Facebook-gebruikers streamen 100 miljoen uur video per dag

Rutger Otto
28 januari 2016, 10:50
2 min leestijd
Facebook-gebruikers streamen 100 miljoen uur video per dag

Het aantal uren haalt het niet bij wat er op YouTube wordt afgespeeld, maar Facebook video’s worden steeds belangrijker voor het bedrijf.

Lees verder na de advertentie.

Facebook video’s

Facebook heeft de cijfers van het vierde kwartaal van 2015 gepresenteerd. Opvallend daaraan was dat Facebook het aantal uren benadrukte dat gebruikers naar filmpjes kijken. Dat komt per dag in totaal neer op 100 miljoen uur wereldwijd. Ceo Mark Zuckerberg voegde daaraan toe dat 500 miljoen mensen per dag een Facebook-video bekijken.

Eerder werd het totaal aantal bekeken video’s per dag al wel meegenomen in de kwartaalcijfers, maar op een andere manier. Filmpjes die automatisch afspelen terwijl je er langs veegt, werden toen al meegenomen. “We testen manieren om mensen een bepaalde plek op Facebook te geven waar ze alleen video’s kunnen bekijken”, zegt Zuckerberg. Met zo’n platform lijkt Facebook direct te concurrentie met YouTube aan te willen gaan.

Toch heeft Facebook nog wel wat in te halen. De laatste cijfers van YouTube stammen van eind 2014. Toen werd er 300 miljoen uur aan video’s per dag bekeken. Een half jaar later zou dat aantal volgens Business Insider al op 500 miljoen uren liggen.

facebook instant articles k

Verschuiving naar mobiel

Wat Facebook vooral heeft aan het aantal uur dat mensen naar video’s kijken, is volgens Recode simpel. Advertenties. Als er meer naar filmpjes gekeken wordt op Facebook, komen er meer video’s als reclame op het sociale netwerk. Facebook zou bij adverteerders stukjes van tv-budgetten willen afsnoepen voor het online platform.

Facebook’s Sheryl Sandberg ziet een verschuiving in budgetten. “We gaan de plekken van televisie of andere platformen niet vervangen, maar we denken wel dat de ogen van gebruikers ergens anders naar kijken. Niet alleen vanaf tv, maar ook van andere platformen, in de richting van mobiel. Wij willen niet alleen meedoen maar die verandering leiden.”

Het vorige kwartaal werden er in totaal 8 miljoen video’s per dag bekeken op Facebook. Dat aantal maakt het bedrijf dit kwartaal niet bekend.

Lees meer over Facebook

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu