De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

Review: de 5 grootste vernieuwingen van macOS Sierra

Rutger Otto
20 september 2016, 20:28
4 min leestijd
Review: de 5 grootste vernieuwingen van macOS Sierra

Reviewscore

7,5

MacOS Sierra is nu officieel te downloaden. Benieuwd welke vernieuwingen het besturingssysteem doorvoert en of het je Mac(Book) beter maakt? Lees de macOS Sierra review.

Lees verder na de advertentie.

MacOS Sierra review

Na maanden in bèta is macOS Sierra nu beschikbaar als gratis download voor de Mac en MacBook. De update is niet enorm, zo is het uiterlijk nauwelijks veranderd. Wel zijn er een aantal vernieuwingen toegevoegd die de moeite waard zijn.

macos sierra

1. Siri

Misschien wel de grootste verandering is de komst van Siri. De spraakassistent kennen we natuurlijk al van de iPhone, waar hij al sinds iOS 5 te vinden is. Pas op 8 april 2015 in iOS 8.3 begon Siri ook Nederlands te spreken en te verstaan. Nu is Siri ook beschikbaar op je Mac(Book).

Siri heeft een eigen icoon gekregen in je dock en in het Mac-menu rechtsboven in beeld. Klik je daarop, dan open je Siri en kun je via de microfoon in je Mac praten en vragen stellen. Zo vraag je bijvoorbeeld je agenda op, evenals het weerbericht en bepaalde mappen op je computer. Tenminste, dat is de bedoeling. Het opvragen van basale informatie gaat prima, maar specifieke mappen kosten nog wel eens moeite. Een paar muisklikken of zoeken via Spotlight zijn wat dat betreft nog steeds sneller dan inspreken via Siri. In onze testperiode bleek Siri eigenlijk best overbodig op de Mac – je zou haast vergeten dat het er is.

macos-sierra-downloaden02

2. Alles gesynchroniseerd

Continuïteit is uitgebreid in iOS 10 en macOS Sierra. Dat heeft als gevolg dat de apparaten nog beter met elkaar samenwerken. Zo kun je een stuk tekst op de iPhone selecteren, vervolgens staat hij meteen onder de plaktoets van de Mac. Het werkt razendsnel en zonder enige moeite. Het lijkt een kleine verbetering, maar het geeft een uitstekende indruk van hoe naadloos de Mac en de iPhone eigenlijk in alles moeten en kunnen samenwerken.

3. Ontgrendelen met Apple Watch

Een ander voorbeeld daarvan is het ontgrendelen van de Mac met je Apple Watch. Daarmee log je direct in op de Mac als hij uit slaapstand komt, bijvoorbeeld als je een MacBook openklapt om te gebruiken. Je hoeft dan niet je wachtwoord in de voeren, want macOS registreert je Apple Watch, waarna de computer automatisch wordt geopend. Als je hem uit een andere stand dan slaapstand haalt, dan moet je nog wel een wachtwoord invullen.

apple watch mac

En hoewel dit prettig werkt, is het instellen van deze functie helaas niet zo gemakkelijk. Heb je jouw Apple ID ingesteld met twee-staps-verificatie, dan kun je ontgrendelen met je Apple Watch niet instellen. Pas als je het uitschakelt op je Apple ID maar twee-factor-authenticatie inschakelt via iCloud, kun je de hele boel koppelen. Dat werkt zo omslachtig dat het flink frustreert, ook omdat Apple daarover zelf nauwelijks uitleg geeft.

WWDC 2016 round-up

4. iCloud en ruimte vrijmaken

Een handige functie van macOS Sierra voor mensen die altijd ruimte tekort komen, is ‘Geoptimaliseerde opslag’. Daarmee laat je jouw Mac opruimen door je computer. Bestanden die je weinig gebruikt, worden bijvoorbeeld in iCloud geparkeerd maar van je Mac afgehaald. Ook kun je Sierra laten zoeken naar oude bestanden die je niet meer gebruikt en die vervolgens verwijderen. Binnen no time heb je zonder al te veel moeite weer een hoop ruimte beschikbaar.

5. Vernieuwde Apple-apps

De apps die Apple op iOS 10 heeft vernieuwd, zijn ook onder handen genomen op de Mac. Apple Music ziet er een stuk frisser uit met grotere afbeelding, meer kleur en duidelijke letters. Ook de Berichten-app is op de schop gegaan met grote emoji en een betere link-weergave. De vernieuwing gaat echter niet zo ver als op iOS qua mogelijkheden, wat jammer is omdat die apps niet op een lijn komen te liggen.

Ook de Foto’s-app is verbeterd en die werkt wel ongeveer zoals op iOS 10. Zo is de gezichtsherkenning verbeterd, kun je naar foto’s zoeken op basis van voorwerpen of landschap en is het mogelijk om herinneringen te maken. Daarmee laat je de software van Apple foto’s bij elkaar zoeken om er een diavoorstelling van in elkaar te draaien.

macos sierra preview

Conclusie

MacOS Sierra introduceert een paar vernieuwingen die erg handig zijn, zoals het opruimen van de troep op je Mac. Ook het simpel kopiëren op de iPhone en plakken op de computer verloopt op rolletjes. Andere updates werken wel, alleen nog niet altijd optimaal. Siri slaagt vooral bij oppervlakkige commando’s, maar heeft moeite met bijvoorbeeld pdf’s zoeken op de Mac zelf. Apple meet de komst van Siri breed uit, maar in de praktijk vragen we af of Siri op dit moment sneller en doelgerichter werkt dan jij zelf met het muis en toetsenbord.

Zo zijn er nog wat zaken op macOS Sierra die wat omslachtig werken en onduidelijk zijn, zoals het ontgrendelen met de Apple Watch. Dat valt des te meer op omdat Apple andere dingen juist heel vlekkeloos laat verlopen. Van de grote vernieuwingen is het een beetje de vraag hoeveel je er in het dagelijks leven gebruik van maakt.

Lees meer over macOS Sierra

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple MacBook
Apple MacBook

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu