Een iPhone schoonmaken in 4 stappen: zo doe je dat
Michel van 't Klaphek

Je gebruikt je telefoon de hele dag, dus je ontkomt er niet aan dat hij na verloop van tijd smerig wordt. Een iPhone schoonmaken is gelukkig helemaal niet moeilijk. iPhoned laat zien hoe je dit doet.

iPhone schoonmaken in 4 stappen

Vettigheid, stof en zand: je iPhone is smeriger dan je denkt. Volgens meerdere onderzoeken heeft de gemiddelde smartphone ruim 11,000 bacteriën per inch, waardoor hij ruim tien keer smeriger is dan een toiletbril.

Deze stelling is enigszins misleidend aangezien het kleinste kamertje een van de schoonste plekken in een gemiddeld huishouden is, maar je kunt er niet omheen dat een smartphone redelijk vies is. Je iPhone zo nu en dan schoonmaken is dan ook hartstikke verstandig.

iPhone XS tweede indruk

Dit heb je nodig

De eerste microvezeldoek gebruik je om het smerige oppervlak te reinigen, terwijl je de tweede gebruikt om het af te nemen. De schoonmaakalcohol is goed voor het verwijderen van vettigheid en vuil, maar een beetje water volstaat ook. Het is belangrijk om deze middelen nooit direct op je iPhone aan te brengen, maar via het doekje.

1. Stof verwijderen

De eerste regel bij het schoonmaken van een iPhone is dat stof kan schuren, bijvoorbeeld omdat er zanddeeltjes inzitten. Veeg het stof dus niet zomaar weg met je handen, maar gebruik een borsteltje. Op die manier voorkom je krassen tijdens het schoonmaken van de voor- en achterkant. Ook is het verstandig om je iPhone vooraf uit te zetten.

2. Scherm schoonmaken

Heb je een iPhone 7 of nieuwer model? Dan is je smartphone resistent tegen water. Je kunt het scherm in dat geval schoonmaken met een microvezeldoekje en hier wat alcohol op doen (of water). Wring het doekje goed uit en veeg voorzichtig zonder kracht te gebruiken over het scherm. Mensen met een ouder model kunnen beter geen water of alcoholoplossing gebruiken.

wat zijn teraflops

De combinatie alcohol en microvezel zorgt ervoor dat alle vettigheid van het scherm komt. Maak tijdens het schoonmaken draaiende bewegingen met je hand. Zodra je klaar bent met afnemen herhaal je deze stap nog een keer, maar ditmaal met de droge microvezeldoek.

3. Oplaadpoort schoonmaken

Stof is de grootste vijand van elektronica. Dit goedje komt uiteindelijk terecht in alle openingen, waaronder de oplaadpoort. Dat is vervelend, want hierdoor laadt je iPhone uiteindelijk minder snel op, of werkt het zelfs helemaal niet meer.

Het is daarom verstandig om vastzittende stofdeeltjes weg te pulken met een wattenstaafje. Wees wel voorzichtig, want je moet geen onderdelen aanraken: die zijn erg gevoelig. Wanneer je een iPhone met aparte hoofdtelefooningang hebt is het verstandig deze ook te ontdoen van stof.

keurmerk refurbished

4. Eindig met de buitenkant

We eindigen met het schoonmaken van de buitenkant. Deze neem je eerst af met het borstel (om stof te verwijderen), waarna je een microvezeldoekje gebruikt voor het weghalen van vet en ander vuil. Eventueel kun je hiervoor weer schoonmaakalcohol gebruiken, of water. Eindig het schoonmaken van je iPhone door het toestel af te nemen met een droog doekje.

Andere apparaten schoonmaken

Heb je meerdere Apple-apparaten in huis? Check dan ook onze artikelen over het schoonmaken van een MacBook en AirPods.

Lees het laatste nieuws over Apple

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.