iPhone XR (video)review: De beste nieuwe iPhone voor de meeste mensen

Lars Paijmans
1 november 2018, 16:30
7 min leestijd

Reviewscore

8

2018 gaat de boeken in als een opmerkelijk iPhone-jaar voor Apple. Het is namelijk niet de high-end iPhone XS die dit jaar de beste keus is voor de meeste mensen, maar de 300 euro goedkopere iPhone XR. In deze iPhone XR review leggen we uit waarom.

Lees verder na de advertentie.

iPhone XR review

Net als vorig jaar brengt Apple ook in 2018 weer drie nieuwe iPhones uit. De iPhone XS en XS Max hebben we uitgebreid behandeld in de twee onderstaande reviews:

Lees in onze tweede indruk van de iPhone XR hoe het toestel bevalt na ruim zes maanden.

iPhone XR review

Met de iPhone XR komt Apple de mensen tegemoet die geen duizend euro willen betalen, maar toch op zoek zijn naar de nieuwste iPhone. Dat levert een apparaat op dat op opvallend weinig vlakken ‘bezuinigt’, maar met een vanafprijs van 859 euro toch driehonderd euro goedkoper is dan de XS. Nu we gewend zijn aan de XS dachten we aanvankelijk dat we met de XR een flinke stap terug zouden doen, maar dat valt in alle opzichten mee.

Design: een moderne iPhone

Dat begint al bij het uiterlijk van de XR. Op het eerste gezicht ziet het toestel er aan de voorkant precies hetzelfde uit als de iPhone X, met een voorkantvullend scherm dat met afgeronde hoeken tot aan de randen doorloopt. Aan de bovenkant is een uitsnede gemaakt waar de Face ID-camera in zit verwerkt: hier ontgrendel je het toestel mee, omdat de vingerafdrukscanner en de homeknop verdwenen zijn.

Het eerste wat opvalt als je de iPhone XR uit de doos haalt, zijn de felle kleuren waarin het toestel beschikbaar is. De rode, gele, blauwe en koraal-kleurige iPhones zien er stuk voor stuk prachtig uit, met een matgekleurde rand en een glimmende achterkant door het glazen achterkantje, dat bovendien draadloos opladen mogelijk maakt.

iPhone XR review

Deze glazen achterkant is van extra krachtig glas gemaakt, dat krassen moet voorkomen. De duurdere iPhone XS heeft dit speciale glas ook aan de voorkant, en dat merkten we al snel. Na één dag testen konden we het eerste krasje op het iPhone XR-scherm al ontdekken, terwijl de iPhone XS na een maand nog steeds smetteloos is.

Scherm

Pas als je een iPhone X of iPhone XS naast de XR legt, zie je waar Apple op heeft bezuinigd. Zo gebruikt het toestel een lcd-display in plaats van oled. Omdat lcd een stuk minder buigbaar is, heeft Apple wat slimme trucjes uit moeten halen om deze toch in de vorm van dit scherm te krijgen. Het nadeel hiervan is dat de schermranden van de XR iets dikker zijn.

Toen Apple de iPhone XR en XS tegelijk aankondigde en de specs naast elkaar werden gelegd, ontstond er al snel ophef over het scherm van het goedkopere model. De XR heeft namelijk ‘slechts’ een schermresolutie van 1792 bij 828 pixels en 326 pixels per inch. Daardoor haalt de XR geen full-hd, wat een resolutie van 1920 bij 1080 heeft.

iPhone XR review

Dat de iPhone XR geen full hd ondersteunt, ziet er op papier gelukkig schokkender uit dan in de praktijk. De pixeldichtheid is nog steeds net zo hoog als dat van de iPhone 8, en het homescreen, games, apps en video’s zien er scherp en helder uit. Laat je hier dus niet door afschrikken.

Pas als je er weer een iPhone XS naast legt ga je het verschil merken. Het display van de XR is haarscherp, heeft mooie kleuren en houdt het imago van Apple hoog als makers van de beste lcd-schermen uit de industrie. Het display is bovendien groter dan dat van de iPhone XS met een formaat van 6,1 inch. Hierdoor past de XR wat dat betreft mooi tussen de 5,8 inch-iPhone XS en 6,5 inch-iPhone XS Max.

Het grotere scherm zorgt er wel voor dat de XR lastig te bedienen is met een hand, zeker als je kleinere handen hebt. Aan de andere kant is het grotere scherm erg fijn als je regelmatig video’s kijkt of games speelt op je iPhone.

Prestaties en accuduur

Net als de duurdere iPhones draait de iPhone XR op Apples nieuwste A12-chip. Deze maakt gebruik van het zogenaamde 7 nanometer-proces, wat in de praktijk betekent dat de chip kleiner is, minder energie verbruikt maar toch veel betere prestaties levert.

En dat merk je. De iPhone XR is razendsnel, kan de nieuwste games aan en heeft geen moeite bij het gebruik van meerdere iOS-apps tegelijk.

iPhone XR review

Ook als je accuduur belangrijk vindt, heb je met een iPhone XR niets te klagen. Het toestel houdt het langer vol op een enkele acculading dan de iPhone XS en gaat met gemak een volle dag mee bij normaal gebruik. Wel is het jammer dat Apple nog steeds de kleine 5 Watt-adapter in de doos stopt, waardoor opladen uren duurt.

Tot overmaat van ramp ondersteunt de XR snelladen wel, maar moet je dus een aparte adapter en kabel kopen om hier je voordeel mee te doen. In een tijd waarin Android-toestellen – die een stuk minder kosten – wel een snellader in de doos doen, voelt het wat goedkoop van Apple om juist hier op te bezuinigen.

Camera

Als je de iPhone XR omdraait en je aan de felle kleur gewend bent, valt al snel iets anders op: het toestel heeft een enkele cameralens, in tegenstelling tot de dubbele lens op de iPhone X en XS.

Apple heeft de XR uitgerust met een enkele 12 megapixel-camera, waardoor je niet meer optisch kunt zoomen zonder kwaliteitsverlies. Is de iPhone je enige fotocamera en wil je de best mogelijke belichting, zoom en kleuren van het moment, dan is de iPhone XS met zijn twee lenzen merkbaar beter. We raden je dan ook aan om zo min mogelijk in te zoomen met de XR-camera om je foto’s zo mooi mogelijk te houden.

Toch maakt de iPhone XR nog steeds erg mooie foto’s met realistische kleuren en belichting, wat te danken is aan Apples nieuwe Smart HDR-techniek. Hiermee worden er meerdere foto’s gemaakt als jij een kiekje afdrukt. Deze hebben allemaal een andere soort belichting.

De iPhone kiest vervolgens de beste elementen uit iedere afzonderlijke foto en combineert dit tot één foto, die er daardoor automatisch beter uitziet. Ook op een bewolkte en grauwe dag als vandaag levert dat foto’s op met voldoende belichting.

Apple heeft het bovendien voor elkaar gekregen om de Portretfunctie met een enkele cameralens werkend te krijgen. Zodra je de modus activeert, herkent de camera een persoon, waarna de achtergrond automatisch onscherp gemaakt wordt. Dit effect kun je naderhand versterken of afzwakken, zodat je hierdoor een portretfoto net wat specialer maakt.

Overig

De iPhone XR is de eerste iPhone sinds de iPhone SE die geen 3D Touch meer ondersteunt. In plaats daarvan introduceert Apple Haptic Touch. Hierdoor druk je het scherm niet meer stevig in om speciale functies te activeren, maar houd je een knop even ingedrukt, waarna de iPhone met een subtiele trilling aangeeft dat je een Haptic Touch-functie gebruikt.

Dit is een prima alternatief voor 3D Touch, al is het wel wat minder uitgebreid. Zo kun je app-iconen op je homescreen bijvoorbeeld niet meer stevig indrukken op de XR om een speciaal menu te openen.

iPhone XR review

Daar tegenover staat dat de iPhone XR ook heel veel dingen die je van een moderne smartphone in 2018 verwacht wel doet. Face ID is de beste en meest betrouwbare gezichtsherkenningstechniek van het moment, je kunt het toestel draadloos opladen en de XR is waterdicht, al kun je niet met het toestel gaan zwemmen.

Conclusie iPhone XR review

Toen Apple de iPhone XR en de XS tegelijk aankondigde, hadden we niet verwacht dat we de XR uiteindelijk als beste keus zouden bestempelen. De iPhone XR is met zijn scherpere prijs wat ons betreft de iPhone waar dit jaar de meeste mensen voor zouden moeten kiezen. Wil je echt het beste van het beste, zoals een dubbele cameralens, 3D Touch en een oled-scherm, dan ben jij de doelgroep waar de iPhone XS of XS Max voor is gemaakt.

Voor alle anderen is de iPhone XR de nieuwe standaard ‘nieuwe iPhone’ van dit jaar. Het toestel ziet er mooi uit, is fijn in gebruik, maakt mooie foto’s en mag zich dankzij de A12-chip tot de snelste smartphones van het moment rekenen.

iPhone XR kopen

Ben je na het lezen van onze iPhone XR review overtuigd? In onze prijsvergelijker vind je de beste deals als je een iPhone XR los of iPhone XR met abonnement wil bestellen.

Apple iPhone XR

Apple iPhone XR prijzen vergelijken

Bekijk product
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone XR
Apple iPhone XR

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu