WWDC 2017: 8 verwachtingen voor de keynote van vanavond

Lars Paijmans
5 juni 2017, 15:07
5 min leestijd
WWDC 2017: 8 verwachtingen voor de keynote van vanavond

WWDC 2017 wordt vanavond feestelijk geopend met een keynote. Welke aankondigingen heeft Apple dit jaar voor ons in petto? Onze WWDC 2017 verwachtingen op een rij.

Lees verder na de advertentie.

WWDC 2017 verwachtingen: 8 dingen om naar uit te kijken

Apple trapt WWDC 2017 traditiegetrouw af met een keynote. Hier krijgen we de nieuwe software-updates van alle besturingssystemen te zien, en dit jaar waarschijnlijk ook wat nieuwe hardware. In dit artikel zetten we onze WWDC 2017 verwachtingen op een rij.

WWDC 2017 verwachtingen

1. iOS 11

Dat Apple de opvolger van iOS 10 aankondigt is zo goed als zeker, en dit jaar is de update interessanter dan ooit. In iOS 11 kunnen namelijk aanwijzingen zitten dat de iPhone 8 een nieuw design krijgt. Eerder ontdekten we in iOS 10 al vroeg dat de homeknop van de iPhone 7 anders werkt dan voorheen.

Wat concrete functies betreft is er nog relatief weinig bekend over iOS 11. Zo zijn er net als vorig jaar weer aanwijzingen voor een Dark Mode ontdekt, samen met groepsgesprekken in FaceTime en verbeterde notificaties. Apple Music wordt wederom opgepoetst, met een nieuwe sectie die bedoeld is voor videoproducties.

Ook nam Apple de afgelopen maanden een aantal apps en start-ups over die we in iOS 11 terug kunnen zien. Zo kan Apple HomeKit verbeteren met automatiseringsfuncties van Workflow en de Gezondheid- en Wekker uitbreiden met de techniek van Beddit.

Lees verder: iOS 11: onze 9 verwachtingen voor nieuwe functies

2. macOS 10.13 (of macOS 11)

Naast de iPhone en iPad, is ook de Mac weer toe aan een opknapbeurt. We weten nog weinig over iOS 11, maar nog minder over macOS 10.13. Zoals het er nu naar uitziet, verbetert macOS 10.13 vooral de bestaande functies, in plaats van gloednieuwe te introduceren. Met de hernieuwde focus op HomeKit ligt het voor de hand dat de Mac HomeKit krijgt, zodat je slimme lampen ook vanaf je MacBook te bedienen zijn.

Als Apple Siri dit jaar verbetert (waarover later meer), zou dit ook goed nieuws zijn voor de Mac. Hoewel het bedrijf vorig jaar de spraakassistent aan de Mac toevoegde, zijn de mogelijkheden ervan namelijk nog erg beperkt. Hetzelfde geldt voor groepsgesprekken in FaceTime, die op de Mac in het bedrijfsleven goed van pas komen.

Lees verder: Dit verwachten we van het nieuwe macOS

WWDC 2017 verwachtingen

3. tvOS 11

Het besturingssysteem van de Apple TV kan in de regel niet op de meest spectaculaire updates rekenen. Toch staan er dit jaar wat praktische verbeteringen op te planning voor tvOS 11. Zo zou het apparaat een picture-in-picture modus krijgen, waarmee je door je apps kunt bladeren terwijl je Netflix-serie of andere video in een klein venster verdergaat met afspelen.

Ook zou Apple aan gebruikersprofielen werken waar je gemakkelijk tussen schakelt. Hiermee maak je bijvoorbeeld een profiel speciaal voor kinderen waarbij games centraal staan.

4. watchOS 4

Met watchOS 3 bewees Apple niet bang te zijn om het complete ontwerp van het Watch-besturingssysteem om te gooien. Toch valt er anno 2017 nog genoeg te verbeteren. Zo zijn er veel apps die niet werken op het slimme klokje, of laat de snelheid te wensen over. Na de overname van Beddit zou Apple ook aan een volwaardige slaaptrackingsfunctie kunnen werken voor de Watch.

Naast deze functionele verbeteringen, heeft het bedrijf ongetwijfeld weer een aantal nieuwe wijzerplaten voor ons in petto. Dat mag ook wel, want het huidige aanbod is nog steeds best beperkt als je het vergelijkt met concurrent Android Wear.

Lees verder: 6 manieren waarop watchOS 4 de Apple Watch beter kan maken

WWDC 2017 verwachtingen

5. Siri Speaker

We hebben al een tijdje geen ‘one more thing’ gehad, en daar kan op WWDC 2017 verandering in komen. Voor het eerst in jaren lijkt Apple een gloednieuw product te onthullen tijdens de WWDC-keynote: de Siri Speaker. Deze slimme speaker met spraakassistent krijgt een vast plekje in je woonkamer, zodat je er altijd vragen aan kunt stellen. De speaker zou inmiddels al bij Apple-personeel thuis staan.

Met de speaker heeft Apple eindelijk een apparaat dat als HomeKit-hub kan dienen, in plaats van de Apple TV. Ook kan het een uitkomst zijn voor mensen die graag muziek via AirPlay streamen. Naar verluidt wordt de W1-chip uit de AirPods gebruikt om razendsnel apparaten te koppelen.

Lees ook: 5 redenen om uit te kijken naar de Siri-speaker van Apple

6. siriOS

Bij een Siri Speaker hoort natuurlijk een nieuw besturingssysteem. Als Apple de speaker daadwerkelijk onthult, zal siriOS tijdens de presentatie een belangrijke rol spelen. WWDC is op de eerste plaats namelijk een beurs voor ontwikkelaars, die met deze nieuwe info direct kunnen beginnen met het ontwikkelen van apps voor het apparaat.

10.5-inch iPad Pro gelekt

7. Nieuwe 10.5-inch en 12.9-inch iPad Pro

Erg voor de hand liggend is het niet, maar er zijn meerdere aanwijzingen dat er een nieuwe iPad aankomt. Accessoiremakers zouden zelfs al hoesjes voorbereiden die op 5 juni (de dag van de keynote) verschijnen. De nieuwe 10.5-inch iPad is de grote broer van de nieuwe iPad 2017 en richt zich op de professionele gebruiker. Vooral als blijkt dat iOS 11 veel iPad-exclusieve functies introduceert, is de kans groot dat we de tablet te zien krijgen. In de aanloop naar WWDC hebben we meerdere gelekte foto’s gezien, inclusief bovenstaande render. Hieruit blijkt dat Apple ook van het moment gebruik maakt om de 12.9-inch iPad Pro te vernieuwen.

WWDC 2017 MacBooks

8. Een volledige opgepoetste MacBook-lijn

Apple voelt de hete adem van Microsoft en neemt een drastische beslissing: het bedrijf zal tijdens WWDC de volledige MacBook-lijn vernieuwen, inclusief de MacBook Pro die eind 2016 pas verscheen. De laptops worden uitgerust met de nieuwe Kaby Lake-processors, wat betere prestaties en langere accuduur betekent. Het design blijft hetzelfde, al zou dit keer ook de MacBook Air vernieuwd worden. Op die manier heeft Apple een krachtig instapmodel dat kan concurreren met de Surface-laptops van Microsoft. Wat dit betekent voor de prijzen is niet bekend, maar wij zouden even wachten met het kopen van een MacBook tot na 5 juni.

Lees het laatste nieuws over WWDC

Bronnen afbeeldingen: Matt Birchler, iDropnews
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu