De beste fietsroute-app is voor iedereen verschillend. Of je nu slecht eventjes de deur uit wil of op fietsvakantie gaat: ons land heeft genoeg mooie tochten in huis. Dit zijn de 5 beste fietsroute-apps voor alle afstanden en soorten fietsers.
Lees verder na de advertentie.
De beste fietsroute-app voor iPhone
Nederland kent meer fietsen dan inwoners en ons land is dan ook gemaakt voor de stalen ros. We gebruiken de tweewieler niet alleen om van en naar school of werk te gaan, maar ook in onze vrije tijd. Met deze fietsroute-apps voor iPhone vind je de mooiste plekjes van het land.
1. Route.nl: De beste keuze voor de meeste mensen
Route.nl is een gratis fietsroute-app met meer dan 50.000 tochten in Nederland, België en Duitsland. De routes variëren van kort (10 kilometer), dagtripjes van rond de 80 kilometer tot aan heuse fietsvakanties van wel 800 kilometer. De tochten zijn gebaseerd op het knooppuntennetwerk, waardoor je zeker weet dat de tocht veilig is.
Verder is de app simpel van opzet. Geef simpelweg aan hoe lang je wil gaan fietsen en waar, en de app geeft je direct honderden suggesties voor leuke tochten.
Zodra je een route hebt uitgezocht, zie je direct een tekstje met informatie over de omgeving inclusief bezienswaardigheden. Voor 9,99 euro zie je niet langer advertenties en wordt je tijdens het fietsen wegwijs gemaakt door de audionavigatie.
2. Fietsnetwerk: Thematische routes
Ook bij Fietsnetwerk kun je terecht voor handgemaakte, thematische fietsroutes. Zo leidt de ene tocht je langs de mooiste bloemenvelden, terwijl de volgende route om fraaie kastelen draait. De app blinkt dan ook uit in compleetheid en oog voor detail.
Zo laat Fietsnetwerk je niet alleen de mooiste tochten zien, maar vertelt de app ook een hoop over de omgeving, zoals geschiedenis, bezienswaardigheden en leuke eettenten. Als kers op de taart navigeert de app je ook naar deze locaties toe, en weer terug. Een minpunt is dat de routes niet offline opgeslagen kunnen worden.
3. LF-routes: Voor de getrainde fietser
Ben je van plan om er een heel weekend of misschien zelfs langer op uit te trekken? Dan is LF-routes het proberen waard. Deze app biedt enkel lange-afstandsroutes, oftewel LF-routes, aan. De fietsroute-app valt op dankzij zijn navigatiescherm, die ontzettend simpel en helder in elkaar zit. Je weet zo precies hoe je moet fietsen om bij je bestemming aan te komen.
Bovendien is het handig dat je de routes vooraf kunt downloaden, zodat je niet afhankelijk bent van een internetverbinding. Verder is LF-routes erg compleet en zie je bijvoorbeeld direct de beste overnachtingsmogelijkheden voor jouw tocht in de app.
De app is voor en door fietsers gemaakt, al is het aanbod aan routes nu nog wat karig. Hopelijk verandert dit in de toekomst, want met de app is niks mis.
4. ANWB Fietsen: Voor ANWB-leden
Kwaliteit boven kwantiteit. Dat is waar ANWB Fietsen in een notendop voor staat. De app biedt zeker niet de meeste fietsroutes aan, maar wel hele goede. De tochten zijn namelijk handmatig en nauwkeurig geselecteerd, in tegenstelling tot een hoop andere applicaties die op basis van knooppunten een route samenstellen.
Bovendien biedt ANWB Fietsen extra voordeel voor ANWB-leden. Zij kunnen namelijk gebruikmaken van zogenoemde ‘Gastvrij Plus’-punten, waar bandenplaksetjes, fietspompen en oplaadpunten voor de elektrische fiets aanwezig zijn. Een nadeel van de fietsroute-app is dat een navigatiefunctie ontbreekt, waardoor je dus zelf je route via de kaart moet vinden.
5. Maps 3D: Fietsen in het buitenland
Ben je een echte avonturier en is het Nederlandse landschap te plat voor jou? Dan moet je bij Maps 3D wezen. Deze betaalde fietsroute-app laat, zoals de naam al doet vermoeden, het landschap driedimensionaal zien. Dit komt goed van pas bij bergbeklimmingen en aftochten, waarbij het hoogteverschil belangrijk is. De app biedt duizenden routes in meer dan 75 landen aan, waaronder buurlanden België en Duitsland.
Extra fijn is dat je routes van tevoren kunt opslaan voor offline gebruik. Zo ben je niet afhankelijk van de kwaliteit van je internetverbinding.
Verder gebruikt 3D Maps een gps-signaal om je tochten bij te houden. Een leuke toevoeging is dat de fietsroute-app Apple Watch-ondersteuning biedt, waardoor je op je horloge ziet hoeveel je straks gaat klimmen of afdalen.
Bewegen met je iPhone
iPhoned zoomt in op bewegen met je iPhone. Van de beste hardloop-apps, geocaching-apps om schatten te vinden tot aan gezond eten door je calorieën te tellen: alles komt voorbij. Waar wil jij graag meer over weten? Laat je beste ideeën achter in de reacties, of mail naar redactie@iphoned.nl.
- Stappenteller iPhone: zo zie je hoeveel stappen je dagelijks zet (16-7)
- Even een blokje om? Dit zijn de 5 beste hardloop-apps voor je iPhone (7-1-2021)
- Dit zijn de 4 beste apps om je stappen te tellen (17-6-2020)
- Tip: Kalibreer je Apple Watch en krijg betere sportresultaten (19-1-2020)
- De 5 beste gratis calorieteller-apps voor iOS (9-1-2020)