Apple zette met de iPhone X vorig jaar een nieuwe standaard voor de smartphone-industrie. Met de iPhone XS focust Apple zich op kleine verbeteringen, die de meest indrukwekkende iPhone ooit net weer wat beter maken.
Lees verder na de advertentie.
iPhone XS review
Vorig jaar presenteerde Apple ons met de iPhone X naar eigen zeggen ‘de iPhone van de toekomst’. Die toekomst is een jaar later aangebroken, want alle nieuwe iPhones zien er dit jaar uit als de iPhone X. Als je al een jaar de X gebruikt, dan zijn de XS en XS Max niet de meest spannende upgrades, maar dit zal voor veel mensen met een iPhone 7 of ouder het moment zijn om de overstap te maken. Voor die groep is er enorm veel veranderd.
Design: randloos oled-scherm maakt nog steeds indruk
Een jaar na dato maakt het scherm van de iPhone XS weer indruk als je het toestel voor het eerst aanzet. De kleuren zijn fel, wat extra goed opvalt door de diepe zwarttinten van het oled-scherm. Ook het design is nog lang niet verouderd.
Sinds de introductie van de X vallen de Android-fabrikanten over elkaar heen om smartphones met een soortgelijk ontwerp te maken, maar de zorgvuldig afgeronde randen en de manier waarop de notch in het scherm van de iPhone zit, is nog steeds onovertroffen.

Daarnaast hebben de XS en X nog steeds het zeldzame voordeel van een scherm dat echt helemaal van boven tot onder doorloopt, terwijl concurrenten vaak noodgedwongen een ‘kin’ aan de onderkant moeten toevoegen.
Leg je de iPhone XS echter naast een iPhone X, dan zijn de twee niet van elkaar te onderscheiden. Het enige zichtbare verschil is het nieuwe gouden kleurtje, al oogt deze door de glazen achterkant eerder roségoud. Zoals wel vaker bij een ‘S-jaar’ zit de vernieuwing hier vooral aan de binnenkant.
Face ID heeft zichzelf bewezen
Apple nam vorig jaar afscheid van Touch ID en de homeknop, dus het is geen verrassing dat de cirkelvormige knop dit jaar nergens meer te bekennen is. Gezichtsherkenning met Face ID is Apples nieuwe standaard, die dit jaar zelfs nog iets sneller werkt dan voorheen. In de XS zit een verbeterde Face ID-sensor verwerkt die je gezicht iets sneller herkent, al gaat het hier om een minimale snelheidsverhoging.

Nu we een jaar lang onze iPhone duizenden keren ontgrendeld hebben met Face ID, kunnen we met een gerust hart stellen dat het een superieure opvolger is van de vingerafdrukscanner. Het ontgrendelen van je iPhone met je gezicht gaat snel en is bovendien veiliger dan met het topje van je vinger.
Voor nieuwe gebruikers zal Face ID wel even wennen zijn. Na een tijdje weet je welke afstand je het beste tussen jou en de camera kunt houden, waarna ontgrendelen al snel automatisch gaat. Hoe langer je het toestel gebruikt, hoe beter de Face ID-camera je gezichtskenmerken leert. Dat maakt het op den duur gemakkelijker om in een vloeiende beweging over het scherm te vegen en tegelijk het apparaat te ontgrendelen.
Nieuwe camera: haarscherp en kleurrijk
De grootste vernieuwing van dit jaar zit in de camera verwerkt. De camera’s van de iPhone XS en XS Max zijn identiek, en hebben net als vorig jaar een dubbele 12 megapixel groothoek- en telelens. Dit maakt tot twee keer optisch zoomen en tien keer digitale zoom mogelijk.






Nieuw is dat de twee lenzen beide zijn uitgerust met optische beeldstabilisatie, wat voor minder beweging zorgt bij het maken van foto’s en video’s. Wat tijdens het fotograferen direct opvalt, is hoe de kleuren nog mooier zijn dan foto’s die de iPhone X maakt.
Dat zal grotendeels te danken zijn aan de nieuwe Smart HDR-functie. Deze maakt, als je een foto schiet, meerdere foto’s tegelijk met verschillende soorten belichting en gebruikt vervolgens de beste elementen van deze kiekjes om één superfoto samen te stellen. Eén foto focust bijvoorbeeld op je gezicht, terwijl een andere afbeelding juist let op de lichtinval.

Smart HDR helpt ook mee om foto’s mooier te maken die je anders direct in de prullenbak zou gooien. Een foto recht tegen de zon in kan hierdoor alsnog een mooi kiekje opleveren. Daar hoef jij als fotograaf niets voor te doen, wat het maken van schitterende foto’s voor iedereen toegankelijk maakt.
Scherptediepte instellen maakt Portretstand veelzijdiger
De Portretstand van de camera krijgt een nuttige upgrade op softwaregebied. Voortaan bepaal je zelf hoe sterk je het scherptediepte-effect wil hebben, net zoals je dit doet met het draaien aan een lens van een professionele camera.
Iedere Portretfoto kun je achteraf bewerken, zodat je de achtergrond extra wazig of gewoon weer scherp kunt maken. Een praktische toevoeging en vanaf iOS 12.1 kun je de functie zelfs gebruiken voordat je een foto neemt. In onderstaande tip leggen we aan je uit hoe het werkt.
Lees ook: Het diepte-effect van een iPhone XS Portretfoto aanpassen: zo doe je dat
A12-chip zet nieuwe standaard
Het andere pronkstuk van de XS is Apples gloednieuwe A12-chip. Het is één van de eerste smartphones die gebruikmaakt van een processor met het nieuwe 7 nanometer-proces. Deze zorgt ervoor dat de chip klein kan blijven, maar tegelijkertijd betere prestaties mogelijk maakt, en energiezuiniger is. Dat is ook de reden dat de accu in de iPhone XS kleiner is dan de iPhone X, maar het toestel (op papier) wel een half uur langer meegaat.
Deze chip is de belangrijkste reden dat de XS echt aanvoelt als een premium smartphone. Animaties zijn soepel, het toestel kan gemakkelijk meerdere zware apps tegelijk aan en ook voor het bewerken van foto’s draait hij zijn hand niet om. Zeker als je de overstap maakt van een iPhone 7 of ouder ga je deze sprong in prestaties zeker merken.

De speciale Neural Engine in de chip is bovendien speciaal gemaakt om alles wat met machine learning te maken heeft, zo soepel mogelijk te laten verlopen. Geen overbodige luxe nu deze techniek op steeds meer plaatsen terugkomt, van de camera tot ARKit.
Twijfelachtige accuduur
Uit teardowns blijkt dat de accu van de iPhone XS iets kleiner is dan die van de iPhone X, maar de verbeterde efficiëntie van de A12-chip zou dit verschil moeten compenseren. In de praktijk zetten we daar onze vraagtekens bij.
Of het aan iOS 12 of de accu zelf ligt is lastig te zeggen, maar de accu van de XS is op zijn best vergelijkbaar met die van de X, en houdt het tot nu toe niet het halve uur langer vol dat Apple belooft. De accu is nog steeds goed genoeg om het met intensief gebruik een dag lang vol te houden, maar daarna moet hij echt aan de oplader.

De XS en XS Max ondersteunen snelladen, maar net als vorig jaar moet je hier wel een losse adapter voor kopen. Wederom zit er een kleine 5 Watt-stekkerblok in de doos van de XS, wat anno 2018 echt niet meer kan. Met deze lader duurt het erg lang om de accu van het toestel te vullen, terwijl concurrenten – die een fractie van de prijs kosten – een snellader in de doos verpakt hebben.
Zeker in jaar waarbij de verschillen tussen het nieuwe model en degene van het jaar ervoor zo minimaal zijn, had het een logische stap van Apple geweest om eindelijk de oude stekker te vervangen met een model dat met zijn tijd mee is gegaan. Een gemiste kans.
Vergeet de iPhone XS Max en iPhone XR niet
De iPhone XS is natuurlijk niet de enige smartphone die Apple dit najaar uitbrengt. Tegelijkertijd met de XS verschijnt de grotere iPhone XS Max, een iPhone met het grootste iPhone-scherm ooit van 6,5 inch.
Qua specificaties zijn de XS en XS Max identiek aan elkaar, het scherm is het enige verschil. De iPhone XR is een heel ander verhaal. Dit toestel met een 6,1 inch-lcd-scherm is een stuk goedkoper en verschijnt pas in oktober.
Bekijk ook onze uitgebreide vergelijking hieronder voor meer informatie over de verschillen tussen de XR en de XS. Door de goedkopere prijs is vooral de iPhone XR een toestel om in de gaten te houden. Twijfel je nog over de XS of vind je de prijs te hoog? Dan raden we aan om even tot eind oktober af te wachten om te zien hoe goed deze presteert.
Lees ook: iPhone XS vs iPhone XR

Conclusie iPhone XS review
Met de iPhone XS verfijnt Apple de nieuwe standaard die het bedrijf met de X vorig jaar heeft neergezet. De camera is beter en de prestaties sneller, maar dit zijn tegelijkertijd de eerste iPhones die niet echt een unieke nieuwe feature introduceren. Zo had de iPhone 5S Touch ID en maakten we kennis met 3D Touch op de iPhone 6S. Daardoor voelt de iPhone XS minder vernieuwend voor mensen die al een iPhone X hebben, maar dat is ook niet de belangrijkste doelgroep.
Vorig jaar noemden we de iPhone X met afstand de beste iPhone die Apple ooit had gemaakt, en de XS is weer een verbeterde versie hiervan. Dat maakt het voor eigenaren van een ouder toestel dan de iPhone X een mooi moment om de overstap te maken, al raden we aan om even de kwaliteit van de iPhone XR af te wachten als je de prijs eigenlijk te hoog vindt.
Een iPhone XS kopen
Ben je na het lezen van onze iPhone XS review overtuigd? In onze prijsvergelijker vind je de beste deals als je een iPhone XS los of iPhone XS met abonnement wil bestellen.
