Zo verbetert Apple de toegankelijkheid van iOS, macOS, tvOS en watchOS

Erwin Vogelaar
15 juni 2016, 19:30
2 min leestijd
Zo verbetert Apple de toegankelijkheid van iOS, macOS, tvOS en watchOS

Tijdens WWDC was er uiteraard veel aandacht voor de grote nieuwe functies van Apples besturingssystemen. Qua toegankelijkheid wordt er echter ook het een en ander verbeterd.

Lees verder na de advertentie.

WWDC toegankelijkheid

Tijdens de WWDC-keynote heeft Apple kort wel enkele verbetering voor de toegankelijkheid van zijn producten genoemd. Bijvoorbeeld hoe de Apple Watch met watchOS 3 ook activiteit in een rolstoel nauwkeurig kan bijhouden. Er zijn echter meer verbeteringen voor mensen die door een beperking moeite hebben om de Apple-apparaten op een normale manier te gebruiken. Zo krijgen iOS, macOS en tvOS verbeterende kleuraanpassingen en is er meer.

1. iOS 10

iOS krijgt een ‘Magnifier’. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om de camera van hun toestel als vergrootglas te gebruiken. Gebruikers krijgen bij het gebruik van deze Magnifier knoppen om de focus of het hele beeld vast te zetten en om de zaklamp in te schakelen. Tevens zijn er opties voor kleurenfilters toegevoegd, zodat het contrast verhoogd kan worden waardoor de tekst beter te lezen is. De nieuwe mogelijkheden voor tekstvoorspellingen tijdens het typen in iOS 10, kan gebruikers met dyslexie beter helpen met het correct schrijven van berichten.

wwdc toegankelijkheid

2. Apple TV

Apple TV krijgt nu ook Schakelbediening, een functie die al langer beschikbaar is voor macOS en iOS. Met deze functie kan het volledige besturingssysteem bestuurd worden via een enkele schakelaar. Je kunt de Schakelbediening op twee verschillende manieren gebruiken. Allereerst door met een cursor elementen op het scherm op te lichten of door een digitale versie van de Siri-afstandsbediening te gebruiken.

3. macOS

Voor macOS introduceert Apple het nieuwe ‘Dwell Control’, waardoor hardware waarmee bijvoorbeeld oogbewegingen geregistreerd worden een vertaalslag kunnen maken naar muisbewegingen in macOS.

wwdc toegankelijkheid

4. watchOS

watchOS heeft naast de genoemde optimalisaties voor rolstoelgebruikers, de mogelijkheid toegevoegd om de tijd te checken via trillingen.

WWDC

Er is een natuurlijk nog veel meer aangekondigd tijdens WWDC over de nieuwste versies van de besturingssystemen van Apple. Daar kun je hier alles over lezen. Er er zijn nog negen iOS 10-vernieuwingen die Apple niet liet zien.

Lees het laatste nieuws over Apple

Bron: 9to5mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen