Ruim 75.000 mensen staan hun gezondheidsdata af aan ResearchKit

Rutger Otto
29 juli 2015, 8:25
2 min leestijd
Ruim 75.000 mensen staan hun gezondheidsdata af aan ResearchKit

Het is een project waar je niet veel van hoort, maar ResearchKit is wel belangrijk. Daarmee kunnen Apple-gebruikers namelijk ziektes helpen onderzoeken.

Lees verder na de advertentie.

ResearchKit

Slechts een dag nadat ResearchKit werd aangekondigd, waren er al 11.000 mensen die zich hadden ingeschreven voor het meehelpen met Apple-onderzoek. “Normaal gesproken doen er tienduizend mensen mee aan zo’n onderzoek”, zei Stanford’s medische directeur Alan Yeung toen tegen Bloomberg. “Dit is de kracht van de telefoon.” Volgens een laatste rapport zouden er inmiddels al ruim 75.000 deelnemers van het programma zijn.

Gebruikers die meedoen, gebruiken speciale Apple-apps die de iPhone omtoveren tot medisch onderzoeksgereedschap. Gebruikers staan hun data dagelijks af. De informatie bestaat uit antwoorden op vragen die de apps hen stellen en uit data die dankzij de iPhone-sensoren worden opgevangen.

Het onderzoek bevindt zich nog in een vroeg stadium, maar wetenschappers zeggen dat een microfoon, bewegingssensor en touchscreen precieze informatie kan verzamelen, soms betrouwbaarder dan een observatie van een dokter. Ook kunnen deze metingen vervolgens gelinkt worden aan fitness-data of zelfs de toestand van het milieu om je heen, dankzij de gps-chip in de iPhone.

researchkit

Vijf aandoeningen

Met ResearchKit doet Apple onderzoek naar vijf soorten aandoeningen: Parkinson, diabetes, astma, borstkanker en hartziektes. Met de introductie van ResearchKit bereikt Apple in één klap miljoenen potentiële proefkonijnen in verschillende gebieden met verschillende leefomstandigheden. Eén van de testen die mensen met Parkinson kunnen doen, is met hun vinger op het iPhone-scherm tikken. Via ResearchKit wordt bekeken hoe snel deelnemers dat kunnen. De astma-app stelt vragen aan deelnemers, bijvoorbeeld of ze vandaag moeite hadden met ademhalen of slapen en of ze medicatie genomen hebben.

De apps zijn specifiek op onderzoek gericht en kunnen allemaal zonder het gebruik van medicatie gedaan worden. Wel wordt het in de toekomst misschien mogelijk om mensen herinneringen te sturen als ze hun medicatie moeten nemen of oefeningen moeten doen. Wellicht wordt het ook mogelijk om deelnemers feedback te geven. Kijk voor meer informatie op de ResearchKit-pagina van Apple.

Lees meer over ResearchKit

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu