Apples Differential Privacy: zo beschermt iOS 10 jouw gegevens

Lars Paijmans
15 juni 2016, 13:33
2 min leestijd
Apples Differential Privacy: zo beschermt iOS 10 jouw gegevens

Door de onthullingen van iOS 10, macOS en watchOS 3, is Apples WWDC-aankondiging van Differential Privacy-ondersteuning behoorlijk ondergesneeuwd. Wat is deze techniek precies en hoe gaat Apple er jouw gegevens beter mee beschermen?

Lees verder na de advertentie.

Differential Privacy in iOS 10

Differential Privacy is geen uitvinding van Apple, maar bestaat al een aantal jaar. Dat Apple het nu gaat toepassen is echter wel groot nieuws, omdat het de gegevens en privacy op je iPhone en iPad in potentie een stuk veiliger en beter afschermt. Apple heeft het belang van privacy de afgelopen maanden vaker benadrukt dan ooit tevoren.

differential privacy

Gegevens worden op je toestel zelf bewaard in plaats van op de servers van Apple, en in de strijd met de FBI heeft het bedrijf zijn hakken in het zand gezet om de privacy te beschermen. Alles lokaal opslaan is echter niet mogelijk. Differential Privacy gaat een sleutelrol spelen bij de gegevens die naar Apples servers verstuurd worden.

Differential Privacy is een complexe techniek, die simpel gezegd jouw gegevens met de hulp van algoritmes verstopt tussen een grote hoeveelheid andere data. Deze nepgegevens veroorzaken ‘ruis’, zodat het lastiger wordt om de correcte data op te sporen. Alle gegevens die iOS 10 naar de Apple-servers stuurt, wordt op deze manier ‘versleuteld’.

Zo wordt Differential Privacy gebruikt

Met de komst van iOS 10 zal Apple deze techniek gebruiken bij het verzamelen van gebruikersgegevens van het toetsenbord, Spotlight en de Notities-app. In plaats van individuele gegevens, wordt er gekeken naar grote hoeveelheden tegelijk, zodat daar trends in ontdekt kunnen worden. Hierdoor kan de privacy van de gebruiker beveiligd worden, en heeft Apple nog steeds de mogelijkheid om de kwaliteit van kunstmatige intelligentie en haar algoritmes te verbeteren.

Het analyseren van grote hoeveelheden gebruikersgegevens heeft zo zijn voordelen. Zo kan iMessage beter woorden voorspellen aan de hand van veelgebruikte nieuwe termen. Daarnaast kan zoekfunctie Spotlight herkennen welke resultaten door de meeste mensen worden aangeklikt, en dus het meest gebruikt worden.

Dankzij Differential Privacy kan Apple de gegevens van gebruikers beter beschermen, en kan het in de toekomst ervoor zorgen dat ze geen bruikbare informatie meer hebben om aan de overheid te geven, mochten ze hier om vragen. Als Apple geen individuele gebruiker kan vinden, kan het bedrijf dit immers ook niet doorgeven aan de FBI of andere instanties.

Lees het laatste nieuws over iOS 10

Categorieën: Apple, iOS

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen