Apple Pencil

Lars Paijmans
3 min leestijd
Apple Pencil

De Apple Pencil is het tekenpenseel van Apple voor de iPad. Je kunt de Pencil gebruiken om de iPad te bedienen en natuurlijk om tekeningen en ontwerpen te maken op de tablet.

De Apple Pencil is momenteel beschikbaar in twee modellen: een eerste en tweede generatie. Deze zullen we hieronder kort afzonderlijk van elkaar bespreken.

Lees verder na de advertentie.

apple pencil opladen

Apple Pencil tweede generatie

De tweede generatie is ondersteunt onder andere de iPad Pro 2018 en iPad Pro 2020. Dit komt omdat deze Pencil enkel draadloos opgeladen kan worden door hem magnetisch aan de zijkant van de tablet vast te klikken. De eerste generatie Pencil heeft nog een Lightning-aansluiting en past dus niet op de usb-c-poort van deze iPads. Naast deze nieuwe manier van opladen heeft de tweede generatie meerdere verbeteringen.

Apple pencil

Zo is er een sneltoets toegevoegd op de zijkant, waarmee je snel tussen twee verschillende kwasten of tools kunt schakelen. Even op de zijkant van het pennetje tikken is genoeg om de knop te activeren, wat het een handige verbetering maakt voor mensen die vaak in de weer zijn met meerdere tools tegelijk. Daarnaast heeft Apple de vertraging verkleind, zodat de iPad nog eerder reageert op een streep die jij met de Pencil zet. Dat moet het tekenen op een iPad met deze tweede generatie nog meer laten aanvoelen als papier. De tweede generatie Pencil heeft een adviesprijs van 149 euro en is bij meerdere webshops en de Apple Store verkrijgbaar.

Deze iPads ondersteunen de Apple Pencil tweede generatie:

Apple Pencil eerste generatie

De Apple Pencil heeft op de achterkant een Lightning-aansluiting, die je kunt gebruiken om de Apple Pencil via de Lightningpoort van de iPad op te laden. Een volledig opgeladen Apple Pencil gaat zo’n twaalf uur mee, en is in een half uurtje weer volledig opgeladen. Deze Lightning-aansluiting kun je afschermen met een klein wit dopje dat met een magneetje stevig op zijn plek blijft zitten.

Aan de andere kant van de Apple Pencil is de punt te vinden die je gebruikt om op het scherm van de iPad te tekenen. Als je een Apple Pencil met de iPad wilt verbinden zul je Bluetooth wel aan moeten hebben staan op de iPad. Op deze manier maakt de Pencil namelijk verbinding met de tablet. De eerste generatie Pencil heeft een adviesprijs van 119 euro en is bij meerdere webshops en de Apple Store verkrijgbaar.

Deze iPads ondersteunen de Apple Pencil eerste generatie:

Apple Pencil: Apples digitale potlood

Apple omschrijft de Apple Pencil bewust niet als ‘stylus’ omdat dit producten zouden zijn die niet prettig vasthouden en vertraging hebben tussen de tijd dat je een lijn trekt en deze op het scherm verschijnt. Apple heeft zijn best gedaan om de Apple Pencil zo goed mogelijk overeen te laten komen met een echt potlood. Dat merk je bijvoorbeeld op de manier waarop je dikke en dunnere lijnen kunt trekken door zacht en stevig met de Pencil op het scherm van de iPad te drukken. Ook kun je de dikkere lijnen tekenen door de punt van de Pencil te kantelen.

Het puntje van de Apple Pencil zit vol met sensoren die continu hun positie ten opzichte van het scherm van de iPad meten. Op basis van deze informatie kan de iPad de juiste lijn op het juiste moment tonen. De iPad weet gelukkig het verschil tussen je handpalm en de Pencil, zodat je gewoon je hand op het scherm kunt laten rusten als je aan het tekenen bent zonder het scherm onder te kalken met lijnen op de plek van je hand.

Heeft dit artikel je geholpen?

Apple Pencil archief

Bekijk archief (30 artikelen)

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu