iPhone simlock controleren en verwijderen: zo doe je dat
Gijs Ettes

Koop je een iPhone met simlock, dan betekent dat dat de smartphone enkel werkt met de simkaart die er door een provider aan gekoppeld is. Maar hoe controleer je dat?

Ben je van plan om je aan je abonnement te houden dan is een iPhone simlock geen probleem, maar als je van simkaart wilt wisselen, kom je van een koude kermis thuis. Voordat je een tweedehands iPhone via bijvoorbeeld Marktplaats of eBay koopt, moet je daarom zeker weten dat er geen simlock op het toestel zit.

Natuurlijk kun je deze laten verwijderen, maar als je niet in bezit bent van de originele simkaart die oorspronkelijk met het toestel werd aangeboden, is dat een heel gedoe. Hieronder laten we je zien hoe je nakijkt of je toestel een simlock heeft en welke opties je hebt om deze te verwijderen.

Zo check je of je toestel een simlock heeft

iphone simlockEen iPhone is simlockvrij als je er zonder problemen simkaarten van alle providers mee kunt gebruiken. Een iPhone die je via Apple koopt is in principe simlockvrij en bij resellers wordt het doorgaans duidelijk aangegeven. Is er toch onduidelijkheid, dan kun je op twee manieren achterhalen of je toestel een simlock heeft. Allereerst kun je een simkaart van een andere provider in het toestel plaatsen. Is het na het invoeren van je pincode mogelijk om te bellen, sms’en en internetten, dan is je iPhone simlockvrij.

Heb je niet de beschikking over meerdere simkaartjes, maak dan gebruik van het IMEI-nummer. Deze 15-cijferige code is voor elke iPhone uniek en te vinden via ‘Instellingen > Algemeen > Info’. Bij de iPhone 7 (Plus) en 6S (Plus) vind je het IMEI-nummer ook op de simkaarthouder. Datzelfde geldt voor de iPhone 4S en oudere modellen. Bij de iPhone 6 (Plus), iPhone 5S, iPhone 5C en iPhone 5 staat de code op de achterkant van het toestel, onder de letters ‘iPhone’. Bij de iPad en iPod touch zit het IMEI-nummer ook op die plek.

Heb je de IMEI gevonden, voer het nummer dan in op de site IMEI.info en je weet direct of het toestel simlockvrij is. Met de IMEI kom je ook te weten welk type simkaart de iPhone ondersteunt en kun je controleren of het toestel al dan niet gestolen is (via MobiMy). Dat laatste is aan te raden als je een iPhone tweedehands koopt en de verkoper niet meer de originele verpakking en aankoopbon heeft. Het kopen van gestolen waar is in Nederland immers strafbaar.

iPhone simlock verwijderen

Tegenwoordig kun je door providers je iPhone simlock laten verwijderen. Bij de meeste aanbieders kan dat kosteloos na 1 jaar, maar mocht je dit eerder al willen laten doen, dan moet je bijbetalen. De kosten zijn afhankelijk van (de waarde van) je toestel en betaal je doorgaans via je prepaid-tegoed. Als je geen klant meer bent, dan krijg je de betaalmogelijkheden per mail toegestuurd.

Om de simlock te verwijderen, vraag je een unlockcode aan bij je aanbieder. Vaak is het invullen van een online formulier genoeg. Mocht de provider de code niet hebben, dan zal deze worden aangevraagd bij de fabrikant van het toestel. Heb je aangevraagd om je iPhone simlockvrij te maken, dan kan het proces tot zo’n zeven dagen duren. Je krijgt een bevestiging als het ontgrendelen is gelukt.

iphone simlock

Heb je een simkaart van een andere provider dan je huidige aanbieder, dan verwissel je de simkaart en voer je de configuratie uit op het scherm van je iPhone. Heb je geen andere simkaart, dan hoeft dat niet. Wel dien je een reservekopie van je iPhone te maken om het toestel vervolgens te wissen. Als de iPhone helemaal leeg is, start je de iPhone opnieuw en volg je de stappen. Daarna kun je de reservekopie weer terugzetten. Deze stap was nodig om de iPhone klaar te maken voor de nieuwe aanbieder.

Zelf doen

Het is niet onmogelijk om zelf de simlock van een iPhone te verwijderen, maar het is een heel gepruts. Je kunt het laten doen in diverse telefoonwinkels. Nooit die van providers natuurlijk, maar het soort waar ook hoesjes en andere accessoires worden verkocht.

Een laatste optie om je iPhone simlockvrij te maken, is middels jailbreaken. Dit kun je zelf doen of laten doen, maar altijd op eigen risico. Daarna kun je de iPhone ontgrendelen, zodat elke simkaart in je toestel werkt. Meer erover lees je hier.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.