Mobiel internetten in het buitenland: wat zijn de mogelijkheden?
Rutger Otto

Op vakantie of zakenreis en benieuwd naar de mogelijkheden van mobiel internet in het buitenland? In dit artikel zetten we de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Mobiel internet buitenland

Hoewel sommige mensen op vakantie in het buitenland blij zijn als ze even van hun smartphone verlost zijn, kunnen anderen niet zonder. Bijvoorbeeld om het nieuws te checken, mail bij te houden en direct vakantiefoto’s op social media te uploaden.

Je loopt in het buitenland al snel tegen een probleem aan. De databundel die je in Nederland gebruikt, geldt niet voor het buitenland. Het is dan nog wel mogelijk om te internetten, maar dat is enorm duur. Ga je naar een ander land, dan is er een aantal opties waar uit kunt kiezen.

roaming

1. Roamen

Ga je de grens over en doe je niets, dan schakelt jouw iPhone over op het mobiele netwerk van een buitenlandse provider. Je kunt mobiele data en roaming gewoon aan laten staan om van het internet in het buitenland gebruik te maken, maar dit zorgt er wel voor dat je extra kosten maakt. Die kosten zijn hoger dan je in Nederland gewend bent en verschillen per land, dus je kunt wel eens een flinke rekening verwachten waarvan je niet direct goed overzicht hebt als je op reis bent.

Roaming is dus een mogelijkheid, maar niet aan te raden. Vanaf juni 2017 worden de roamingtarieven binnen de lidstaten van de Europese Unie geschrapt. Ga je op vakantie in één van de lidstaten, dan betaal je daar dus evenveel voor bellen, sms’en én internetten als thuis. Maar daar heb je deze zomer dus nog niets aan.

iphone 6s review

2. Wifi

Een andere mogelijkheid is natuurlijk om gebruik te maken van wifi. Bijvoorbeeld het netwerk van je verblijf of gratis hotspots bij cafés of restaurants. Het is dan wel verstandig om gebruik te maken van een VPN, zoals Private Internet Access. Hiermee wordt je verbinding omgeleid via een andere server, zodat je veiliger kunt internetten en beter beschermd bent tegen hackers die proberen om gevoelige informatie af te troggelen.

3. Buitenlandbundel

Wil je ook buiten wifi om gebruikmaken van internet op vakantie, dan kun je een buitenlandbundel afsluiten. Daarmee ben je goedkoper uit dan roamingkosten. De bundels zijn in verschillende formaten te verkrijgen en moeten vaak via een sms worden ingeschakeld. Je betaalt dan een vast bedrag voor een bepaald aantal MB’s. Meestal zijn het geen enorme bundels. Binnen de EU zijn ze een stuk goedkoper dan daarbuiten. Hieronder vind je links naar tarievenpagina’s van providers met een buitenlandbundel.

mifi iphone

4. MiFi-router

Wil je in het buitenland voor een ‘binnenlands tarief’ surfen, dan kun je een MiFi-router overwegen. Dat is een draagbaar routertje waar een simkaart in kan. Je kunt dan in het buitenland een prepaid data-simkaartje kopen, die je in de MiFi-router stopt om een wifi-hotspot op te zetten. Daarmee verbruik je internet tegen binnenlandse prijzen van het land waar je bent. Daar kun je niet alleen een telefoon, maar bijvoorbeeld ook met een MacBook op aansluiten. Of, als je met een groep bent, kan iedereen er gebruik van maken. Zorg wel dat je het netwerk beveiligt met een wachtwoord, zodat niet iedereen er zomaar gebruik van maakt.

Het enige nadeel is wel dat een MiFi-router zelf geld kost. Afhankelijk van of je op 3G of 4G wil internetten, ben je zo 50 tot 200 euro kwijt voor zo’n kastje. Installeren kan ook nog een kleine klus zijn en je moet hem regelmatig opladen en dus altijd bij je dragen. Maar ga je vaak op reis en gebruik je veel data, dan haal je de kosten er snel uit.

iphone 6s 3d touch

Mobiel internet buitenland tips

Wil je zorgen dat je niet teveel data verbruikt als je op reis bent? Hou dan rekening met een aantal dingen. Ga je naar een land waar je niet eerder bent geweest en waar je de weg niet kent, download dan van te voren de juiste kaarten voor het gebied via bijvoorbeeld Google Maps. Dat scheelt weer extra data als je dat ter plekke zou moeten doen.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.