Facebook Riff: dit moet je weten over de nieuwe video-app

Rutger Otto
2 april 2015, 12:16
2 min leestijd
Facebook Riff: dit moet je weten over de nieuwe video-app

Het gaat hard met de Facebook-apps. De nieuwste app heeft Riff en stelt gebruikers in staat om elkaar video’s te sturen. Daarmee gaat Facebook de strijd aan met diensten als Vine en Snapchat.

Lees verder na de advertentie.

Facebook Riff

De app werd gemaakt door Facebooks Creative Labs, dat eerder al apps als Paper, Groups en Rooms maakte. Het is dan ook meer een experimentele app dan dat Facebook er echt grote plannen mee heeft. Met Riff kunnen gebruikers video’s van maximaal 20 seconden opnemen, die vervolgens in herhaald afgespeeld worden.

Voordat je een opname maakt, kun je aangeven waar de video over gaat door zelf iets te noteren, maar je kan ook kiezen uit voorgeselecteerde woorden en zinnetjes zoals #mondays, #weather of ‘best thing ever’. Daarmee kunnen gebruikers zoeken naar video’s die binnen een bepaalde omschrijving passen.

riff

Video’s posten en op elkaar reageren

Vervolgens krijg je de camera in beeld met een vierkant display. Een teller telt af van drie tot nul en dan start het filmpje. Je kan kiezen voor de front- of achtercamera. Heb je genoeg opgenomen, dan kun je doorklikken, of je wacht tot de twintig seconden zijn verstreken. Het is niet mogelijk om je video-opname te pauzeren, zoals bij Vine of Instagram wel kan.

riff

Na het posten wordt de video publiekelijk gepost binnen de app, dat betekent dat iedereen hem kan bekijken. Vervolgens kunnen andere mensen op jouw video reageren met korte video’s van henzelf. Deze filmpjes worden dan door de app achtereen gepresenteerd.

De bedoeling van de app is dat populaire ideeën of filmpjes ‘viral’ gaan, zoals de ALS Ice Bucket Challenge. In de app staat momenteel als uitgelichte video al zo’n voorbeeld. Iemand doet een balanceer-act en andere mensen kunnen reageren met een eigen truc.

Slingshot

Facebook heeft al eerder geprobeerd om de strijd met Snapchat aan te gaan met de app Slingshot. Die dienst, waarbij foto’s en filmpjes na 24 uur verdwijnen, werd echter geen succes. Voor Slingshot probeerde Facebook het al eens met Poke, wat eveneens een geflopte Snapchat-concurrent bleek. Facebook vindt het niet erg als een app als Riff uiteindelijk niet blijkt aan te slaan. Het bedrijf probeert er met experimenten achter te komen wat het publiek wel en niet wil.

Download Riff

De Riff-app is hieronder te downloaden vanuit de App Store. De app is geschikt voor iOS 8 of nieuwer en heeft 8MB aan vrije opslagruimte nodig voor de installatie.


Bron: Facebook
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu