Opinie: Apples Touch Bar heeft na 8 maanden bar weinig te bieden

Rutger Otto
4 september 2017, 19:31
4 min leestijd
Opinie: Apples Touch Bar heeft na 8 maanden bar weinig te bieden

Koop je sinds eind vorig jaar een nieuwe MacBook Pro, dan kun je kiezen voor een versie met Touch Bar. Deze blijkt nu ruim een half jaar later nog niet genoeg toe te voegen om het extra bedrag waard te zijn.

Lees verder na de advertentie.

Introductie van de Touch Bar

De Touch Bar werd in 2016 door Apple geïntroduceerd op de duurste versies van de MacBook Pro. Op de iMac of het Magic Keyboard van het bedrijf is de balk niet te vinden. De Touch Bar is een aanraakgevoelige oled-strip boven het toetsenbord. De balk kwam in de plaats van de traditionele functietoetsen, waarmee je bijvoorbeeld ook het geluid kon aanpassen.

Op de Touch Bar zie je dezelfde set knoppen als je gewend bent, als je de MacBook zo instelt. Je kunt er ook voor kiezen om contextgevoelige knoppen en iconen te zien. Daarmee toont de Touch Bar bijvoorbeeld opmaakopties voor de tekst in Pages en kun je tabbladen bekijken in Safari. Daarnaast kun je emoji direct vanaf de balk selecteren. Veel ontwikkelaars hebben hun apps inmiddels aangepast, zodat ze bruikbaar zijn met de Touch Bar.

Helemaal rechts op de Touch Bar is een vingerafdrukscanner verwerkt. Die kun je gebruiken om je Mac te ontgrendelen, mocht je dat niet automatisch doen met een Apple Watch of als je niet steeds een wachtwoord wilt invoeren. Touch ID werkt ook als verificatie voor aankopen. Tenminste, via Apple Pay, het betaalplatform dat in Nederland en België nog steeds niet is uitgerold.

touch bar functionaliteit

Touch Bar functionaliteit

Apple kondigde de Touch Bar met veel bombarie aan, als de volgende grote stap in de evolutie van het toetsenbord. Volgens Apple is het ‘onzin’ om technologie van 45 jaar oud in stand te houden. Aan de fysieke functietoetsen werden namelijk steeds meer functies gehangen. Te ingewikkeld, vindt Apple. Daarom kan de Touch Bar elke knop tonen die je nodig hebt, zonder knoppencombinaties te onthouden.

In theorie handiger dan in de praktijk

In zijn presentatie wist Apple de Touch Bar goed te verkopen door praktische toepassingen te tonen. In de Foto’s-app kun je ermee door kiekjes bladeren. En met een veegbeweging draai je plaatjes recht en pas je filters toe. Je bewerkt er ook video’s mee in iMovie.

Ontwikkelaars kunnen zelf aan de slag met de api, om zelf toepassingen van de Touch Bar voor hun eigen apps te bedenken. Daarnaast is de balk te personaliseren, zo voeg je knoppen toe van functies die je vaak gebruikt. Een optie die echt iets doet wat ouderwetse knoppen niet kunnen.

Touch Bar games

Tenminste, in theorie. In de praktijk merken we dat we de Touch Bar nog steeds nauwelijks gebruiken. Op de vingerafdrukscanner na dan, want daarmee inloggen werkt heel goed. De Touch Bar zelf heeft echter niet zo veel te bieden. Apple zegt dat het functietoetsen versimpelt door je precies te geven wat je wilt, in de praktijk raak je snel verdwaald in de interface. Door de contextgevoeligheid moet je vaak een keer extra op het scherm tikken als je de ‘reguliere’ knoppen wilt laten zien. Het schuiven om geluid of helderheid van het scherm aan te passen is wel fijn.

Vaak is het helaas sneller om gewoon aan te klikken wat je wilt. Browsers geven bijvoorbeeld een knop voor een nieuw tabblad en filters selecteren in de Foto’s-app kan net zo goed met een muisklik. Het zijn problemen die niet bestaan, maar die de Touch Bar tóch oplost.

macbook pro 2016 toetsenbord

Het went niet

Daarnaast is de Touch Bar alleen maar handig als je constant op je MacBook werkt. Ben je iemand die zijn MacBook aan een scherm heeft hangen of op een standaard zet, dan gaat de toegevoegde waarde van de balk snel verloren. Zeker als je met een extern toetsenbord en een aparte muis werkt. Dan ben je toch weer aangewezen op de oude functietoetsen, want het externe keyboard van Apple heeft geen Touch Bar. Dit alles bij elkaar zorgt dat de balk niet wil wennen.

De Touch Bar-ondersteuning van Apple voor eigen apps is in orde, maar ook derden waren er vrij snel bij. Zo kun je in Photoshop handige knoppen vinden en werkt Spotify met de balk. Maar even snel een nummer pauzeren is er niet bij als je in een andere app bezig bent met eigen knoppen. Vroeger was het een druk op de knop, nu moet je de Touch Bar eerst aantikken om de pauzeknop weer te geven. Een alternatief is om de contextgevoelige Touch Bar uit te schakelen, maar dan mis je dus de aangepaste knoppen; de voornaamste reden dat de balk überhaupt bestaat.

→ Lees ook onze MacBook Pro review

Nog bar weinig te bieden

Ben je op zoek naar een nieuwe MacBook Pro en twijfel je of je er één met of zonder Touch Bar moet kiezen, bedenk dan heel goed wat voor gebruiker je bent. Werk je altijd op je laptop, kun je de vingerafdrukscanner niet missen en vind je de huidige functietoetsen echt zo ingewikkeld? Dan kun je het overwegen. Maar de Touch Bar alleen is de meerwaarde van zo’n MacBook Pro in elk geval niet waard. Voor de keuze kun je je beter laten leiden door specificaties en opslagruimte. Je mist verder nog niets.

Lees het laatste nieuws over de MacBook Pro

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Pro 2020
Apple MacBook Pro 2020

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu