Deze Mac-app waarschuwt als je webcam gebruikt wordt

Rutger Otto
9 oktober 2016, 13:22
2 min leestijd
Deze Mac-app waarschuwt als je webcam gebruikt wordt

Wil jij er zeker van zijn dat je Mac-webcam alleen wordt ingeschakeld als jij daarvan op de hoogte bent? Deze app stuurt je een waarschuwing als een website of app probeert toegang te krijgen tot je camera en microfoon.

Lees verder na de advertentie.

Mac webcam afplakken

Misschien heb je jouw webcam al wel afgeplakt om er zeker van te zijn dat niemand kan meekijken. Het is altijd beter om vooraf maatregelen te treffen, dan dat later blijkt dat er beelden opgenomen blijken te zijn terwijl je daar niet van op de hoogte was. Het klinkt wellicht wat paranoïde, maar er zijn echt websites en apps die software gebruiken waarmee mee kunnen kijken. Als je een app installeert, geef je daar vaak al toegang toe. Niet alleen op je iPhone, maar ook op de Mac komt dat voor.

Het is niet gezegd dat je zomaar slachtoffer wordt van meekijkers, maar better safe than sorry. Om pottenkijkers buiten te sluiten kun je tape over de webcam plakken. Een aansluiting van een kapotte koptelefoon in de koptelefooningang zorgt dat de microfoon wordt uitgeschakeld.

oversight

Oversight-app

Maar als je wilt monitoren wanneer je webcam en microfoon worden gebruikt, kun je als extraatje nog gebruikmaken van de app Oversight. Wat deze gratis app voor macOS doet, is de aangesloten webcams en microfoons monitoren. Wordt één van de apparaten ingeschakeld, dan krijg je daar een melding van. Als gebruiker zie je dan meteen welke app de camera of microfoon gebruikt en het is dan aan jou om te bepalen of dat de bedoeling was of niet.

Oversight is een heel simpele app die draait in de menubalk van je Mac. De app staat niet in de Mac App Store, maar is te downloaden via de website van de ontwikkelaar. Ontdekt Oversight activiteit, dan krijg je een melding. Je kunt dan kiezen om toegang te verschaffen of om te blokkeren. Ook biedt de app een overzicht van alle apps die geprobeerd hebben de cam of mic te openen.

Download Oversight (gratis)

Lees het laatste Apple-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu