Zo kun je NL Alert instellen op de iPhone
Gijs Ettes

Regelmatig zendt de overheid een NL Alert test uit, zodat iedereen in Nederland kan nagaan of zijn of haar telefoon juist is ingesteld. Geen idee of jouw NL Alert iPhone-instellingen juist staan? Check deze tip!

NL Alert iPhone-instellingen

nl alert iphone instellenNL Alert biedt waardevolle informatie bij noodsituaties en is sinds de introductie meer dan 100 keer ingezet bij bijvoorbeeld branden, noodweer en het onschadelijk maken van een opgegraven bom. De meeste mobieltjes zijn automatisch ingesteld om NL Alerts te ontvangen, maar toch verdient het de voorkeur om te checken of dit bij jouw iPhone ook het geval is. Om NL Alert op de iPhone in te stellen, doorloop je de stappen hieronder.

  1. Ga naar ‘Instellingen > Berichtgeving’;
  2. Scrol helemaal naar beneden totdat je bij de optie ‘Noodmeldingen’ komt (zie screenshot);
  3. Indien deze optie niet is ingeschakeld, tik je op het schuifje.

Vervolgens weet je zeker dat je in het geval van nood een bericht ontvangt. Ook zul je dan het NL Alert controlebericht ontvangen. In onderstaande video kun je zien hoe dit NL Alert instellen in zijn werk gaat.

NL Alert instellen op Android

Het instellen van NL Alert op je Android-smartphone is relatief eenvoudig, maar verschilt per toestel. Daarom heeft de Nederlandse overheid de instelhulp voor NL Alert in het leven geroepen, waarmee je per fabrikant en type telefoon stapsgewijs ziet wat je moet doen. Lees er op deze pagina meer over.

Zoals je ziet is NL Alert instellen op de toestellen van Samsung iets lastiger dan bij smartphones van Sony; daarbij staan de instellingen doorgaans al juist. Bij telefoons van LG en HTC moet je wel even de instellingen induiken om ervoor te zorgen dat je noodberichten ontvangt. Heb je een Nexus-toestel of een ander model met een kale versie van Android, dan ga je naar ‘Instellingen > Meer… > Noodwaarschuwingen’ en vink je ‘Extreme dreigingen weergeven aan’. De smartphone is vervolgens juist ingesteld voor NL Alert.

Ander type smartphone? Ga naar deze pagina voor instructies

NL Alert over 4G

Sinds het najaar van 2015 ondersteunen Vodafone, KPN en T-Mobile NL Alert niet alleen op 2G- en 3G-netwerken, maar ook over 4G. Voorheen was dit niet het geval, wat bij sommige gebruikers tot verwarring leidde. Ook als 4G-gebruiker ontvang je voortaan NL Alert berichten.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.