MacBook Air vs MacBook Pro (2019): welke moet je kiezen?

Florence Peeters
17 juli 2019, 19:30
4 min leestijd
MacBook Air vs MacBook Pro (2019): welke moet je kiezen?

De MacBook Air en MacBook Pro zijn allebei vernieuwd en de instapmodellen liggen zowel qua prijs als specificaties dichter bij elkaar dan ooit. Nu de MacBook line-up enkel uit deze twee modellen bestaat, weet je misschien niet welke je moet kiezen. Wij vergelijken de 2019 MacBook Air en 13 inch-Macbook Pro met elkaar.

Lees verder na de advertentie.

13 inch-MacBook Air vs MacBook Pro (2019)

Apple heeft het duidelijkste MacBook-assortiment sinds jaren. De 12 inch-MacBook en oudere Air-modellen zijn verdwenen, waardoor enkel de onlangs aangekondigde MacBook Air (2019) en Macbook Pro (2019) overblijven. Los van enkele uitbreidingen op het gebied van processors of opslagruimte, is de keuze voor een MacBook op het eerste gezicht vrij simpel.

Toch valt dat tegen, want alleen al qua prijs liggen de instapmodellen van de Air en Pro nu enorm dicht bij elkaar. Daarnaast zijn er meer overeenkomsten dan verschillen, waardoor het erg afhankelijk is van wat jij wil en nodig hebt op een MacBook. Dit zijn de belangrijkste verschillen en waarom je welke MacBook moet kiezen.

1. Touch Bar

Het design van de twee laptops is duidelijk anders, en wat vooral opvalt is de Touch Bar. Voorheen had het instapmodel van de MacBook Pro als enige niet zo’n multifunctioneel touchscreen, maar is ‘ie nu standaard te vinden op alle Pro-modellen. De Touch Bar helpt je makkelijker applicaties bedienen, doordat de knoppen per app verschillen. Zo zie je andere bewerkingstools in Pixelmator Pro dan in Final Cut Pro.

De MacBook Air heeft daarentegen geen Touch Bar. Het belangrijkste onderdeel van de Touch Bar is wat ons betreft de Touch ID-sensor. Hiermee kun je via je vingerafdruk je Mac snel ontgrendelen of dingen betalen in de App Store of met Apple Pay. Gelukkig is deze sensor ook op de Air te vinden. Bewerk je regelmatig beelden of draai je andere creatieve programma’s, dan kan zo’n Touch Bar een welkome hulp zijn.

2. Schermhelderheid

Het verschil is minimaal, maar de kleuren spatten op de MacBook Pro net iets meer van het scherm af. De Air heeft een schermhelderheid van 400 nits, terwijl de Pro 500 nits heeft. Daarnaast beschikt het scherm van de Macbook Pro over P3-kleuren.

Dit zorgt ervoor dat de kleuren een stuk intenser ogen dan op het Air-display. Voor een normale gebruiker is dit verschil verwaarloosbaar. Ben je veel met beeldbewerking of ontwerp bezig, dan is dit een verschil om mee te nemen in je beslissing.

macbook air 2019 officieel

3. Batterijduur

Ben je veel onderweg, dan houdt de Air het net wat langer vol. Ondanks dat de accu van deze MacBook iets kleiner is dan in de Pro, is de accuduur beter. De Macbook Pro laat je 10 uur internetten, terwijl de Air dat 13 uur volhoudt. Het scheelt hierin bijvoorbeeld dat de Air geen Touch Bar heeft, die toch extra stroom vraagt.

4. Prijsverschil

Dan is er tot slot nog de prijs. De 13 inch-varianten liggen zo dicht bij elkaar, dat de keuze voor de duurdere Pro niet betekent dat je veel dieper in je buidel moet tasten. De MacBook Air 2019 is daarentegen goedkoper geworden, omdat Apple de prijs met 100 euro heeft verlaagd ten opzichte van het 2018-model.

Het instapmodel van de MacBook Air 2019 kost 1249 euro. Voor de 13 inch-MacBook Pro betaal je 1499 euro, precies 250 euro meer. Bij beide krijg je 8GB RAM en 128 GB aan opslagruimte. Ook hebben allebei de laptops een Retina-scherm met True Tone.

Mac ARM-chips

Voor wie is de MacBook Air (2019) de beste keuze?

De MacBook Air is de beste keuze voor de meeste mensen. De prestaties zijn krachtig genoeg voor bijvoorbeeld studenten en mensen waarvan hun werk voornamelijk bestaat uit op het internet browsen, e-mailen, tekst of documenten verwerken en Netflix kijken. Het is mede door de iets betere accuduur ook de beste MacBook voor onderweg. Daarbij helpt het mee dat het iets dunnere en lichtere design dit tevens de meest draagbare laptop maakt.

Voor wie is de Macbook Pro (2019) de beste keuze?

Je kunt beter voor de 13 inch-Macbook Pro gaan als je een grafische studie volgt, of regelmatig andere zware programma’s moet draaien. Daarnaast is de Pro interessant voor mensen die best iets meer willen betalen voor net iets krachtigere prestaties, of mooier beeld omdat ze bijvoorbeeld regelmatig een spelletje willen spelen.

Wil je meer weten over deze MacBooks voordat je een keuze maakt? Bekijk dan ook onze eerdere reviews van de MacBook Air (2018) en en Macbook Pro (2018) om een indruk te krijgen.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook Air
Apple MacBook Air

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu