iPad 2018 review: toptablet met krappe voldoende voor educatie

Lars Paijmans
12 april 2018, 15:11
5 min leestijd
iPad 2018 review: toptablet met krappe voldoende voor educatie

Reviewscore

8

Met de iPad 2018 slaat Apple een nieuwe weg in. De tablet moet een uitkomst zijn voor scholieren, maar slaagt het bedrijf uit Cupertino hier in? En is het ook voor niet-studenten een goede tablet?

De iPad 2018 is net als zijn voorganger het minst spannende product dat Apple dit jaar uitbrengt. De tablet ziet er hetzelfde uit, alle verbeteringen zagen we eerder al in andere Apple-producten en zelfs de meeste onderdelen zijn identiek aan die van oudere iPhones en iPads.

Lees verder na de advertentie.

Apples nieuwe boodschap

Toch maakt het signaal dat Apple met deze iPad afgeeft het tot een interessant product. Het bedrijf uit Cupertino organiseerde voor het eerst in jaren een Apple-event dat zich volledig op educatie richtte, met nieuwe software die docenten en scholieren een helpende hand moeten bieden.

iPad 2018 review

De iPad 2018 is het product waarin al deze ambities en nieuwe technieken samenkomen: het is een relatief betaalbare iPad voor 359 euro, maar levert nog steeds de goede prestaties die we van Apple gewend zijn. En dat is hard nodig, want de afgelopen jaren heeft Google met zijn Chromebooks het klaslokaal stilletjes opgeëist. Apple zal hard moeten werken om dit tij te keren.

Lees ook: iPad versus Chromebook in het klaslokaal: heeft Apple een kans?

Een budgetmodel, en dat merk je

Dat hoopt het bedrijf te doen met deze iPad. De tablet heeft een 9,7 inch-Retina-scherm en draait op de A10-chip die we kennen van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus. De iPad heeft 2GB aan werkgeheugen, wat genoeg is voor dagelijks gebruik en het bewerken van foto’s en video’s. De tablet is wel merkbaar trager dan de iPad Pro, die het met de dubbele hoeveelheid RAM doet, maar ook het dubbele kost.

Daarnaast heeft Apple wat het scherm betreft ingeleverd op kwaliteit om de prijs te drukken. Zo is het display van de paar jaar oude iPad Air 2 merkbaar beter, wat te maken heeft met de afstand tussen het scherm en het glasplaatje. Hierdoor lijkt het net alsof je ‘in’ de iPad kijkt, in plaats van dat het scherm een vel papier is. Daarnaast is deze iPad gevoeliger voor reflectie dan de Air 2 of Pro-modellen.

iPad 2018 review

Apple Pencil

De grootste verbetering van het 2018-model zit hem in twee kleine touchscreensensoren die vlak onder het scherm zitten. Deze zorgen ervoor dat de iPad reageert op de Apple Pencil: het witte tekenpennetje dat tot nu toe alleen op de Pro werkte.

De Apple Pencil is meer dan een stylus, omdat hij volgestopt zit met sensoren die meten hoe je de pen in verhouding tot het scherm vasthoudt, en hoe hard je met het puntje op het display duwt. Hierdoor kun je dikkere lijnen tekenen door steviger te drukken, of kleur je een groot gebied in door de punt iets te kantelen. Net zoals je dat ook met een potlood doet.

iPad 2018 review

Omdat de Pencil inmiddels alweer een paar jaar oud is, zijn er al tal van iOS-apps die hem ondersteunen. Zo zijn alle iWork-apps van Apple (Pages, Keynote, Numbers en meer) ermee te bedienen, evenals Word, PowerPoint en een legio aan teken-apps.

Dat maakt van de Pencil een waardevol accessoire voor een specifieke groep mensen. Het prijskaartje van honderd euro is te hoog als je zo nu en dan een tekening maakt, maar voor grafisch ontwerpers en (daar zijn ze weer) scholieren vormt het een fijne en nauwkeurige manier om de iPad te bedienen. Al is deze tablet ineens een stuk minder ‘budget’ als je er honderd euro bij optelt voor de Pencil, die er niet standaard wordt meegeleverd.

Het overstappen waard?

Ondersteuning voor de Apple Pencil is de belangrijkste nieuwe toevoeging aan de iPad 2018. Voor de rest is het nagenoeg dezelfde iPad die vorig jaar verscheen, met iets betere specificaties zodat hij bijvoorbeeld beter overweg kan met veeleisende ARKit-apps en games.

Dat maakt van de iPad 2018 een uitstekend apparaat voor iedereen die een iPad gebruikt om het nieuws te lezen, series of films te kijken of om zo nu en dan een game te spelen. Heb je behoefte aan betere specs, een groter en beter scherm en de Smart Connector, dan zul je meer moeten betalen voor de iPad Pro. Door deze tweedeling heeft Apple voor iedere tablet-gebruiker een bijpassend apparaat.

iPad 2018 review

De iPad 2018 is beter dan het 2017-model, maar als je deze iPad vorig jaar gekocht hebt, is er naast Pencil-ondersteuning geen reden om de overstap te maken. Uit onderzoek is echter gebleken dat iPads vaak jaren meegaan. Heb jij de afgelopen drie jaar of langer geen Apple-tablet gekocht, dan ga je het verschil met deze iPad ongetwijfeld merken. Zo houdt de accu het gemakkelijk een dag vol, al duurt het daarna wel nog steeds erg lang om hem weer bij te vullen.

Niet genoeg voor het klaslokaal

Waar we ons meer zorgen om maken, is Apples ambitie om het klaslokaal terug te winnen van Google. Want met alleen Apple Pencil-ondersteuning en een iets lagere prijs denken we niet dat scholen ineens overstag gaan. Zelfs als je daar de studentenkorting bij optelt.

ipad versus chromebook

Zo vinden we het opmerkelijk dat deze iPad niet de Smart Connector van de iPad Pro overneemt, zodat je gemakkelijk een toetsenbord aan de tablet vastklikt en koppelt. Scholieren moeten immers verslagen maken en daarvoor is een bluetooth-toetsenbordje een stuk onhandiger dan Apples eigen oplossing. Ook vragen we ons af of 2GB aan werkgeheugen genoeg is, omdat de tablet hierdoor minder goed is met het multitasken van verschillende apps.

Conclusie iPad 2018 review

De iPad 2018 is in alle opzichten een prima iPad: het doet precies wat je van een Apple-tablet verwacht, en voor een adviesprijs van 359 euro haal je de beste tablet in die prijsklasse in huis. Apple lijkt Googles voorsprong op scholen echter te onderschatten. Apple Pencil-ondersteuning zal niet genoeg zijn om Chromebooks massaal te vervangen met iPads. Dat neemt gelukkig niet weg dat deze iPad voor iedereen buiten het klaslokaal een uitstekende aankoop is.

iPad 2018 kopen

Ben je na het lezen van onze review enthousiast geworden? Check dan de beste iPad 2018 aanbiedingen in onze prijsvergelijker.

Apple iPad (2018)

Apple iPad (2018) prijzen vergelijken

Bekijk product

Nieuw

€ 429,95

Bekijk prijzen

Refurbished

€ 144,-

Bekijk prijzen
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad (2018)
Apple iPad (2018)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu