‘iPad 2018 bestaat vooral uit oude onderdelen, is lastig te repareren’

Lars Paijmans
4 april 2018, 13:07
2 min leestijd
‘iPad 2018 bestaat vooral uit oude onderdelen, is lastig te repareren’

De iPad 2018 heeft een bekend gezicht, maar wat heeft Apple gedaan om de tablet te vernieuwen? Daarvoor moeten we een kijkje nemen aan de binnenkant met een teardown.

Lees verder na de advertentie.

iPad 2018 teardown toont specificaties

Apple steekt het niet onder stoelen of banken dat de iPad 2018 zich voornamelijk op scholen richt. Om de prijs relatief laag te houden, is daarom gekozen voor een bekend design in plaats van baanbrekende nieuwe functies. Sterker nog: zo goed als alle onderdelen in de iPad 2018 zijn niet nieuw en hebben we eerder gezien in andere Apple-apparaten.

iFixit besloot het apparaat schroefje voor schroefje te ontleden. Dankzij de teardown weten we nu dat de tablet op Apples A10-processor draait, dezelfde chip die ook in de iPhone 7 en iPhone 7 Plus zit. De accu van de nieuwe iPad is dezelfde als zijn voorganger, hetzelfde geldt voor de Touch ID-sensor die exact hetzelfde is als de iPad 2017.

iPad 2018 teardown

In tegenstelling tot het 2017-model heeft de nieuwe iPad ook wat onderdelen overgenomen van de iPad Pro. Het gaat hier om twee ‘Broadcom touchscreen controllers’, die de tablet nodig heeft om de Apple Pencil te ondersteunen. Dit maakt van de iPad 2018 vooral een verzameling van bestaande Apple-onderdelen, die nu voor een wat schappelijkere prijs in een nieuw jasje worden gestoken.

Repareerbaarheid extra belangrijk

Zoals altijd controleert iFixit ook hoe gemakkelijk het is om de iPad zelf te repareren. En zoals altijd valt dit weer flink tegen. Apple is er geen fan van dat gebruikers zelf gaan sleutelen aan hun producten, en wil liever dat je een defect toestel even langs een Apple Store brengt.

Dit ziet iFixit terug in stevige lijmlagen die aangebracht zijn op meerdere onderdelen, wat op eigen houtje repareren erg lastig maakt. Net als de iPad 2017 krijgt de nieuwe tablet dan ook een repareerscore van 2 uit 10. In dit geval is die score extra belangrijk, omdat basischoolleerlingen de tablet ongetwijfeld regelmatig zullen laten vallen.

Lees ook: Schoolwork, korting en meer: dit doet Apple om het klaslokaal te veroveren

Bron: iFixit
Categorie: Devices
Device: iPad (2018)

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPad (2018)
Apple iPad (2018)
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen