De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

WWDC 2017: Dit verwachten we van het nieuwe macOS

Rutger Otto
17 mei 2017, 19:04
3 min leestijd
WWDC 2017: Dit verwachten we van het nieuwe macOS

Over minder dan een maand vangt Apples ontwikkelaarsconferentie WWDC aan. Op het programma staat bijvoorbeeld een update voor het besturingssysteem macOS. Dit zijn onze verwachtingen voor de macOS-update.

Lees verder na de advertentie.

Onze MacOS 2017 verwachtingen

De Worldwide Developers Conference gaat op 5 juni van start. Vanaf 19 uur Nederlandse tijd houdt Apple een presentatie met nieuwe software (en mogelijk nieuwe hardware). Tijdens de keynote kijken we in elk geval uit naar iOS 11, tvOS 11, watchOS 4 en een nieuwe versie van macOS. In dit artikel beschrijven we de verwachtingen en wensen voor macOS.

Lees ook: Onze WWDC verwachtingen bij elkaar

1. macOS 10.13 of macOS 11

Apple stapte een jaar geleden af van de naam OS X voor zijn Mac-besturingssysteem. De huidige versie heet voluit macOS 10.12 Sierra, maar hoe heet de volgende? Als het een kleine update betreft zou macOS 10.13 volstaan, maar dit is een uitgelezen kans om de naam gelijk te trekken met die van iOS. De systemen heten dan iOS 11 en macOS 11. Naar buiten toe communiceert Apple zijn versies van macOS helemaal niet met cijfers. Voordat het besturingssysteem Sierra heette, droeg versie 10.11 de naam El Capitan. Het nieuwe macOS draagt waarschijnlijk weer de naam van een bekende plek in Californië, waar Apple is gevestigd.

Mac apps verlopen

2. Release in het najaar

We kunnen er met vrij grote zekerheid vanuit gaan dat een nieuwe versie van macOS gepland staat voor een release in september 2017. Apple brengt grote updates vaak uit in die maand. Dat was ook het geval bij vorige versies van het besturingssysteem.

Voordat de update publiekelijk beschikbaar komt, zal kort na de WWDC waarschijnlijk al een bètaversie komen. Ontwikkelaars zijn eerst aan de beurt, daarna verwachten we ook weer een publieke bèta voor gebruikers.

iTunes 12.6

3. iTunes

Wat gaat Apple met zijn iTunes-app doen? Wij hopen dat Apple ervoor kiest om van Apple Music een aparte app te maken. iTunes staat nu eenmaal vrij vol en is voor nieuwkomers vrij ingewikkeld. Zeker nu Apple ook aan eigen series werkt, lijkt de tijd rijp voor een compleet nieuwe versie van iTunes en een aparte Apple Music-app. Het is afwachten hoe Apple daar zelf over denkt.

4. HomeKit

Apples ecosysteem voor het bedienen van slimme apparaten heet HomeKit en kreeg met iOS 10 een eigen iOS-app. Op de Mac is die er nog niet. Hoewel Apple HomeKit al drie jaar geleden aankondigde, komt het platform nog niet erg van de grond. Zo kreeg Apple te horen dat er nog weinig producten mee werken en is de automatisering nog niet geweldig. Het lijkt logisch dat HomeKit vroeg of laat op de Mac komt, zeker omdat Siri vorig jaar op de Mac verscheen. Je kunt apparaten daarmee met je stem bedienen.

homekit-pagina

5. Apple File System

Het Apple File System kwam met versie 10.3 naar iOS. Wij noemden dat toen ‘de belangrijkste iOS 10.3-vernieuwing‘. In dit systeem worden bestandssystemen van iOS, macOS, tvOS en watchOS gebundeld in één bestandssysteem. Dat is niet alleen veiliger dankzij versleuteling van Apple, maar ook sneller. Naar verwachting stapt macOS in de volgende versie ook over naar dit systeem.

6. Siri

Spraakassistent Siri kwam een jaar geleden naar macOS. Dit jaar verwachten we er meer van, bijvoorbeeld aankondigingen van apps die met Siri op de Mac gaan werken. De virtuele assistent van Apple mist nog wel een aantal functies op macOS die het op iOS wel heeft, zoals het zeggen van ‘hé Siri’ om hem in te schakelen. Wellicht is zelfs een offlinemodus van Siri te verwachten.

macos sierra preview

Nog weinig bekend

Over macOS 10.3 (of 11) is nog heel weinig bekend. Waar functies van iOS nog wel eens willen lekken, is dat bij macOS vaak niet het geval. Als Apple echt grote plannen voor het besturingssysteem heeft, zal dat dus een verrassing zijn op WWDC.

Is er nog een functie die jij mist en verwacht? Laat het ons weten in de comments!

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu