De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Roaming, internet en 4G uitzetten op je iPhone: zo doe je dat

Michel van 't Klaphek
4 mei 2019, 10:33
2 min leestijd
Roaming, internet en 4G uitzetten op je iPhone: zo doe je dat

Ga je op vakantie of zakenreis buiten de Europese Unie? Dan kunnen de tarieven voor internetten hoog oplopen. Roaming uitzetten en internet uitschakelen kan je daarom veel geld besparen. Dit is hoe je dat doet.

Lees verder na de advertentie.

Roaming uitzetten op iPhone

Sinds juni 2017 zijn de roamingkosten in de Europese Unie afgeschaft, maar daarbuiten kunnen de tarieven nog steeds flink oplopen. Om niet voor verrassingen te komen staan is roaming uitzetten op je iPhone de beste optie. Dit doe je zo:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone;
 2. Tik op ‘Mobiel netwerk’;
 3. Kies ‘Opties mobiele data’;
 4. Verschuif de schakelaar bij ‘Dataroaming’ zodat het vakje grijs wordt.
Roaming uitzetten iPhone internet uitzetten (3)

Roamingkosten zijn de kosten die je maakt wanneer je in het buitenland via een ander mobiel netwerk belt, internet of sms’t. Jouw Nederlandse provider heeft geen plaatselijk netwerk in dit land, dus moet men betalen om de zendmasten van anderen te huren. Deze kosten worden op jou verhaald.

Internet uitzetten op iPhone

Is je bundel bijna op, of ga je te snel door je MB’s heen? Schakel dan mobiele data helemaal uit. Zo bepaal je zelf wanneer je je laatste MB’s gebruikt. Zo schakel je internet uit op je iPhone:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone;
 2. Tik op ‘Mobiel netwerk’;
 3. Verschuif de schakelaar bij ‘Mobiele data’ zodat het vakje grijs wordt.
Roaming uitzetten iPhone internet uitzetten (4)

Wanneer je mobiele data vaak moet uitschakelen is het handiger om dat via het Bedieningspaneel te doen. Veeg simpelweg van de onderkant van het iPhone-scherm omhoog en tik op de groene zendmast. Het icoontje wordt grijs en nu staat je mobiele data uit.

4G uitzetten op iPhone

Met 4G laden webpagina’s en apps binnen een fractie van een seconde, maar je gaat wel snel door je bundel heen. Wanneer je zuinig om moet springen met je laatste MB’s maar wel verbonden wil blijven met het internet, bijvoorbeeld om zo WhatsApp-berichten te blijven ontvangen, is het daarom handiger om de internetsnelheid te verlagen. 4G uitzetten op je iPhone doe je zo:

 1. Open de Instellingen-app op je iPhone;
 2. Ga naar ‘Mobiel netwerk’;
 3. Tik op ‘Opties mobiele data’;
 4. Kies ‘Schakel 4G in’;
 5. Selecteer de optie ‘Uit’.
Roaming uitzetten iPhone internet uitzetten (1)

Vanaf nu gebruikt je iPhone automatisch het (tragere) 2G- of 3G-netwerk. Ga je vaak op reis? Dan is het handig om te weten hoe het zit met mobiel internet binnen de EU. Bekijk ook eens de mogelijkheden voor mobiel internet in het buitenland.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu