Apple aangeklaagd om ‘Error 53’ foutcode die iPhones sloopt

Gijs Ettes
12 februari 2016, 9:30
1 min leestijd
Apple aangeklaagd om ‘Error 53’ foutcode die iPhones sloopt

De heisa rondom de Error 53-foutmelding die iPhones onbruikbaar maakt, krijgt een staartje. In de Verenigde Staten wordt Apple voor de rechter gesleept.

Lees verder na de advertentie.

Rechtszaak om Error 53-foutmelding

Advocatenbureau PCVA besloot deze week Apple voor de rechter te slepen om de Error 53-foutmelding, die iPhones onbruikbaar maakt als het systeem detecteert dat de vingerafdrukscanner is gerepareerd door een onofficiële partij. PCVA wil niet alleen dat Apple een update beschikbaar stelt die het probleem oplost, maar eist ook dat het bedrijf toestellen gratis repareert en 5 miljoen dollar aan schadevergoedingen ophoest.

error 53-foutmelding

Eerder maakte The Guardian al melding van de Error 53-foutmelding, die veel iPhone 6-gebruikers kregen na een update naar de laatste versie van iOS 9. De foutmelding zou opduiken bij toestellen waarvan de vingerafdrukscanner is gerepareerd door een derde, onofficiële partij. Error 53 zou ook verschijnen bij gebruikers van een beschadigde iPhone 6 die hun toestel niet hebben laten repareren.

Het vreemde is echter dat de foutmelding pas verscheen na de laatste software-update. Veel gebruikers meldden dan ook dat hun beschadigde of gerepareerde toestel vóór de update lange tijd prima werkte. Apple adviseert gebruikers die Error 53 op hun toestel zien verschijnen contact op te nemen met de klantenservice.

Een Apple-woordvoerder liet weten dat bij reparaties van officiële partijen beveiligingschecks worden uitgevoerd om te voorkomen dat een andere, mogelijk malafide vingerafdrukscanner in de iPhone wordt ingebouwd. “Kan er geen veilige verbinding tussen de scanner en andere componenten worden opgezet, dan worden Touch ID en Apple Pay vergrendeld.”

PCVA betoogt dat als veiligheid zo belangrijk is, het vreemd is dat de iPhones meerdere maanden prima werkten. Error 53 doet zich pas voor na het installeren van de laatste iOS-update.

Het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu