Rechter: ‘Apple moet gebruikers nieuwe iPhone geven, niet refurbished’

Gebruikers van een kapotte iPhone met garantie hebben recht op een nieuw vervangend model, zo heeft een Nederlandse rechtbank bepaald. Een refurbished exemplaar werd niet als een acceptabel alternatief gezien.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Rechtszaak Apple garantie

Apple werd eind vorig jaar aangeklaagd door een Nederlandse vrouw, nadat haar iPhone 6 Plus slechts acht maanden na de aankoop al kapot ging. Het toestel werd in december 2014 aangeschaft en kon in augustus 2015 al niet meer opstarten. De fabrikant kreeg het toestel niet meer gerepareerd en bood haar een vervangende refurbished iPhone 6 Plus aan.

Volgens Apple was het opgelapte tweedehandse exemplaar een adequate vervanger voor de kapotte iPhone, terwijl de vrouw claimde recht te hebben op een volledig nieuw vervangend exemplaar.

Standaard-apps verwijderen
De Amsterdamse kantonrechter heeft haar nu in het gelijk gesteld, waarna Apple verplicht is het bedrag van een nieuwe iPhone aan de vrouw te betalen á 799 euro. Ook de proceskosten komen voor de rekening van het Amerikaanse bedrijf.

De rechter verwijst in zijn uitspraak onder andere naar een arrest van het Europese Hof van Justitie uit 2008. Daarin staat dat een bedrijf een vervangend product moet leveren als het niet voldoet aan de voorwaarden van de koopovereenkomst. Bij de iPhone 6 Plus werd één jaar garantie geleverd door Apple, maar het product ging al voor het verstrijken van die periode kapot. Apple ontkende vervolgens niet dat de fout lag bij de iPhone in plaats van de gebruiker.

Lees ook: 5 zaken die je moet weten over refurbished iPhones

Daarmee is volgens de rechtbank duidelijk dat Apple in gebreke is van de iPhone 6 Plus koopovereenkomst die het aangegaan is met de vrouw, waardoor ze recht heeft op een nieuw vervangend exemplaar. Een refurbished exemplaar is niet hetzelfde, en dus niet goed genoeg.

Refurbished iPhone kopen

Apple biedt zijn klanten al jaren refurbished iPhones aan in geval van gebreken met kapotte modellen. Een refurbished model is door Apple of een partner volledig opgeknapt en schoongemaakt, en is in principe vrijwel zo goed als nieuw. Je kunt vaak een refurbished iPhone kopen voor tientallen tot honderden euro’s minder dan nieuwe modellen. Het is onbekend of de uitspraak van de rechter gevolgen heeft voor Apple’s garantiebeleid.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.