Vodafone Topdeals: De iPhone 13 tijdelijk tot €417 voordeel!

Mobiel internetten in het buitenland: wat zijn de mogelijkheden?

Florence Peeters
6 juli 2018, 14:50
5 min leestijd
Mobiel internetten in het buitenland: wat zijn de mogelijkheden?

Op vakantie of zakenreis en benieuwd naar de mogelijkheden van mobiel internet in het buitenland? In dit artikel zetten we de mogelijkheden voor je op een rijtje en geven we antwoord op veelgestelde vragen.

Lees verder na de advertentie.

Mobiel internet buitenland

Hoewel sommige mensen op vakantie in het buitenland blij zijn als ze even van hun smartphone verlost zijn, kunnen anderen niet zonder. Bijvoorbeeld om het nieuws te checken, mail bij te houden en direct vakantiefoto’s op social media te uploaden. Ook is mobiel internet in het buitenland natuurlijk handig om te navigeren of leuke restaurants te vinden.

mobiel internet buitenland

Binnen de EU: Nederlands tarief, maar let op

Als je binnen de lidstaten van de Europese Unie reist, kun je gewoon tegen het Nederlandse tarief internetten, sms’en en bellen. De databundel die je in Nederland gebruikt, kun je dus ook gewoon binnen Europa gebruiken. Het aanschaffen van een aparte buitenlandbundel is in dat geval dus niet nodig. Sinds 15 juni 2017 gelden deze nieuwe regels rondom roaming.

Let wel op als je een onbeperkte databundel hebt. In het buitenland is deze namelijk niet onbeperkt, om overbelasting van het netwerk en overlast voor andere gebruikers te voorkomen. Het verschilt per provider hoeveel GB je per maand mag gebruiken. Zo mag je bij Tele2 9GB per maand opmaken bij een onbeperkte bundel en bij T-Mobile 10GB. Controleer dus altijd even bij je provider wat de voorwaarden zijn voor de ‘Fair Use Policy’ van je abonnement.

Buiten de EU: ander tarief, let hier op

Ga je naar een ander land buiten de EU, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening moet houden bij het gebruik van mobiel internet.

1. Roamen

Ga je de grens over en doe je niets, dan schakelt jouw iPhone over op het mobiele netwerk van een buitenlandse provider. Je kunt mobiele data en roaming gewoon aan laten staan om van het internet in het buitenland gebruik te maken, maar dit zorgt er wel voor dat je extra kosten maakt. Die kosten zijn hoger dan je in Nederland gewend bent en verschillen per land, dus je kunt wel eens een flinke rekening verwachten waarvan je niet direct goed overzicht hebt als je op reis bent.

Roaming is dus een mogelijkheid, maar niet aan te raden. Binnen de EU hoef je voortaan dus je roaming niet meer aan te zetten. Het geeft je gelukkig ook geen extra kosten als je het per ongeluk wel hebt aangevinkt.

mobiel internet buitenland

2. Wifi

Een andere mogelijkheid is natuurlijk om gebruik te maken van wifi. Bijvoorbeeld het netwerk van je verblijf of gratis hotspots bij cafés of restaurants. Het is dan wel verstandig om gebruik te maken van een VPN, zoals Private Internet Access. Hiermee wordt je verbinding omgeleid via een andere server, zodat je veiliger kunt internetten en beter beschermd bent tegen hackers die proberen om gevoelige informatie af te troggelen.

3. Buitenlandbundel

Wil je ook buiten wifi om gebruikmaken van internet op vakantie, dan kun je een buitenlandbundel aanschaffen. Daarmee ben je goedkoper uit dan met roaming. Dit is ook een oplossing als je in Europa zit, maar al door je databundel heen bent. De bundels zijn in verschillende formaten te verkrijgen en kunnen via de app van jouw provider of via een sms worden ingeschakeld. Je betaalt dan een vast bedrag voor een bepaald aantal MB’s. Meestal zijn het geen enorme bundels. Binnen de EU zijn ze een stuk goedkoper dan daarbuiten. Hieronder vind je links naar tarievenpagina’s van providers met een buitenlandbundel.

mifi iphone

4. MiFi-router

Wil je in het buitenland voor een ‘binnenlands tarief’ surfen, dan kun je een MiFi-router overwegen. Dat is een draagbaar routertje waar een simkaart in kan. Je kunt dan in het buitenland een prepaid data-simkaartje kopen, die je in de MiFi-router stopt om een wifi-hotspot op te zetten. Daarmee verbruik je internet tegen binnenlandse prijzen van het land waar je bent. Daar kun je niet alleen een telefoon, maar bijvoorbeeld ook met een MacBook op aansluiten. Of, als je met een groep bent, kan iedereen er gebruik van maken. Zorg wel dat je het netwerk beveiligt met een wachtwoord, zodat niet iedereen er zomaar gebruik van maakt.

Het enige nadeel is wel dat een MiFi-router zelf geld kost. Afhankelijk van of je op 3G of 4G wil internetten, ben je zo 50 tot 200 euro kwijt voor zo’n kastje. Installeren kan ook nog een kleine klus zijn en je moet hem regelmatig opladen en dus altijd bij je dragen. Maar ga je vaak op reis en gebruik je veel data, dan haal je de kosten er snel uit.

Mobiel internet buitenland tips

Wil je zorgen dat je niet teveel data verbruikt als je op reis bent? Hou dan rekening met een aantal dingen. Ga je naar een land waar je niet eerder bent geweest en waar je de weg niet kent, download dan van te voren de juiste kaarten voor het gebied via bijvoorbeeld Google Maps. Het scheelt weer extra data als je dat niet ter plekke hoeft te doen.

Lees meer praktische vakantietips voor je iPhone

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu