De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Waarom het Apple File System stiekem de belangrijkste iOS 10.3-vernieuwing is

Lars Paijmans
27 januari 2017, 19:07
2 min leestijd
Waarom het Apple File System stiekem de belangrijkste iOS 10.3-vernieuwing is

Find my AirPods en CarPlay-verbeteringen zijn leuk, maar stiekem is de overstap naar het Apple File System de grootste verandering die iOS 10.3 introduceert. Maar wat is het eigenlijk?

Lees verder na de advertentie.

Wat is het Apple File System?

De overstap naar het Apple File System (APFS) is een hele klus. Apple bundelt hiermee namelijk de afzonderlijke bestandssystemen voor iOS, macOS, tvOS en watchOS. Het APFS bundelt deze vier besturingssystemen in een eenduidig bestandssysteem. Apple onthulde het Apple File System op WWDC 2016 en gaat het HFS+ systeem van Apple vervangen. Hard nodig, want HFS+ bestaat al sinds 1998. Dat is niet alleen handig voor Apple, maar ook goed nieuws voor jou als gebruiker. Om het overzichtelijk te houden, hebben we hieronder de drie belangrijkste voordelen van het Apple File System op een rij gezet.

Apple File System

1. Veiliger

Apple richt zich steeds meer op privacy en encryptie, wat je goed terugziet in het APFS. Het hele systeem is met encryptie in het achterhoofd samengesteld, waardoor de schijfencryptie-functies van macOS gecombineerd worden met de beveiliging van individuele bestanden in iOS. Dit maakt macOS per definitie al een stuk veiliger dan nu het geval is. Hierdoor heb jij voortaan de keus om al je bestanden tegelijk te beveiligen met een enkele sleutel, of om meerdere sleutels te gebruiken voor extra veiligheid. Ook kun je ervoor kiezen om encryptie volledig uit te schakelen, mocht je daar behoefte aan hebben.

2. Geoptimaliseerd

Apple heeft het APFS geoptimaliseerd voor apparaten die flash-geheugen of een SSD gebruiken. Een groot verschil met de voorgaande bestandssystemen, die in sommige gevallen al langer dan dertig jaar bestaan. Deze optimalisatie komt ook de snelheid en het besparen van ruimte ten goede. Door het zogenaamde ’snapshot-techniek’ worden alleen de wijzigingen van bestanden opgeslagen, in plaats van een volledige kopie. Een uitkomst voor het maken en herstellen van een backup, wat hierdoor veel minder tijd in beslag hoeft te nemen.

Apple File System

3. Overstappen kost geen moeite

Hoe veilig en geoptimaliseerd dit nieuwe systeem ook is, weinig mensen hebben zin om handmatig al hun bestanden over te gaan zetten. Gelukkig maar dat het overstappen naar het Apple File System jou bijna geen moeite kost. Als je de bèta van iOS 10.3 geïnstalleerd hebt, weet je hoe weinig moeite het kost voor jou om het Apple File System in gebruik te nemen. Je installeert de update zoals je dat bij alle andere iOS-updates doet, terwijl je iPhone al het werk doet. Wel raadt Apple aan om voor de zekerheid een backup te maken van je gegevens.

Wanneer kan ik het Apple File System gebruiken?

Apple maakt met iOS 10.3 de overstap naar het APFS voor iOS. Deze iOS-versie zit momenteel nog in de bètafase, maar zal naar verwachting binnen twee maanden voor iedereen verschijnen. Wanneer de Mac de overstap naar dit systeem maakt is nog niet bekend. In de eerstvolgende update (macOS 10.12.4) zit de functie in ieder geval nog niet ingebouwd.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu