Nieuwsoverzicht week 24: WWDC 2016 en Back to School

Rutger Otto
18 juni 2016, 13:21
3 min leestijd
Nieuwsoverzicht week 24: WWDC 2016 en Back to School

Elke zaterdag zetten we in ons weekoverzicht het belangrijkste iPhone nieuws van de afgelopen dagen voor je op een rijtje. Zo ben je in een paar minuten helemaal bij over de ontwikkelingen in de wereld van Apple!

ios 10

iOS 10 en macOS Sierra

WWDC 2016 zit er weer op en Apple heeft zijn nieuwe besturingssystemen voor mobiele apparaten en Macs getoond. Het gaat om respectievelijk iOS 10 en macOS Sierra. Niet langer heet het besturingssysteem op de Mac OS X, maar macOS, wat meer in lijn licht met andere afdelingen, zoals tvOS, watchOS en iOS. De Mac kan onder meer Siri verwachten in de komende versie. In iOS 10 wordt Siri opengesteld voor ontwikkelaars en zijn er grote veranderingen in iMessage aangekondigd. Ook widgets gaan een grotere rol spelen op het vernieuwde lockscreen en Spotlight-scherm. In dit artikel lees je alles over macOS. Wil je alles lezen over iOS 10, dan kun je hier terecht, of je bekijkt onderstaande video.

imessage ios 10iMessage niet op Android

De verwachting was dat Apple iMessage ook op Android uit zou rollen, maar dat gebeurde niet en zal voorlopig ook niet gebeuren. Een anonieme topman heeft uitgelegd waarom niet. Het platform is standaard op een miljard actieve apparaten aanwezig en dat acht Apple genoeg om onderzoek te blijven doen naar kunstmatige intelligentie. Verder kleeft er ook een commerciële reden aan vast. Apple denkt dat, door iMessage exclusief te houden, er meer mensen voor kiezen om een iOS-device aan te schaffen.

ios 10 dark modeAanwijzingen voor Dark Mode

Apple kondigde tijdens de keynote geen donkere modus aan voor iOS 10. In de broncode van het besturingssysteem werden daar wel aanwijzingen voor gevonden. Enkele ontwikkelaars lukte het om bepaalde Apple-apps in een Dark Mode te presenteren, waaronder de mail-app, iBooks, Safari en iTunes. Op tvOS is een donkere modus overigens wel aanwezig, omdat dat beter bij bepaalde huisinrichtingen past.

back to school 2016Back to School 2016

In Nederland en België is de Back to School-actie van Apple gestart. De actie loopt tot en met 5 september 2016. Studenten en scholieren kunnen niet alleen onderwijskorting aanvragen op verschillende Apple-apparaten, ook komen ze in aanmerking voor een gratis draadloze Beats Solo2 koptelefoon ter waarde van 300 euro, bij aankoop van een nieuwe Mac. De actie geldt online, maar ook in fysieke Apple Stores. Premium Resellers doen in België en Nederland doen niet mee.

NS test uitcheckmelding

De Nationale Spoorwegen zijn een test gestart, waarbij gebruikers een melding krijgen als ze dreigen vergeten uit te checken. Daarvoor gebruiken 75 testers op dit moment een speciale app, die via bluetooth aan beacons op het station wordt gekoppeld. Loop je zomaar voorbij een incheckpaal, dan kun je een pushbericht krijgen dat je mogelijk niet hebt uitgecheckt. Wanneer en of de functie voor iedereen verkrijgbaar wordt, is niet bekend.

Apps vanaf volgend jaar https

Vanaf 2017 worden nieuwe apps een stuk veiliger. Apple verplicht ontwikkelaars om applicaties vanaf 2017 via een https-verbinding te laten werken. Daar maken al veel apps gebruik van, maar vanaf volgend jaar is het voor allemaal verplicht. Zo wil Apple de App Store weer een stukje veiliger maken voor gebruikers. Apps die voor 2017 in de Store worden gezet, zijn niet verplicht om https te gebruiken.

baili 100cChinezen willen verbod op iPhone 6

Een opvallende uitspraak van het nationale Chinese patentenbureau. Het ontwerp van de iPhone 6 zou teveel lijken op dat van de hier onbekende smartphone Baili 100c. Daarom pleit het bureau voor een verkoopverbod op iPhone 6-toestellen van Apple. Het bedrijf van Tim Cook gaat er niet mee akkoord, daarom gaat het in hoger beroep tegen de uitspraak. Op dit moment is het verbod nog niet in werking gesteld.

Categorieën: Apple, Devices, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's