Zeg maar dag tegen ‘Slide-to-unlock’, zo ontgrendel je iOS 10

Rutger Otto
16 juni 2016, 15:42
2 min leestijd
Zeg maar dag tegen ‘Slide-to-unlock’, zo ontgrendel je iOS 10

De iOS 10-bèta went over het algemeen vrij snel, afgezien van hier en daar een crash. Maar één ding heeft wat langer nodig om te wennen: het vernieuwde ontgrendelsysteem van de iPhone.

Lees verder na de advertentie.

Slide-to-unlock verdwijnt

Al jaren is ‘Slide-to-unlock’ een begrip op de iPhone. Vanaf het vergrendelscherm veeg je naar rechts om de pincode in te voeren en de telefoon te openen. De techniek is een aantal keer voor de rechtbank gekomen, omdat Apple inbreuk zou maken op patenten, maar het bedrijf wijzigde de techniek nooit.

In iOS 10 is de functie ineens verdwenen en vervangen door ‘Druk op de thuisknop’. Pakt de iPhone je vingerafdruk een keer niet via Touch ID of hou je de iPhone even omhoog om berichten te zien, dan moet je voortaan op de homeknop drukken om de code in te vullen.

iOS 10 wallpaper

Druk op de homeknop

Voor iPhone-gebruikers zal dat flink wennen zijn en de eerste zoveel keer fout gaan. Veeg je nu op het vergrendelde scherm naar rechts, dan kom je terecht op het ‘Vandaag’-overzicht. Het voelt in het begin een beetje omslachtig en vreemd om de knop in te moeten drukken, zeker als je bekijkt met hoe makkelijk het was om de pincode via ‘Schuiven om te ontgrendelen’ tevoorschijn te toveren.

Volgens een nieuw gerucht krijgt de iPhone 7 geen echte homeknop meer. Gebruikers moeten dan tikken op de Touch ID-cirkel aan de onderkant van het toestel om hem te ontgrendelen. Het is maar de vraag hoe handig deze verandering op het vergrendelscherm nu eigenlijk is. Na een paar dagen zijn wij nog niet overtuigd. Het voelt een stuk minder intuïtief, iets wat Apple normaal gesproken juist wel probeert te bewerkstelligen in de interface.

Op gevoel

Met de komst van 3D Touch werd het overigens al wat ingewikkelder, omdat niet duidelijk was wanneer je wel en niet harder op het scherm moet drukken en wat dat dan voor opties oplevert. Deze verandering levert vooralsnog eveneens wat verwarring op, als je op gevoel wil ontgrendelen. Gelukkig voldoet Touch ID in de meeste gevallen prima. Wat dat betreft is de update ook logisch: pakt Touch ID je vingerafdruk niet, dan ligt je duim (of andere vinger) al op de goede plek om met een druk op de knop naar het codescherm te gaan.

Lees meer over iOS 10

Categorieën: Apple, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen