De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

Hoe Apple gezondheid prioriteit geeft en wat jij daar aan hebt

Erwin Vogelaar
15 januari 2019, 19:21
4 min leestijd
Hoe Apple gezondheid prioriteit geeft en wat jij daar aan hebt

Volgens Apple-ceo Tim Cook zijn de innovaties van het bedrijf rond gezondheid in de toekomst het belangrijkste. Wat heb jij daaraan?

Lees verder na de advertentie.

Hoe Apple gezondheid prioriteit geeft

Apple heeft met zijn innovatieve producten al veel teweeg gebracht. Als we in de toekomst terugkijken, dan denkt Apple-ceo Tim Cook echter dat de innovaties op gezondheidsgebied het belangrijkste zijn. Dat wordt Apples grootste bijdrage aan de mensheid. Maar hoe ziet dat er dan uit?

Vooralsnog lijkt die bijdrage tamelijk beperkt. Apple motiveert met name via de Apple Watch om meer te bewegen, via het opvullen van ringen. Toch gebeurt er ook van alles op de achtergrond. Zo biedt Apples ResearchKit ruimte voor onderzoek naar onder andere Parkinson, diabetes en astma door het verzamelen van data via iPhones. CareKit geeft ontwikkelaars daarnaast de middelen om apps te maken die mensen in staat stellen om hun gezondheid in de gaten te houden. En dit is nog maar het begin.

apple gezondheid

Gezondheid en persoonlijke technologie: CES

Meer nadruk op gezondheid komt niet uit de lucht vallen, want de techindustrie stort zich massaal op deze categorie. Dat werd direct duidelijk op de vloer van technologiebeurs CES. Bedrijven vielen over elkaar heen om ons te helpen bij het oplossen van medische problemen, en het in de gaten houden van onze gezondheid.

Zo was op CES 2019 onder andere TouchPoints te zien, een wearable voor het verminderen van stress. TestCard is een kaart om op te plassen, waarna de bijbehorende iPhone-app vertelt of je zwanger bent, je een urineweginfectie hebt en wat je glucoseniveau is. Horloges kunnen je bloeddruk meten en een robot helpt mensen eraan te herinneren om hun medicatie in te nemen.

Het probleem van deze wildgroei aan producten, is dat je niet altijd weet wat je in huis haalt. Is de technologie gebaseerd op substantieel onderzoek, of is het puur de zoveelste manier waarop bedrijven makkelijk inspelen op angst voor ziekte en ouderdom?

Apple Watch is het voorbeeld

Hoe Apple zich hierin kan onderscheiden, is door gebruikers zekerheid te bieden over dat de wetenschap achter zijn gezondheidsproducten klopt. Dat het bedrijf daar moeite in wil steken, blijkt uit de manier waarop de Apple Watch-studie om hartritmestoornissen te ontdekken wordt aangepakt, samen met Stanford Medicine. Gebruikers bij wie een specifieke hartritmestoornis wordt ontdekt, krijgen een melding, een gratis gesprek met een dokter en meer onderzoek.

De Watch is nog maar de start van Apples plannen. Kijk bijvoorbeeld naar de vacatures die het bedrijf vorig jaar open had staan. Daar werd regelmatig verwezen naar nieuwe gezondheidssensoren voor de Apple Watch. Tevens spreken verschillende AirPods-geruchten over gezondheidssensoren voor in je oren.

apple gezondheid

Onderzoek is belangrijk

Maar ook met de huidige sensoren wordt al veel goeds gedaan. Er lopen verschillende studies waar mensen in de Verenigde Staten aan kunnen meewerken. Zo helpt de camera in combinatie met gezichtsherkenning bij de diagnose van autisme of het identificeren van huidkanker, via de gyroscoop van de iPhone wordt Parkinson gemeten en de Apple Watch helpt met het vastleggen van epileptische aanvallen.

Het ligt in de lijn der verwachting dat Apple deze technologieën in samenwerking met universiteiten en doktoren verder ontwikkelt, zodat ze in de toekomst voor iedereen bruikbaar worden. Daarvoor moet het bedrijf wel zeker weten dat alles werkt zoals het moet werken. Je wil mensen niet onnodig bang maken met niet kloppende data.

apple gezondheid

Niet te snel uitrollen

Via draagbare gezondheidstechnologie kunnen we tegenwoordig namelijk van alles meten, maar een vraag waar we nog geen antwoord op hebben, is of dat goed is. Deze technologie draait om leven en dood en dan wil je geen verkeerde info. Daarom is onderzoek zo belangrijk.

CES 2019 liet zien dat bedrijven zo snel mogelijk op deze nieuwe trend willen stappen. Apple is een bedrijf dat hopelijk wacht om het goed te doen. Hopelijk ligt de druk om nieuwe technologie uit te rollen door de tegenvallende iPhone-verkopen niet te hoog. Als Apple dit slim aanpakt, kan het bedrijf in de toekomst veel betekenen voor veel mensen, met Apple-producten als levensreddende apparaten die je ook nog eens kunt vertrouwen met je data.

Wil je een overzicht van je gezondheid-data op je iPhone zien, dan moet je nu bij de Gezondheid-app zijn. Om meer te sporten is de Activiteiten-app een goed startpunt.

Lees het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen