De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Gboard nu ook Nederlands: 5 redenen om naar Googles toetsenbord over te stappen

Lars Paijmans
23 februari 2017, 10:17
2 min leestijd
Gboard nu ook Nederlands: 5 redenen om naar Googles toetsenbord over te stappen
Gboard: het Google-toetsenbord

Gboard: het Google-toetsenbord

Gratis

Reviewscore

8

Googles Gboard-toetsenbord voor iOS ondersteunt eindelijk de Nederlandse taal. Maakt dit het de moeite waard om over te stappen van het standaard iPhone-toetsenbord?

Lees verder na de advertentie.

Gboard Nederlands ondersteuning toegevoegd

Versie 1.3.0 van Gboard is een belangrijke voor alle Nederlandse gebruikers. Het toetsenbord werkt nu namelijk ook in het Nederlands, al moet je dit nog wel even handmatig aanzetten.

Gboard

Nederlands Gboard activeren, zo doe je dat:

  1. Open de Gboard-app;
  2. Ga naar Talen;
  3. Tik op ‘Taal toevoegen’;
  4. Selecteer Nederland;
  5. Tik bewerken;
  6. Verwijder het Engelse toetsenbord;

Nu de Nederlandse taal door het toetsenbord wordt ondersteund, is het een serieus alternatief voor het standaard iPhone-toetsenbord. Als je op zoek bent naar een uitgebreider alternatief van het toetsenbord dat je waarschijnlijk al jaren gebruikte op iOS, dan moet je Gboard zeker eens een kans geven. Hieronder hebben we vijf redenen om een rij gezet om deze stap te overwegen.

1. Nederlandse woordvoorstellen

Als je nu het Gboard-toetsenbord gebruikt, zul je zien dat er automatisch Nederlandse woorden voorgesteld worden terwijl je typt. Een functie die het Apple-toetsenbord wel in landen als Amerika heeft, maar nog niet in Nederland. Door het bovenste balkje van het toetsenbord in de gaten te houden, kun je op die manier snel een bericht samenstellen.

2. Geef je toetsenbord een ander uiterlijk

Via de Gboard-app kun je het design van het toetsenbord aanpassen. Zo is er een wit en zwart ontwerp, maar kun je ook het uiterlijk handmatig aanpassen door bijvoorbeeld een foto als achtergrond te kiezen. In de Gboard-app staan verschillende voorbeelden van toetsenbord-wallpapers die je meteen in gebruik kunt nemen.

Gboard functies

3. Sneller typen door te swipen

Door je vinger op het scherm te houden en over de letters te vegen, stelt Gboard automatisch de juiste woorden samen. Dit is vooral handig als je maar een hand gebruikt om een bericht te typen. Op die manier houd je de iPhone stevig vast en hoef je niet steeds je grip aan te passen. Zeker voor eigenaren van een Plus-iPhone is dus een groot voordeel.

4. Verstuur gifs vanuit iedere app

De emoji-knop van Gboard doet meer dan de kenmerkende smileys laten zien. Als je op het gezichtje tikt, verschijnt namelijk ook een gif-knop onderin beeld. Hiermee kun je vanuit het toetsenbord naar een gif zoeken, die je daarna in iedere chat-app kunt delen. WhatsApp bijvoorbeeld, maar ook Telegram of iMessage. Tik op het microfoontje om spraakgestuurd te typen, zodat je onderweg een bericht kunt dicteren.

5. Doorzoek Google vanuit het toetsenbord

Door op het Google-logo in de linker bovenhoek van het toetsenbord te tikken, open je een extra menu. Hier kun je direct een google zoekopdracht invullen zonder de chat-app te verlaten. Handig als je wilt weten welk restaurant er in de buurt zit, of als je het antwoord op een vraag snel even op wil zoeken. Mocht Google die dag een speciale interactieve Google Doodle gebruiken (zoals die op Valentijnsdag) dan kun je hem op deze manier ook bekijken.

Gboard: het Google-toetsenbord

Google LLC

Gratis via App Store
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu