het bedieningspaneel. Deze krijg je tevoorschijn door in de rechter bovenhoek van boven naar onderen te vegen (of van onderaan het scherm naar boven te vegen op een iPhone met Touch ID). Tik vervolgens op het vakje met netwerkinstellingen (en houdt hem even ingedrukt). Selecteer daarna het AirDrop-icoon, dit is het icoontje met de cirkeltjes.

Vervolgens kun je de functie aanzetten voor iedereen, of alleen mensen in je telefoonlijst toestemming geven om jou bestanden te verzenden. Op een Mac(Book) zet je de functie via de Finder aan.

bedieningspaneel

Stuurt iemand je een bestand? Dan krijg je hiervan een melding op het scherm van je iPad, iPhone of MacBook. Vervolgens is het aan jou om dit bestand te accepteren, of af te wijzen. Zo voorkom je ongewenste AirDrops. Wanneer je het bestandje goedkeurt komt het terecht in de app waar vanuit het is verzonden. Stuurt je vriend(in) een foto? Dan komt deze dus in de Foto’s-app terecht. Wanneer je bestanden tussen je eigen Apple-apparaten onderling verstuurt hoef je uiteraard geen goedkeuring te geven.

AirDrop werkt heel simpel en heeft vrijwel niets nodig, op wifi en bluetooth na. Vergeet deze opties dus niet aan te zetten, want anders werkt AirDrop niet. Ook moet de ander in de buurt zijn. Je kunt dus alleen een interessante podcast, leuk liedje of website delen wanneer de ontvanger in de buurt is. AirDrop maakt immers gebruik van bluetooth en deze technologie werkt alleen op kleine afstand.

AirDrop’s nieuwe functie: NameDrop

In iOS 17 heeft AirDrop een nieuwe functie genaamd NameDrop. Hiermee kun je makkelijk contacten delen met een vriend of kennis, net alsof je een bestand stuurt. Dit doe je door de iPhones bij elkaar te houden – of een iPhone en een Apple Watch (Apple Watch-ondersteuning volgt later).

Een andere functie is dat AirDrop nu ook blijft werken als je tijdens het versturen wegloopt. Het bestand wordt van via je internetverbinding gestuurd.

→ Op zoek naar maar handige tips? Check ons overzicht met de beste iPhone tips!

Heeft dit artikel je geholpen?

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu