AirDrop-startersgids: bestanden delen met je iPhone, iPad of Mac

23 november 2021, 15:25
4 min leestijd
AirDrop-startersgids: bestanden delen met je iPhone, iPad of Mac

Snel een foto met een vriend delen of een interessante podcast versturen. Met AirDrop kunnen Apple-gebruikers snel en simpel bestanden met elkaar delen. In deze startersgids helpen we je op weg bij het inschakelen en instellen van AirDrop.

Lees verder na de advertentie.

AirDrop: snel aan de slag met deze startersgids

Wil je een bestand snel overbrengen naar een andere Apple-apparaat? Bijvoorbeeld naar de iPhone van een vriend, of je eigen Mac? Dan is AirDrop verreweg de makkelijkste manier om bestanden te delen. In deze startersgids staan we stil bij alles wat je moet weten. Heb je weinig tijd? Tik op één van de onderstaande links om direct naar het relevante onderdeel van deze handleiding te gaan.

Inhoudsopgave:

 1. Wat is het?
 2. Activeren
 3. Hoe deel je bestanden?
 4. AirDrop instellingen


1. Wat is AirDrop?

Razendsnel en makkelijk bestanden versturen: dat is wat AirDrop doet. Met deze functie kun je draadloos apps, contacten, documenten, foto’s, locaties, muziek, podcasts, video’s en zelfs hele websites met (andere) iPhones, iPads en MacBooks delen. AirDrop werkt dus alleen onderling tussen Apple-apparaten.

Wel zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo werkt AirDrop alleen wanneer degene naar wie je iets wil verzenden in de buurt is, want de bestandsdeling maakt gebruik van bluetooth en wifi. Zowel jij als de ontvanger moeten deze opties dus aan hebben staan. Ook moet de ontvanger openstaan voor het ontvangen van AirDrop-bestanden, zoals we hieronder uitleggen.

Lees ook: 5 bestandstypen die je razendsnel met AirDrop kunt delen

2. AirDrop activeren

AirDrop gebruiken is kinderspel. Het kan wel zijn dat je de functie nog moet activeren. Op een iPhone of iPad doe je dit het snelst via het Bedieningspaneel:

 1. Ontgrendel de iPhone/iPad en haal het Bedieningspaneel tevoorschijn;
 2. Houd het blokje linksboven met onder meer de icoontjes voor bluetooth en wifi even ingedrukt;
 3. Als het goed is zie je nu AirDrop verschijnen: tik op het pictogram;
 4. Kies of je de functie wilt aanzetten voor iedereen, of alleen contacten.
airdrop uitleg

Wil je AirDrop gebruiken op een Apple-computer? Dat kan. Voor het inschakelen van AirDrop volg je de onderstaande stappen:

 1. Zorg dat de computer ontgrendeld is en schakel bluetooth en wifi in, indien dit nog niet het geval was;
 2. Open de Finder en klik in het navigatiescherm op AirDrop;
 3. Klik onderin op ‘Ik mag gevonden worden door’;
 4. Kies of je de functie wil aanzetten voor iedereen, of alleen contacten.

Ook handig: Tip: Nog sneller bestanden delen met AirDrop in je Mac-dock

3. Hoe werkt AirDrop?

Heb je een bestand dat je wilt delen met iemand in de buurt? Dat gaat heel simpel. Vanuit de app die je op dat moment gebruikt, tik je op de Deel-knop, die je herkent aan het vierkantje met en naar boven wijzende pijl.

Afhankelijk van welke app je gebruikt, kun je direct op AirDrop tikken, of moet je eerst nog op ‘Delen met’ drukken. Vervolgens geef je aan met wie je de foto, het liedje of de website in kwestie wil delen. Uiteraard kun je hierbij meerdere personen aanvinken.

airdrop verzoek accepteren

Wanneer iemand iets met jou deelt, krijg je een waarschuwing op je iPad, iPhone of Mac te zien. In deze notificatie staat wat iemand naar je wilt sturen. Vervolgens is het aan jou om dit verzoek goed te keuren, maar je kunt de AirDrop-uitnodiging ook afwijzen. Het materiaal komt binnen in de app waar vanuit het is verstuurd. Foto’s vind je bijvoorbeeld in de Foto’s-app terug.

Deel je iets tussen je eigen Apple-apparaten, bijvoorbeeld een foto vanaf je Mac naar je iPhone? Dan hoef je dit AirDrop-verzoek niet te accepteren. Het plaatje wordt direct verzonden. Zorg er wel voor dat je op beide apparaten met hetzelfde Apple ID bent ingelogd. Op die manier weet Apple dat jij de eigenaar bent van beide producten en er dus geen toestemming nodig is.

4. AirDrop: instellingen aanpassen

Heb je te maken met een grappenmaker die ongevraagd bestanden via AirDrop verstuurt? Hier kun je iets aan doen! Je kunt namelijk instellen wie dingen mag versturen naar jouw Apple-apparaat: iedereen, alleen contacten of niemand.

Op een iPhone open je hiervoor de Instellingen-app en tik vervolgens op ‘Algemeen’. Kies ‘AirDrop’ en geef vervolgens aan wie bestanden met jou mag delen. Je kunt AirDrop ook helemaal uitzetten. Deze AirDrop-instellingen zijn ook via het Bedieningspaneel aan te passen, zoals we in stap 2 bij het activeren al lieten zien.

Lees verder: Zo voorkom je ongewenste AirDrops naar jouw Apple-apparaat

Meer over Apples manier om bestanden te delen

Over het algemeen zijn wij enthousiast over AirDrop, maar helemaal perfect is de functie om bestanden te delen niet. Soms werkt de functie om onverklaarbare redenen niet mee. Lukt het delen van bestanden niet? Lees dan ons artikel over wat je moet doen wanneer AirDrop niet werkt.

In dat artikel staan we stil bij de mogelijke oplossingen voor wanneer je tegen problemen aanloopt. Meer handige Apple-tips lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief, of download de gratis iPhoned-app voor je iPhone en iPad!

Meer handige tips

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu