Fitbit Versa review: betaalbaar Apple Watch-alternatief voor sporters

21 juni 2018, 19:22
5 min leestijd
Fitbit Versa review: betaalbaar Apple Watch-alternatief voor sporters

Reviewscore

7,5

De Fitbit Versa, die eerder dit jaar werd uitgebracht, introduceert een aantal vertrouwde én nieuwe features. Bovendien is het design op de schop gegaan. We hebben het slimme horloge een tijdje om de pols gedragen en dit zijn onze bevindingen.

Lees verder na de advertentie.

Fitbit Versa review

Fitbit sloeg met de Ionic nogal de plank mis en hoopt met de Versa een goede concurrent voor de Apple Watch neer te zetten. Het horloge is een stuk goedkoper en kan qua sportfuncties goed met Apples smartwatch meekomen, maar schiet net tekort om een volwaardig alternatief te zijn. Waarom dat zo is, lees je in deze review.

Slank en fraai design

Waar de Fitbit Ionic er door het vierkante ontwerp nogal lomp (en lelijk) oogde, is dit bij de Versa totaal anders. De smartwatch is wat ronder en het is duidelijk dat Fitbit goed naar de Apple Watch heeft gekeken. Dat is niet per se negatief, want de Versa ziet er strak uit en oogt vooral een stuk moderner dan zijn voorganger.

fitbit versa review

Wat vooral opvalt is dat de Fitbit Versa erg slank en licht is. Daardoor ben je zo aan het horloge gewend en merkte ik eigenlijk vanaf dag 1 niet dat de Versa om m’n pols zat. Daardoor kun je de smartwatch ook makkelijk ‘s nachts omhouden. Het model dat ik heb getest heeft een geweven bandje, maar je kunt ook kiezen voor een variant met een rubberen of metalen bandje. Bovendien zijn bandjes los verkrijgbaar, zodat je ze kunt vervangen als ze versleten zijn, of aan iets nieuws toe bent.

fitbit versa review

Wel is de Fitbit Versa nogal klein. Het scherm meet 1,34 inch en wordt omhelst door dikke balken. Met een resolutie van 300 bij 300 pixels ziet het display er wel prima uit. De interface oogt scherp en de helderheid is dik in orde. Ook in de zon is het scherm prima af te lezen.

Veel sportfuncties

De Fitbit Versa blinkt vooral uit als fitnesstracker en doet dat vooral door zijn eenvoud. Fitbit heeft het horloge niet helemaal volgepropt met opties, maar gezorgd dat de belangrijke features aanwezig zijn en goed werken. Standaard houdt de Versa bijvoorbeeld het aantal stappen, je hartslag, verbrande calorieën en de afstand die je hebt afgelegd, bij. Die informatie wordt (gedeeltelijk) standaard op het horloge getoond, al hangt het af van welke watchface je gebruikt.

Sporten met de Fitbit Verda is bovendien lekker simpel. Je kiest wat voor sport (bijvoorbeeld: hardlopen, fietsen, krachttraining, zwemmen) en training je gaat doen, je begint en de smartwatch houdt precies bij wat je wil weten. Bij het hardlopen (waarmee ik de Versa heb gebruikt) is dat bijvoorbeeld je snelheid in realtime, gemiddelde snelheid, afstand, hartslag en tijd. Die informatie vind je dan terug in de Fitbit-app voor iOS, en die steekt lekker overzichtelijk in elkaar.

fitbit versa review

Een toffe feature is Fitbit Coach, waarmee je wordt aangemoedigd om kortere workouts van bijvoorbeeld zeven of tien minuten te doen. Op het schermpje van de Versa wordt dan uitgelegd wat de workout inhoudt, waarna je het stap voor stap doorloopt. Dit is vooral handig voor als je kort even kort wil bewegen, en geen zin hebt om een halfuur of uur bezig te zijn.

Als sporthorloge werkt de Fitbit Versa als een trein, wel ontbreekt gps. Daardoor moet je alsnog je iPhone meenemen om na de training te zien waar je bijvoorbeeld hebt gelopen of gefietst. Onhandig, want zo’n functie had best standaard op de Versa mogen zitten, al heeft Fitbit dit waarschijnlijk achterwege gelaten om de prijs te drukken.

Als smartwatch beperkt

Natuurlijk is de Fitbit Versa op papier ook een smartwatch, en daarom voorzien van een nieuw besturingssysteem: Fitbit OS 2.0. Dat werkt aan de hand van veegbewegingen en de knopjes aan de zijkanten best goed. De software is simpel, maar wel aan de trage kant. Het is niet per se storend, maar als je de Versa naast een Apple Watch legt, merk je dat laatstgenoemde simpelweg vloeiender draait. Houd er dus rekening mee dat je af en toe haperingen ziet.

fitbit versa review

Een ander belangrijk verschil met de Apple Watch: het aantal beschikbaar apps. Er zijn gewoonweg niet zoveel applicaties beschikbaar en daardoor blijven de smartwatchfunctionaliteiten beperkt. De Philips Hue-, Strava- en kaarten-app zijn handig, maar daar houdt het eigenlijk wel mee op. Daardoor wordt al heel snel duidelijk dat je de Fitbit Versa het beste als sporthorloge kan gebruiken.

fitbit versa review

Notificaties die je op je iPhone ontvangt, zie je overigens gewoon op het horloge. Eén probleem: het is niet mogelijk om op meldingen te reageren. Alleen op Android zijn quick reply’s (zoals ‘ja’, ‘nee’ of ‘ik reageer later’) beschikbaar, maar met je iPhone kun je notificaties alleen bekijken en weg swipen. Fitbit hoopt deze functionaliteit ook naar iOS-gebruikers te brengen, al is het nog maar de vraag of Apple dit toestaat.

Goede accuduur

Bij een (fitness)smartwatch is het fijn als je ‘m niet te vaak hoeft op te laden, en dat is met de Fitbit Versa ook gelukkig het geval. Fitbit claimt dat de Versa vier dagen op een volle lading mee gaat, en het ligt aan je gebruik of je dit haalt. Tijdens mijn testperiode moest het horloge na iets meer dan drie dagen aan de oplader, waarbij ik het horloge niet alle dagen even intensief gebruikte.

De Fitbit Versa gaat makkelijk drie dagen mee

Vier dagen zonder opladen lukt waarschijnlijk niet, al is de accuduur nog steeds dik in orde en beter dan die van de Apple Watch. Het opladen gaat via een klein dock dat Fitbit meelevert, en best snel. Via de usb-kabel sluit je ‘m aan op je computer, of je gebruikt bijvoorbeeld je iPhone-adapter om via het stopcontact te laden.

Conclusie Fitbit Versa review

De vraag is of de Fitbit Versa een smartwatch is, of meer een echte fitnesstracker. De waarheid ligt een beetje in het midden, al heeft de Versa als sporthorloge veel meer in huis dan als smartwatch. Daarom is het horloge vooral interessant als je veel sport en je prestaties wil bijhouden, wat ook komt door de relatief lage prijs van 199 euro. Zoek je een volwaardig horloge die ook met je iPhone-notificaties overweg kan, dan is de Apple Watch alsnog de betere (maar duurdere) keuze.

Fitbit Versa kopen

De Fitbit Versa heeft een adviesprijs van 199 euro en is bij verschillende Nederlandse webwinkels te koop. Dat kan bijvoorbeeld bij Bol.com, Coolblue en MediaMarkt, waarbij je de keuze hebt uit verschillende kleuren.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu