Wie de nieuwste iPhone wil, maar niet al te diep in de buidel wil tasten, komt nog steeds uit op de iPhone XR. Maar hoe bevalt de goedkopere iPhone ruim zes maanden na zijn release? Dat lees je in deze tweede indruk.
Lees verder na de advertentie.
Zes maanden later: zo bevalt de iPhone XR nu
De iPhone XR mag dan het goedkopere broertje van de iPhone XS zijn, dat maakt het toestel niet minder spannend. Ruim een half jaar geleden stelden we in onze iPhone XR review al dat dit namelijk de beste nieuwe iPhone voor de meeste mensen is. In deze tweede indruk lees je of dat nog steeds zo is.
Wisselen tussen een potje Clash of Clans en een YouTube-video, iets opzoeken in Safari of een foto schieten en meteen bewerken in Adobe Lightroom. Op de iPhone XR draait in principe alles als een zonnetje en loop je nauwelijks tegen haperingen aan. Dankzij Apples A12-chip levert het toestel razendsnelle prestaties en dat maakt de telefoon simpelweg erg fijn in gebruik.
EĂ©n van de dingen die de XR betaalbaar maakt, is het lcd-scherm. Hoewel dit display op papier minder goed is dan het oled-scherm van de XS en iPhone XS Max, hebben we daar in de praktijk geen moment last van gehad.
Het scherm toont ondanks een lagere resolutie (1792 bij 828 pixels) beelden met een prima scherpte. Je moet er een iPhone XS naast hebben liggen om te kunnen zien dat hier verschil in zit. Bovendien kun je rekenen op een prima helderheid, die ook voldoet in het Nederlandse zonlicht.
Niet meer de beste camera, alsnog indrukwekkend
Ondanks dat de XR een enkele cameralens van 12 megapixel heeft, stelt de camera niet teleur. De telefoon schiet duidelijk mooiere foto’s dan zijn voorgangers en legt met gemak mooie kleuren en veel detail vast, ook bij minder licht.
Waar een foto van je hond gemaakt met de iPhone 8 met inzoomen al gauw korrelig oogt, kun je de hondenharen op de iPhone XR goed tellen. Voldoende scherpte en contrast dus voor de gemiddelde gebruiker. Toch is de XR-camera de afgelopen maanden behoorlijk ingehaald door andere concurrenten.
Concurrenten brengen met bijvoorbeeld de Samsung Galaxy S10e en Nokia 9 PureView eveneens betaalbare toestellen op de markt, met meer lenzen en mogelijkheden. De Galaxy S10e heeft bijvoorbeeld een tweede groothoeklens die van pas komt bij portretfoto’s, maar ook helpt bij panorama- of groepsfoto’s. De Nokia 9 biedt zelfs een vijfdubbele camera achterop, waarmee veel meer licht opgevangen wordt. Daardoor schiet je in het donker aanzienlijk betere foto’s.
Beide toestellen zijn verkrijgbaar voor iets meer dan 500 euro, terwijl de XR op het moment van schrijven zo’n 750 euro kost. Hiermee vergeleken mis je bij de enkele lens toch het vermogen om optisch te zoomen zonder kwaliteitsverlies, of overal een bokeh-effect bij te gebruiken.
Desondanks blijft het knap hoe Apple de camera van de XR heeft ontwikkeld. Met de Smart HDR-functie maak je automatisch meerdere foto’s met verschillende camera-instellingen. De iPhone combineert deze plaatjes vervolgens tot de best mogelijke foto, wat het Ă©Ă©n van de succesrecepten achter de iPhone XR-camera maakt.
Daarnaast is het wel degelijk mogelijk om de Portretfunctie met bokeh-effect te gebruiken bij personen. Bij ons viel het af en toe tegen dat de XR andere objecten – zoals dieren of eten – niet herkent, waardoor je meer moeite moet doen om een mooie scherpte-diepte bij zulke foto’s te krijgen.
Camera-apps als Halide Camera voegen deze functionaliteit wel toe, maar de camerasoftware loopt zelf duidelijk achter op andere toestellen. Als een toestel over een portretfunctie beschikt, betekent dat doorgaans namelijk dat je ook een fraai bokeh-effect kunt toevoegen aan foto’s van objecten.
Accuduur grootste pluspunt
De grootste troef van de iPhone XR blijkt de accuduur. De energiezuinigheid van de A12-chip vormt een gouden combinatie met het eveneens zuinigere lcd-scherm. Bij gemiddeld gebruik gaat de iPhone XR twee volle dagen mee op Ă©Ă©n acculading. Indrukwekkend, want ook na ruim zes maanden gebruik is dit niet verminderd.
Zoals eerder benoemd is het ‘mindere’ lcd-scherm geen merkbaar minpunt, en zorgt het er zelfs voor dat je je iPhone minder vaak hoeft op te laden. De mindere resolutie zorgt er immers voor dat er simpelweg minder pixels zijn om aan te sturen. En dus gaat het toestel een stuk zuiniger met je accu om.
Op het moment dat we het toestel iedere dag even kort hebben opgeladen, was de accuduur te rekken tot drie dagen. Hierbij was het geen probleem als je gedurende dag regelmatig verschillende apps opent, hier en daar een video kijkt en een game speelt.
Wat dat betreft heeft de XR duidelijk een voorsprong op de duurdere XS en XS Max, die simpelweg minder lang meegaan op een volle accu. Een minpunt is dat het opladen van de accu erg lang duurt. De meegeleverde 5 Watt-oplader is veel te traag, en anno 2019 kan dat Ă©cht niet meer. Bovendien ondersteunt de XR gewoon snelladen, maar Apple is te zuinig om de benodigde kabel en adapter mee te leveren.
Voor een adapter en bijbehorende usb-c-naar-Lightning-kabel die dit wel aankan, ben je minimaal 60 euro kwijt. Dit is het wat ons betreft wel waard, want het scheelt je veel gedoe met wachten op een volle iPhone. Lees in onze tip meer over je iPhone snelladen.
Conclusie: iPhone XR tweede indruk
De iPhone XR is een halfjaar na de release nog steeds de beste koop voor de meeste mensen. De ‘minpunten’ die de XR een instapmodel maken, zijn in het dagelijks leven nauwelijks te merken. Een camera die voor de meeste mensen voldoende is, uitstekende prestaties en indrukwekkende accuduur maken het een toptoestel voor een aantrekkelijke prijs.
Met dit toestel haal je misschien niet de allerbeste specificaties en hardware in huis, maar wel een iPhone waar je de komende jaren mee vooruit kan. Geruchten wijzen op een XR-opvolger in 2019, die mogelijk enkel voor een verbeterde camera het wachten waard is. In alle andere gevallen is de XR aanschaffen nu nog de beste keuze.
Een iPhone XR kopen
Ben je na het lezen van onze tweede indruk enthousiast geworden? In onze prijsvergelijker vind je de beste deals als je een iPhone XR los of iPhone XR met abonnement wil bestellen.