Meerdere Mac-apps werken niet meer door verlopen certificaten: zo los je het op

Lars Paijmans
20 februari 2017, 12:33
1 min leestijd
Meerdere Mac-apps werken niet meer door verlopen certificaten: zo los je het op

Als sommige Mac-apps sinds dit weekend niet meer goed werken, ben je niet de enige. De certificaten van een aantal populaire diensten zijn verlopen en dat zorgt voor problemen. Zo los je dit op.

Lees verder na de advertentie.

Mac certificaten verlopen zorgt voor problemen

Het afgelopen weekend liepen gebruikers van apps als 1PassWord, PDFPen en andere populaire Mac-apps tegen problemen aan. De problemen duiken alleen op bij apps die je niet direct uit de Mac App Store komen. Dit heeft niet met jouw Mac te maken, maar met de certificaten die de ontwikkelaars nodig hebben.

Mac certificaten verlopen

Ontwikkelaars zijn bij Apple verplicht om deze certificaten te ondertekenen, zodat Apple kan bevestigen dat het om een betrouwbare bron gaat. Aan deze documenten zit echter een geldigheidsdatum, die dit weekend verliep. Dit was oorspronkelijk alleen een probleem voor nieuwe klanten, maar sinds macOS Sierra blokkeert Apple deze apps met verlopen certificaten automatisch.

Dit komt omdat Apple met macOS Sierra een profiel aan een app verbindt, dat steeds wordt gecheckt bij het opstarten. Voldoet het profiel niet meer aan het certificaat, dan kan het potentieel onbetrouwbaar zijn en wordt het profiel automatisch geblokkeerd.

Een simpele oplossing

Onhandig als je niet wist waarom sommige app het sinds dit weekend niet meer doen, maar het probleem is gelukkig simpel te verhelpen. Het enige wat je hoeft te doen is de nieuwste versie van de betreffende app downloaden vanaf de website van de ontwikkelaar. Deze nieuwe versies hebben weer een vernieuwd certificaat, dat tot 2022 blijft doorlopen. Laten we hopen dat de apps in kwestie er tegen die tijd aan gewend zijn om hun certificaten ruim op tijd opnieuw te vernieuwen.

Lees het laatste nieuws over macOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen