Negen iOS 10 vernieuwingen die Apple niet liet zien

14 juni 2016, 14:17
3 min leestijd
Negen iOS 10 vernieuwingen die Apple niet liet zien

Apple stond maandag uitgebreid stil bij iOS 10, maar niet alle functies pasten in de presentaties. Lees gauw verder om te zien welke onaangekondigde functies iOS 10 nog krijgt.

Lees verder na de advertentie.

Geheime iOS 10-vernieuwingen

Tijdens de aankondiging van iOS 10 werd er uitgebreid bij een aantal zaken stilgestaan, zoals iMessage en de Home-app. Maar er was simpelweg geen tijd om ook de kleinere vernieuwingen te behandelen. Deze waren al wel even te zien op een dia tijdens de presentatie, maar mogelijk heb je ze gemist. Hieronder lichten we de meest interessante en wat meer geheime iOS 10-vernieuwingen voor je uit.

Lees ook: iOS 10 officieel, dit is allemaal nieuw

1. Nieuwe wekkerfunctie

In de Klok-app van iOS 10 is tussen ‘Wekker’ en ‘Stopwatch’ een nieuw icoon te zien. De nieuwe functie heet ‘Bedtijd’ en die moet ervoor gaan zorgen dat je genoeg slaap pakt. Het zogeheten Waakmelder zorgt dat je elke dag op dezelfde tijden naar bed gaat en opstaat. Als hij aan staat, krijg je een melding wanneer je naar bed moet. Ook houdt de functie een slaapanalyse bij, zodat je kunt bijhouden hoe je hebt geslapen.

2. Slimmer omgaan met muziek-opslag

muziek opslag

Download je veel muziek, maar heb je daar niet altijd ruimte voor, dan biedt Apple een uitkomst. In iOS 10 kun je muziek automatisch laten verwijderen die je al een tijdje niet hebt afgespeeld. Je geeft zelf aan hoeveel liedjes je minimaal wil bewaren. Dat wordt handig aangegeven naast het aantal GB’s in de instellingen.

3. Nieuw toetsenbordgeluid

De meeste mensen zullen het geluid uitzetten van knoppen op het toetsenbord, ook om andere mensen niet te storen. Heb je het geluid toch aan, dan merk je in iOS 10 dat de toetsaanslagen een ander geluid maken. TNW-reporter Owen Williams maakte er een opname van.

4. Mogelijk einde van Gamecenter

Er kwam geen melding van tijdens de keynote, maar in de ontwikkelaarsbèta van iOS 10 blijkt Game Center afwezig. Ook is hij niet te downloaden in de App Store, maar Game Center is nog wel te vinden in de Instellingen-app. Mogelijk komt de app in een latere bèta nog terug, maar het kan zijn dat Apple het sociale gamingplatform verwijdert of anders in iOS verwerkt.

5. Stock-apps verwijderen

ios 10 apps verwijderen

Een aantal van de standaard Apple-apps kunnen voortaan worden verwijderd, zodat gebruikers ze niet meer in een mapje hoeven weg te stoppen. Dit scheelt ruimte. De apps, zoals Tips en Aandelen, komen voortaan los in de App Store te staan, zodat je ze altijd weer terug kunt downloaden. Op deze manier kan Apple de apps ook regelmatig blijven updaten. Nu is het namelijk zo dat standaard-apps alleen een make-over krijgen met een nieuwe versie van iOS. Enkele apps zijn niet te verwijderen, zoals de App Store, Telefoon en Instellingen.

Lees ook: Standaard-apps verwijderen in iOS 10

6. Nieuwe 3D Touch-functies

3D Touch is ook wat uitgebreid met nieuwe functies. Via de Instellingen-app kun je nu die de 3D Touch-snelkoppeling direct naar je mobiele data-instellingen gaan. Verder is er 3D Touch-ondersteuning voor het Bedieningspaneel.

7. Bericht gelezen in iMessage

In iMessage kun je voortaan aangeven van welke gesprekken of personen je leesbevestiging wil ontvangen. Voorheen was het alleen mogelijk om het simpelweg voor iedereen aan of uit te zetten, nu kun je veel specifieker zijn. Dat melden echter Amerikaanse media, in de Nederlandse versie van iOS 10 zien we deze optie nog niet.

8. Live Photos

live photos

Nadat Google de Live Photos-functie van iOS ineens een stuk bruikbaarder maakte met de app Motion Stills, zei Apple er tijdens WWDC geen woord over. Toch worden de geanimeerde foto’s verbeterd. Zo is er stabilisatie toegevoegd zodat ze minder schokkend bewegen en zijn er meer aanpassingen mogelijk met filters.

9. Samenwerken in Notities

notities ios 10

Met iOS 10 kunnen gebruikers productiever gebruikmaken van de Notities-app, vooral met meerdere mensen. Dankzij een nieuwe functie is het mogelijk om notities te delen met anderen en gelijktijdig in hetzelfde document te werken.

Lees meer over iOS 10

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu