Eddy Cue: ‘Straks wil de FBI nog toegang tot iPhone-camera en -microfoon’

Rutger Otto
10 maart 2016, 10:21
2 min leestijd

Als FBI de huidige zaak tegen Apple wint, schept dat zo’n gevaarlijk precedent dat het bureau mogelijk microfoons en camera’s van de iPhone kan tappen. Dat zegt Apples Eddy Cue.

Lees verder na de advertentie.

Eddy Cue bang voor afluisterpraktijken iPhone

Eddy Cue, de man bij Apple die alle online-diensten overziet, heeft zich uitgesproken over de zaak tussen Apple en de FBI. Het Amerikaanse onderzoeksbureau wil dat Apple helpt met het kraken van een iPhone van een terrorist, maar het bedrijf uit Cupertino wil er niet aan, omdat het ‘een enorme inbreuk’ is op de privacy van gebruikers.

In een Spaans interview met Univision zegt Cue dat een overwinning van de FBI in deze zaak van kwaad tot erger kan leiden. Dat schrijft Business Insider naar een vertaling door Apple. “Als ze ons eenmaal kunnen dwingen om een nieuw systeem in te bouwen, waar houdt het dan op”, vraagt hij zich hardop af. “Misschien wil de FBI wel een keer toegang tot de camera of microfoon van jou. Dat kunnen we nu niet doen, maar als ze ons kunnen dwingen is dat volgens mij een hele slechte zaak.”

iphone 6s plus review

Beveiliging

Cue bevestigt dat Apple zou voldoen aan de uitspraak van de Amerikaanse rechtbank als die in het voordeel van de FBI zou uitvallen. Maar het bedrijf uit Cupertino werkt wel aan een verbetering van de beveiliging op zijn apparaten. Daar is Apple Pay een voorbeeld van. “Toen we Apple Pay maakten, wilden we het nummer van creditcards niet hebben”, zegt Cue. “Want als je het opslaat en iemand steelt het, kunnen ze het overal gebruiken. Als je Apple Pay gebruikt in plaats van dat nummer, wordt er elke keer een nieuwe code aangemaakt wanneer je afrekent.”

Apple versus FBI

Apple wil de FBI niet assisteren met het openbreken van de iPhone 5C van één van de San Bernandino-schutters. Hoewel het de FBI kan helpen aan meer informatie rondom de terrorist, noemt Apple het gevaarlijk, omdat het inbouwen van een achterdeur in toestellen voor elke iPhone-bezitter geldt. En niet alleen ‘de goeden’, maar ook criminelen kunnen dan in potentie inbreken.

Apple is in hoger beroep, de zaak wordt op 22 maart hervat.

Lees meer over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen