iPhone XS Max (video)review: grootste iPhone met kleine verbeteringen

Wouter Nijsen
2 oktober 2018, 21:27
7 min leestijd

Reviewscore

8,5

De iPhone XS Max is op het oog slechts een grotere (en duurdere) variant van de XS. De grootste iPhone tot nu toe introduceert misschien niet de spannendste verbeteringen, maar dat is helemaal niet erg. Lees meer in deze uitgebreide iPhone XS Max review.

Lees verder na de advertentie.

Let op: Voor algemene informatie over de iPhone XS Max kun je terecht in onze iPhone XS review. Veel dingen die we in die uitgebreide review bespreken gelden ook voor de XS Max. Om overlap te voorkomen, focussen we ons in dit artikel vooral op de dingen die deze smartphone uniek maken.

Check de iPhone XS Max review

Het was absoluut geen verrassing dat Apple met een iPhone zou komen die groter is dan de X van vorig jaar. Toch bleef de definitieve naam tot een aantal dagen voor de aankondiging spannend. Want hoe noem je een iPhone die even groot is als de iPhone 8 Plus, maar wel een aanzienlijk groter scherm heeft? De iPhone XS Max dus. Hoewel de naam niet echt lekker in de mond ligt, maakt het wel duidelijk waar het toestel voor staat: de allergrootste iPhone tot nu toe.

iPhone XS Max review

Toch is er op het scherm na weinig verschil tussen de XS Max en kleinere iPhone XS. Het display is dan ook dé onderscheidende nieuwe feature, en een prima reden om de overstap naar Apples nieuwe design te maken, bijvoorbeeld als je nu een iPhone 7 hebt. Hier betaal je wel de hoofdprijs voor met een vanafprijs van 1259 euro. Daarvoor krijg je wel één van de beste smartphones die je op dit moment kunt kopen.

Het grootste iPhone-scherm ooit

Dat het scherm echt enorm is, merk je direct wanneer je de iPhone XS Max voor het eerste in je handen houdt. Het is een aanzienlijk verschil met de reguliere XS (5,8 inch) en een enorme stap als je vanaf een 4,7 inch-iPhone – zoals de iPhone 7 of 8 – komt. De XS Max is geen toestel voor mensen met kleine handen, en sowieso niet goed met één hand te bedienen. Ben je dus gewend aan een compact en handzaam toestel, dan kun je de XS Max beter overslaan.

Ondanks zijn formaat is de XS Max niet heel dik (7,7 millimeter), maar met 208 gram wel een zwaar toestel. Echt storend is dit niet: binnen een paar dagen ben je helemaal gewend aan het formaat en wil je eigenlijk niets anders. Maar dat komt ook door de kwaliteit van het scherm: die is echt uitstekend.

De iPhone XS Max produceert prachtige beelden, met felle kleuren, diepe zwarttinten en een maximale helderheid die flink kan worden opgeschroefd. Het design is ten opzichte van de iPhone X vorig jaar niet veranderd, maar toch uniek gebleven. Een scherm dat daadwerkelijk van rand tot rand loopt, zien we bij Android-fabrikanten nog niet terug.

Face ID nu nog beter

Wat ook niet is veranderd, is de aanwezigheid van de notch. De inkeping neemt een hapje uit het scherm en dat zorgde vorig jaar voor de nodige ophef. Inmiddels zijn we er volledig aan gewend en hebben veel concurrenten ook smartphones met een notch. We verwachten daarnaast niet dat de inkeping snel verdwijnt; het is een tussenstap naar een scherm dat écht de hele voorkant inneemt.

Daarnaast heeft de notch op de iPhone XS en XS Max een belangrijke functie. Het huisvest de 7 megapixel-frontcamera, luidspreker en Face ID-sensor. Laatstgenoemde is verbeterd en zorgt ervoor dat de XS Max iets sneller ontgrendelt dan zijn voorganger. Face ID heeft het afgelopen jaar bewezen een prima opvolger te zijn van Touch ID, en werkt vrijwel altijd goed en snel.

iPhone XS Max review

A12-chip en iOS 12

Een belangrijke verbetering van de iPhone XS Max is de nieuwe A12-chip. De processor is gemaakt volgens het 7 nanometer-proces, waardoor deze klein blijft en toch zorgt voor betere prestaties. De XS Max is dan ook een echte krachtpatser: het toestel draait altijd vloeiend, kan moeiteloos meerdere zware apps tegelijk draaien en toont nooit haperingen.

De prestaties van de XS en XS Max zijn identiek, maar vanaf elke andere iPhone ga je het verschil zeker merken. De nieuwe telefoons behoren tot de krachtigste van dit moment en kunnen nog jaren mee.

Uiteraard draait de iPhone XS Max op iOS 12, de nieuwste versies van Apples mobiele besturingssysteem. De update maakt oudere iPhones vloeiender en sneller, en hoewel je hier op de XS Max logischerwijs niets van merkt, profiteer je natuurlijk wel van alle andere vernieuwingen. Onze favoriet zijn de vernieuwde notificaties, die je meldingen eindelijk echt overzichtelijk maken en in fijne stapeltjes aan je presenteert.

Lees ook: Onze uitgebreide review van iOS 12

iPhone XS Max review

Indrukwekkende camera, maar nog niet perfect

Heb je nu een iPhone X en stap je over naar de XS Max (of reguliere XS), dan ga je er vooral qua camera op vooruit. Belangrijk is dat beide lenzen nu zijn voorzien van optische beeldstabilisatie, waarmee bewegingsonscherpte wordt tegengegaan. Dit is handig bij het filmen als je geen vaste handen hebt, al profiteer je er ook tijdens het fotograferen van.

Ook fijn is dat de camerasensor wat groter is, waardoor er meer licht wordt opgevangen in situaties dat dit extra belangrijk is, zoals ‘s avonds. Ook in het donker weet de XS Max prima foto’s te maken en overdag zijn ze helemaal uitstekend. Dit komt ook door de nieuwe Smart HDR-functie, die – als je een foto schiet – meerdere foto’s tegelijk met verschillende soorten belichting en gebruikt, om vervolgens met de beste elementen van deze kiekjes om één superfoto samen te stellen. Dat zorgt voor uitstekende plaatjes.

Een andere toffe nieuwe feature heeft te maken met de Portretstand. Heb je een portret gemaakt, dan kun je achteraf het scherptediepte-effect aanpassen. Vind je het bijvoorbeeld mooier als de achtergrond extra wazig is, of wil je het effect juist iets subtieler hebben, dan kun je dit gewoon zelf aanpassen.

En dat is handig, want de resultaten van de Portretstand zijn heel af en toe een beetje hit or miss. Heel storend is dit niet, en het is bovendien iets wat we ook bij veel concurrenten zien.

Accu gaat een volle dag mee

Omdat de XS Max een grotere behuizing heeft, is er ook plaats voor een grotere accu. De A12-chip helpt om zuinig met deze energie om te springen. Volgens Apple gaat de iPhone XS Max respectievelijk een uur en anderhalf uur langer mee dan de XS en 8 Plus, en dat verschil is in de praktijk wel merkbaar.

iPhone XS Max review

Hoewel de XS Max zeker geen accumonster is, hoef je je geen zorgen te maken dat je het einde van de dag niet haalt. Zelfs intensieve gebruikers hoeven de XS Max niet overdag bij te laden om zonder problemen de dag door te komen.

Bizar genoeg wordt de iPhone XS Max nog geleverd met een 5 Watt-adapter, een extreem trage lader die er uren over doet om de accu helemaal te vullen. Snelladen is mogelijk, maar hiervoor moet je een losse Lightning-naar-usb-c-kabel en MacBook-adapter aanschaffen, wat je tientallen euro’s kost. Dit is natuurlijk te gek voor woorden, zeker wanneer je je bedenkt dat vrijwel iedere concurrent zijn smartphones inmiddels met een snellader levert.

iPhone XS Max review

Draadloos opladen is volgens Apple verbeterd, maar gaat nog steeds relatief langzaam. De enige makkelijke (en betaalbare) manier om de iPhone XS Max met een acceptabele snelheid op te laden, is door een iPad-lader te gebruiken. Toch had dit hét jaar moeten zijn dat Apple zijn oude stekker vervangt; laten we hopen dat het bedrijf uit Cupertino volgend jaar wel met de tijd meegaat.

Conclusie iPhone XS Max review

Op het grotere formaat en iets langere accuduur na zijn er nauwelijks verschillen tussen de XS en XS Max, maar dat kunnen we best mee leven. Het grotere scherm is een genot om elke dag te gebruiken, en een feature die voor veel mensen al genoeg is om de overstap vanaf de iPhone X (of een oudere iPhone te overwegen). Tel daar de uitstekende camera, het prachtige design en goede prestaties bij op, en je hebt een high-end smartphone van formaat in handen.

Wil je een grotere iPhone, maar vind je de prijs van 1259 euro voor de XS Max te fors? Dan is het slim om nog even op de iPhone XR te wachten. Het scherm van dit toestel is slechts 0,4 inch kleiner dan dat van de XS Max, en door de lagere prijs waarschijnlijk voor veel mensen een betere optie.

iPhone XS Max kopen

Ben je van plan de iPhone XS Max te kopen? In onze prijsvergelijker vind je de beste deals voor een iPhone XS Max met abonnement. Natuurlijk kun je ook een losse iPhone XS Max aanschaffen. In onze sim only-vergelijker vind je bijpassende abonnementen zonder toestel.

Apple iPhone XS Max

Apple iPhone XS Max prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 629,-

Bekijken

Los refurbished

€ 269,-

Bekijken

Fotografie: Beeldmaat

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone XS Max
Apple iPhone XS Max

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu